Ανοιχτή πόρτα

«Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων: ζυμωμένη με λέξεις ελληνικές: λεβεντιά, φιλότιμο, παλικαριά»*, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

                     

Η ανεκτίμητη προσφορά της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και η καταξίωσή της στο χρόνο.

Σημείωση: Αν δεν σκύψεις με ωριμότητα και ανιδιοτελή αγάπη πάνω από αυτό που ισχυρίζεσαι ότι αγαπάς, δεν θα το γνωρίσεις ποτέ. Τούτο το κείμενο θέλει να αποκαταστήσει μια αδικία που έχει συντελεστεί στο χρόνο, πρωτίστως από την υπογράφουσα το άρθρο.

Δεν θα μπορούσε να είναι κατώτερη των ικανοτήτων του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, το όραμα που έκανε πραγματικότητα: η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μια πρότυπη Στρατιωτική Ακαδημία που στόχο είχε να «οχυρώσει» πολυεπίπεδα χαρακτήρες ανδρών που θα οχύρωναν την ασφάλεια της χώρας, τα σύνορά της, τους πολίτες, τον πολιτισμό, την γλώσσα, την θρησκεία, τα ιδανικά της, την ιερή Σημαία της που συμβόλιζε την Πατρίδα. Το ύψιστο αγαθό του Ρωμιού κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821.

Θα έλεγε κάποιος ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και συνάμα το πρώτο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που ίδρυσε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας κουβαλούσε για αρκετά χρόνια την αδικία που ακολούθησε και τον ίδιο τον Ιωάννη Καποδίστρια μέχρι τον θάνατό του, την δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους την στιγμή που εφάρμοζε βάσει στρατηγικής την ανάπτυξη της χώρας. Ο καλύτερος ηγέτης που είχε ποτέ το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, από τότε μέχρι σήμερα, δημιούργησε την πρώτη Στρατιωτική Σχολή της Ελλάδας που πολλές δεκαετίες αργότερα λάβωσαν ενέργειες από μεμονωμένα στελέχη της.

Μέγας και υποδειγματικός διπλωμάτης ο Καποδίστριας, με λαμπρό και πρωτοπόρο πνεύμα, με διεθνή καταξίωση και ευφυΐα στοχευμένη στο κοινό καλό των Ελλήνων και της Πατρίδας ήθελε η εκπαίδευση της Ευελπίδων στο Ναύπλιο να εμποτίζεται από τις διαχρονικές ηθικές αξίες της Ανθρωπότητας και να διαπλάσει το ήθος του Αξιωματικού που θα εμφορείται από την γενναία καρδιά, την φιλοπατρία, την αυτοθυσία, τα ιδανικά, το όραμα για μια ελεύθερη, αξιοπρεπή, δυνατή Ελλάδα. Το όραμα για ελεύθερους, έντιμους πατριώτες.

Ίδρυσε την ΣΣΕ την 1η Ιουλίου του 1828, ονόμασε τους πρώτους πέντε μαθητές «Ευέλπιδες», φόρεσε ο ίδιος τις επωμίδες το 1831 στους οκτώ πρώτους Ανθυπολοχαγούς Αξιωματικούς του Πυροβολικού έχοντας αναθέσει την διοίκηση και την εκπαίδευσή της Σχολής σε Στρατιωτικούς από την Ευρώπη στο πλαίσιο των συνεργειών και της συνεργασίας, εννοιών που ακόμα και σήμερα στηρίζεται πάσης φύσεως ανάπτυξη σε όλη την υφήλιο, παραγκωνισμένη όμως στη σύγχρονη Ελλάδα. Εκατό χρόνια μετά η Ακαδημία Αθηνών έδωσε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Σχολή Ευελπίδων για να τιμήσει την προσφορά των Αξιωματικών της στην Πατρίδα. Ζωντανή η προσφορά της ΣΣΕ ακόμα κι αν έπαυσε για μια τριετία η λειτουργία της κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Περιπατητική και η πορεία των εγκαταστάσεων της Ευελπίδων: από το Ναύπλιο μεταφέρθηκε στην Αίγινα, κατόπιν στον Πειραιά, μετά στο Πεδίον του Άρεως για οριστικοποιηθεί η βάση της το 1982 στη Βάρη Αττικής.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι Αξιωματικοί της Ευελπίδων λαμβάνοντας σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση, έχοντας σφαιρική πανεπιστημιακή μόρφωση, μαθαίνοντας να διαβιούν με πειθαρχία και αυτοπειθαρχία, με συναίσθηση ευθύνης προς την Πατρίδα και την κοινωνία, με ηθική ακεραιότητα και θάρρος έναντι των συχνών απειλών που δεχόταν η Ελλάδα κράτησαν ψηλά το ηθικό και το επίπεδο της Σχολής που αποτέλεσε το όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Του μόνου, ίσως, που δικαιούται να φέρει ολόκληρο το όνομα «Ιωάννης» που στην εβραϊκή σημαίνει ‘‘ο έχων την χάρη του Θεού’’. Και ο Θεός αγαπά την Ελλάδα. Με πνεύμα συνεργατικότητας, φιλαλληλίας, φιλοπατρίας και γενναιότητας, με υγιές πείσμα, στρατηγική, οργάνωση, λεβεντιά, περηφάνια και αυτοθυσία πρώτοι οι Ευέλπιδες διαφύλατταν υπέρ πάντων την Πατρίδα. Μα κυρίως κρατούσαν ζωντανή την καλή ελπίδα. Την επιθυμία και το δικαίωμα να είναι περήφανοι για τον τόπο που γεννήθηκαν, για την ζωή που διάγουν.

