Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Το νέο «συμβολικό κεφάλαιο», του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  μεειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

 

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

 

Το χρήμα της πανδημίας είναι ειδικού σκοπού. Με αυτή την αιτιολογία πιστώνεται εδώ και έναν χρόνο περίπου απο το κράτος στους πολίτες (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδόματα, ειδικές ενισχύσεις).

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Μπουρντιέ είχε ονομάσει ως ”συμβολικό κεφάλαιο” το γόητρο της επαγγελματικής και κοινωνικής ιδότητας του υποκειμένου. Φρονώ όμως ότι η οικονομική φιλοσοφία πρέπει να δανειστεί τον κοινωνιολογικό όρο του μεγάλου αυτού στοχαστή και να τον ”μεταφέρει” στην σημερινή έκτακτη κατάσταση. Στην ουσία, το χρήμα ειδικού σκοπού του

Δημοσίου είναι αυτό ακριβώς : «συμβολικό κεφάλαιο». Και είναι συμβολικό διότι αντικατοπτρίζει όλη την σημειολογία του πρωτοφανούς καθεστώτος μερικής παύσης προσφοράς και ζήτησης. Είναι η αποκορύφωση της δομικής μεταιχμιακότητας στην οικονομία, της συγχώνευσης τιμής-αξίας( αρνητικά επιτόκια)που δεν μπόρεσε καμία σχολή να εξηγήσει με οντολογικούς όρους.

Το χρήμα απο το κράτος συμβολίζει κάτι σαν καθολικό εγγυημένο κατώτατο εισόδημα ( πολλοί μιλάνε για πρόβα τζενεράλε). Ας μείνουμε στις λέξεις : κατώτατο. Το υποσυνείδητο μήνυμα είναι «σου αρκούν τα 534 αφού  κυκλοφορείς μέχρι τις 9 το βράδυ»( προετοιμάσου δηλαδή για τους χαμηλούς μισθούς και τα εισοδήματα μόλις κοπάσει η πανδημία, παρά τα χαρμόσυνα περί 5G και πράσινη ανάπτυξη)

Το χρήμα του κράτους πιστώθηκε για να ξοδευτεί αλλά η κατανάλωση, παρά τις μακροοικονομικές επιβεβαιώσεις, περιορίζεται δραστικά( το προϊόν της διαφήμισης μπορεί να περιμένει αφού έπαυσε η εργασία και δόξα τω θεό το σπίτι είναι γεμάτο εμπορεύματα). Αυτή η μικροοικονομική συμπεριφορά έχει σαφώς τα μακροοικονομικά της αποτελέσματα σε κάθε χώρα .

Οι κρατικές πιστώσεις έχουν επίσης μια μεταφυσική πλευρά : το χρήμα λόγω lockdown έχει παρκαριστεί στα τερματικά, στους servers, στις οθόνες, οπότε και το νιώθουμε -ως αντικείμενο – λιγότερο χειροπιαστό (άρα και προσδιορίζουμε δυσκολότερα την πραγματική του αξία- κοινώς το υποτιμάμε).

Το μεγάλο βιβλίο των αιώνων, το τραπεζικό βιβλιάριο που έλεγε ο Mπαλζάκ στην Ανθρώπινη Κωμωδία, γίνεται πλέον καθημερινή εικόνα στην παλάμη μας. Και επειδή η εργασία περνάει πλέον απο τις οθόνες και συγχέεται με την επικοινωνία, το αμφίδρομο αυτό σκηνικό της εποχής διχοτομεί το μεγάλο διακύβευμα : την εργασία και την αμοιβή της. Αυτό κάνει προς το παρόν καλά, το χρήμα ειδικού σκοπού…

SHARE
RELATED POSTS
Στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς-Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, της Μαρίας Καρχιλάκη
Ο Αγάθωνας που διδάσκει…, του Νότη Μαυρουδή
Κάμερες στα κράνη των ΜΑΤ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.