Υγεία

Πώς θα προστατευθώ από τις φθινοπωρινές αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Οι αλλεργικοί και δη τα παιδιά με ευαισθησίες, έχουν πολλούς λόγους να παραπονούνται το φθινόπωρο. Η φύση και οι συνθήκες συνωμοτούν για να κάνουν τη ζωή τους δυσκολότερη. Εκτός κι αν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους!

Γύρη και αγριόχορτα. Προκαλούν σε όσους έχουν ευαισθησία από ρινίτιδα μέχρι άσθμα. Αυτό για ορισμένα παιδιά μπορεί να σημαίνει απαλλαγή από το μάθημα της γυμναστικής ή από αθλοπαιδιές σε εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Συμβουλευθείτε έναν ειδικό!

Ακάρεα.  Ευδοκιμούν μέσα στην σκόνη των κτιρίων – και δη στις σχολικές- και αναπτύσσονται κυρίως σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και  υγρασίας. Τον Σεπτέμβρη οι τάξεις ανοίγουν μετά καιρό και είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένες. Οι «επιδημίες κρυολογήματος» χωρίς πυρετό, που εμφανίζονται με το άνοιγμα των σχολείων, οφείλονται και στα ακάρεα και στη δράση τους!

Ακάρεα.  «Φιλοξενούνται»  μέσα στο σπίτι, σε μοκέτες και χαλιά αλλά και σε στρώματα, μαξιλάρια, έπιπλα, κουρτίνες και  χνουδωτά παιδικά παιγνίδια. Καθαρίζουμε προσεκτικά και αερίζουμε τους χώρους μας καθημερινά!

Μύκητες. Συνήθως αναπτύσσονται σε υπόγεια, αποθήκες, αλλά και όπου υπάρχει υγρασία. Προσοχή στα υδραυλικά του σπιτιού! Η βρύση δεν πρέπει  να «στάζει» ούτε να υπάρχει διαρροή από σωλήνες.  Σκουπίζετε καλά τους χώρους όπου διατηρείτε φυτά. Οι μύκητες του περιβάλλοντος  αυξάνονται αυτήν την εποχή με την υγρασία  και με τον αέρα που μπαίνουν στα δωμάτια και εντείνουν τις κρίσεις άσθματος. Αερίζετε καλά τους χώρους!

Χημικές ουσίες.  Αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν  χημικές ουσίες, όταν εισπνέονται, όπως απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, ή χημικές ουσίες των πειραμάτων στο μάθημα της Χημείας. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν από ξηρό και ερεθιστικό βήχα μέχρι ασθματικό παροξυσμό. Ακόμη και η  κιμωλία και οι μαρκαδόροι έχουν ενοχοποιηθεί για την έξαρση αλλεργικών συμπτωμάτων αλλά και για τους παροξυσμούς άσθματος.

Άσθμα & αλλεργική ρινίτιδα Η αλλεργική ρινίτιδα «μπουκώνει» τη μύτη και  διαταράσσει τον νυχτερινό ύπνο, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να αισθανόμαστε υπνηλία και να έχουμε μειωμένη απόδοση. Υπνηλία όμως μπορούν να προκαλέσουν  και ορισμένα αντιϊσταμινικά φάρμακα, σε αντίθεση με  τα αποσυμφορητικά που προκαλούν νευρικότητα και υπερκινητικότητα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πώς να αντιμετωπίσω τον βήχα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προστατεύστε τους πνεύμονές σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι στο χαμομήλι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.