Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Το αδιάφορο βίντεο του “Ελλάδα 2021” και η γυρισμένη πλάτη στους νέους δημιουργούς, της Ωραιοζήλης – Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

 

“Τι να φταίει η Bουλή
τι να φταιν οι εκπρόσωποι
έρημοι και απρόσωποι βρε
αν πονάει η κεφαλή
φταίει η απρόσωπη αγάπη που `χε βρει

Mα η δικιά μας έχει όνομα
έχει σώμα και θρησκεία
και παππού σε μέρη αυτόνομα
μέσα στην τουρκοκρατία”

Αν αυτοί οι στίχοι είναι η αιχμή του δόρατος για το τραγούδι που έγραψε στο 1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος και επιλέχθηκε για τα 200 χρόνια εορτασμού της Ελλάδας, δεν έχω πια καμία αμφιβολία της φράσης του Λούντβιχ Βιττεγκενστάϊν “Σε έσχατο βάθος αισθητική και ηθική συμπίπτουν”. Με τη διαφορά ότι δεν εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Εν τω μεταξύ ο ευρηματικός και αδιαμφισβήτητα σημαντικός τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος, μετά την χούντα, την φυλακή και τα αιχμηρά πολιτικά του τραγούδια, όπως οι “Κωλοέλληνες” το 1989 συνέθεσε το άγνωστό μας “Το Μητσοτάκ” που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο ‘Το κούρεμα” μαζί με το ‘Κωλοέλληνες”, “Εμείς του ’60”, “Η αποτυχία της αριστεράς” ή το γενναίο “Ο γιος μου πάει στο στρατό”.

“Το μητσοτάκ, το μητσοτάκ,
άνθρωπος μουλιάπας, χαρά Θεού,
στίχος παιδιού, στίχος τρελού,
του φασουλή μου του κωμικού,
με μουσική αντί αντί
πολιτική, αντιπολιτική τ’ όνομά μου
κι ο δρόμος μου γραμμή,
όλο ζικ – ζακ το μητσοτάκ, το μητσοτάκ”.

Ο κ. Σαββόπουλος  στηρίζει τη Δεξιά. Και τον τίμησε η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Ενδεχομένως ο κ. Σαββόπουλος να δέχτηκε την τιμητική παραχώρηση των δικαιωμάτων του τραγουδιού του για να διαγράψει εκείνο το “Το μητσοτάκ”. Ή για άλλους λόγους που δεν γνωρίζω.

Αλλά…

Η περίοδος του 2004 έχει παρέλθει . Η ζωή τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το τρίμηνο  δημιουργίας του βίντεο έδωσε απλώς ένα συμπαθητικό αποτέλεσμα. Αδιάφορο θα έλεγα. Δεν υπήρχαν νέοι συνθέτες για τη δημιουργία ενός νέου τραγουδιού; Δεν έχουμε νέους στιχουργούς; Στο μυαλό μου έρχονται τουλάχιστον πέντε έξι που έχουν τα κότσια αλλά και το καλλιτεχνικό υπόβαθρο, την καλλιέργεια, να συνθέσουν κάτι όμορφο για το “Ελλάδα 2021”. Με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν. Και μια και μιλάμε για το μέλλον, με σεβασμό στο μέλλον που ανήκει στη νέα γενιά και γράφει το μέλλον του τόπου μας.

Στερείται εμπνεύσεως η κυρία Πρόεδρος του πρότζεκτ “Ελλάδα 2021”; Δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή. Ή οι συνεργάτες της δεν είναι εμπνευσμένοι.

Με τέτοιο βίντεο θα γιορταστούν, προφανώς, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά ούτε λόγος για τα 300. Το βίντεο δεν προδιαθέτει κάποιον να το ξαναδεί γιατί είναι αδιάφορο. Ένα χιλιοπαιγμένο τραγούδι, κανένα θετικό αλληγορικό ύφος, μάλλον ειρωνικός ο στίχος του, μα κλασικά αγαπημένο συνδεδεμένο με το ροκ του μέλλοντός μας και όλες τις συναυλίες όπου τιμάται ο Σαββόπουλος.

Κρίμα τα τύμπανα και οι φανφαρονισμοί για το πρότζεκτ. Θυμίζει τον μεγάλο Περίπατο της Αθήνας. Χαθήκαμε στη μετάφραση. Μείναμε στα μεγάλα λόγια.

Χρόνια Πολλά, Ελληνίδες και Έλληνες, θα πω ενθυμούμενη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. αυτόν που αγάπησε ο μέγας Μάνος Χατζιδάκις, ο αναρχοαυτόνομος αριστερό-δεξιός Μάνος, αφιερώνοντάς του τιμητικά τη συναυλία στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου 1991. Αυτό που μας εξέπληξε τότε, και τρεις δεκαετίες μετά μνημονεύουμε με θαυμασμό, ήταν η πρωτοτυπία, η καινοτομία, the innovation. Το θάρρος του Χατζιδάκι να πει με παρρησία και να πράξει αυτό που κάποιος άλλος δεν τολμούσε.

Έτσι είναι οι μεγάλοι ηγέτες. Είτε στα καλλιτεχνικά, είτε στα πολιτικο-κοινωνικο-εορταστικά δρώμενα.

ΥΓ: Ακολουθεί άλμπουμ “Το κούρεμα” όπου περιλαμβάνεται και το τραγούδι “Το μητσοτάκ” του 1989. Και το αδιάφορο βίντεο του “Ελλάδα 2021”.

26.10.2020

 

*Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 69ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Από μακελειό… σε μακελειό, του Αντώνη Η. Διαματάρη
Η λύση του μεταναστευτικού δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.