Ανοιχτή πόρτα

Το αδιευκρίνιστο λογισμικό της ψήφου, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Στην εποχή που αντικαθίσταται η σκέψη από την μηχανή, οι εκλογές μοιάζουν με καλοστημένη φάρσα.

Κανένα κόμμα στην χώρα δεν ανοίγει τον διάλογο για τα όρια χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και αλγοριθμικών εφαρμογών σε επαγγέλματα, σε επιχειρήσεις, σε σχολεία.

Ουδείς ενδιαφέρεται αν θα μετατραπούν οι μαθητές και οι φοιτητές σε τέλεια γρανάζια του συστήματος, σε αυτό που στοχεύει δηλαδή η άρχουσα τάξη.

Οι νέοι έγιναν netizens που πληκτρολογούν στις μηχανές αναζήτησης, για να βολεύονται σήμερα με προκάτ εργασίες στις σχολές και αύριο με χαμηλούς μισθούς, πιθανότατα σε κάποιες επισφαλείς θέσεις «απασχολησιμότητας».

Δεν λένε λοιπόν τα κόμματα πως θα αντιπαλέψουν τις κυρίαρχες τάξεις που κατέχουν τις τεχνολογίες αιχμής και διαμορφώνουν μια συστημική  «εργασιακή νοημοσύνη», που ετοιμάζουν «λογισμικά» καθυπόταξης, προσαρμογής και συμμόρφωσης των πολλών στους λίγους.

Κοιτάξτε, δεν συνωμοτεί κανείς όταν το σύστημα «προστάζει» μόνο του την διεύρυνση των ανισοτήτων.

Με τις εκλογές, οι πάνω θέλουν να αυξηθεί η συμμετοχή στην αγορά από το precariatο (επισφαλείς εργαζόμενοι) ώστε να συμπιέζεται ο μισθός και να αυξάνεται η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα του κεφαλαίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, κανένα δήθεν φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα δεν εξηγεί στους νέους ότι θα καταργηθούν σταδιακά τα φυσικά τραπεζικά καταστήματα, οι υπάλληλοι σε γραφεία παροχής υπηρεσιών, ακόμα και οι πωλητές στα super market, αλλά και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι.

Τα πιο πολλά παιδιά άρχισαν και νιώθουν ότι χωρίς να ανακαλύψουν πηγαίο κώδικα προγραμματισμού, χωρίς να «καούν» στα δίκτυα και στις οθόνες, η αγορά θα τους εκτοπίσει ανεξάρτητα με το τι σπούδασαν.

Τα κόμματα απλά παραθέτουν απόψεις για ελάχιστο βαθμό εισαγωγής και συστήματα εξετάσεων για τα πανεπιστήμια.

Το μεγάλο όμως τσεκάρισμα, το «τεστ αντιληπτικής νοημοσύνης» που διεξάγει το διεθνές ολιγοπώλιο της τεχνολογίας στο ανθρώπινο μυαλό, και που μετασχηματίζει την εργασία και τον βίο του καθενός, αφήνει αδιάφορους όσους ζητούν την ψήφο του κόσμου…

SHARE
RELATED POSTS
Ο διχασμός εντός μας, του Ηλία Καραβόλια
Σωτήρης Τσιόδρας: Κι ένας καθηγητής λοιμωξιολογίας που δεν πολιτεύεται, του Δημήτρη Κατσούλα
Το «Όχι» των Ελλήνων του 1940 και το «Όχι» των Δωδεκανησίων, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.