Σήμερα η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι η 8η σε κατάταξη Στρατιωτική Σχολή στον Κόσμο σε επίπεδο αρτιότητας και πολυεπίπεδης εκπαίδευσης. Στοχεύει στην διαρκή μετεκπαίδευση των στελεχών της και των προπτυχιακών φοιτητών της μέσω erasmous, διαθέτει ικανά στελέχη που αποτελούν πρότυπο για τους αυριανούς Αξιωματικούς αλλά και τους ενεργούς πολίτες όλων των επαγγελμάτων, διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της τις Συνέργειες με τις Χερσαίες Δυνάμεις της Ευρώπης, της Αμερικής και των χωρών της Μ.Ανατολής, ασκεί υψηλή διπλωματική πολιτική ώστε να έχει συμμάχους δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, επιβραβεύει την αριστεία δίνοντας κίνητρο άμιλλας, εμμένει στο ανθρωποκεντρικό της πρόσωπο ούσα πάντα παρούσα σε κάθε ανάγκη του πολίτη, στηρίζει αδιάλειπτα τα στελέχη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ”χτίζει” σχέσεις αμοιβαιότητας και συνεργασίας με Ιδρύματα, Ιδιωτικούς Φορείς και Οργανισμούς καλλιεργώντας και ενισχύοντας την σπουδαιότερη αρετή που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις: την εμπιστοσύνη. Διότι η σωστή αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Η τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών στις 19 Οκτωβρίου 2018 για την ΣΣΕ για τα 190 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς της στην Πατρίδα ήταν μια σεμνή αλλά δυνατή σε συναισθήματα και μηνύματα γιορτή. Η προσφώνηση του κου Κουνάδη [Προέδρος της Ακαδημίας Αθηνών], οι ομιλίες του κου Σκαρβέλη [Στρατηγός-Ακαδημαϊκός], του κου Μουρέλου [Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Παν/μιο], του κου Λαλούση [Υποστράτηγος-Διοικητής της ΣΣΕ ], ο χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου κου Στεφανή και των πολιτικών προσώπων κας Κόλια-Τσαρούχα [Υφυπουργός ΥΠΕΘΑ] και κου Ρήγα [Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΘΑ] ‘‘κούμπωσαν’’ η μια πάνω στην άλλη, όπως οι νεαροί Ευέλπιδες παίρνουν στους ώμους τον αριθμό «1» για να αρχίζουν την πρόσθεση σημαντικών εμπειριών, συναισθημάτων, αγώνων, στόχων, οραμάτων που γίνονται ένα τεράστιο μωσαϊκό κάτω από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και με προμετωπίδα τη λέξη Πατρίδα.

Την γιορτή έκλεισε η χορωδία της Στρατιωτικής Σχολή Ευελπίδων με τον Εθνικό Ύμνο αφού προηγουμένως είχαν ακουστεί μεταξύ άλλων «Ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός» του Πυθαγόρα και του Γιώργου Κατσαρού και το «Παιδιά, της Ελλάδος Παιδιά» των Σουγιούλ-Τραϊφόρου με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο. Κάπου εκεί, στην ερμηνεία του τελευταίου στίχου, διέκρινα αρκετά  μάτια να βουρκώνουν από συγκίνηση.

Κυρίες και Κύριοι, στελέχη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, του Ιερού και Αγαθού οράματος του Ιωάννη Καποδίστρια, να είστε ευλογημένοι.

*Ο τίτλος του κειμένου είναι από τον χαιρετισμό του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου κου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Τζίνα Δαβιλά

 

SHARE
RELATED POSTS
Σχολική ποδιά- το χρώμα της ζωής μας, του Δημήτρη Μπρούχου
Ευχές από τον Παύλο Γερουλάνο, Υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων
Ο σύγχρονος άνθρωπος, του Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.