Πόρτα στον Κόσμο

Πού και πώς θα χτυπήσει το Ιράν τις ΗΠΑ;-Ιράκ: Εκρήξεις στη Βαγδάτη – Ρουκέτα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Η εκδίκηση για τη δολοφονία Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ

Spread the love

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι δεν επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη μετά την εξόντωση του Iρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκράτη υπ’ αριθμόν ένα» σε διεθνές επίπεδο.

Υποστήριξε πως έδωσε τη διαταγή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Σουλεϊμανί για να «σταματήσει» το ξέσπασμα ενός πολέμου και «όχι να αρχίσει ένας», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας πως ο διοικητής της Δύναμης Κουντς προετοίμαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών.

Ο Σουλεϊμανί είχε «πάθος» να «σκοτώνει αθώους», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, πριν προειδοποιήσει τους «τρομοκράτες» που βάζουν στο στόχαστρο Αμερικανούς.

«Θα σας βρούμε. Θα σας εξοντώσουμε. Θα προστατεύουμε πάντα τους διπλωμάτες μας, τους στρατιώτες μας, όλους τους Αμερικανούς και τους συμμάχους μας», τόνισε ο Τραμπ σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο (Φλόριντα), όπου κάνει διακοπές.

«Έχω βαθύ σεβασμό για τον ιρανικό λαό», συνέχισε και επέμεινε «δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος». Ωστόσο, διεμήνυσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη».

Η αμερικανική επιδρομή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί, ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο υπαρχηγός της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), καθώς και άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι. Η εξόντωση των Σουλεϊμανί και Μουχάντις οδηγούν σε νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Περίπου 24 ώρες αργότερα, άλλη επιδρομή έπληξε οχηματοπομπή ασθενοφόρων που συνδεόταν με τις ΔΛΚ, ανακοίνωσε η ίδια η συμμαχία νωρίς σήμερα Σάββατο. Διέψευσε ότι στόχος ήταν κορυφαία στελέχη της, ενώ δεν έγινε σαφές ποια δύναμη έκανε τη σημερινή επιδρομή.

 

Στις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ στη Φλόριντα τόνισε πως ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί, χαρισματικός ιρανός στρατιωτικός που θεωρείται πως άλλαξε την πορεία του πολέμου στη Συρία και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ, είχε «σκοτώσει χιλιάδες επί χιλιάδων» αθώων και πλέον το «αιματοκύλισμα» που οφειλόταν σε αυτόν πήρε τέλος.

Ο Τραμπ αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017 άλλαξε τελείως την προσέγγιση της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης, ακυρώνοντας τις προσπάθειες προσέγγισης του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα και εντέλει αποσύροντας πέρυσι τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας), επαναφέροντας σε ισχύ αμερικανικές κυρώσεις κι επιβάλλοντας ακόμη περισσότερες, με στόχο τον στραγγαλισμό της ιρανικής οικονομίας. Η ένταση δεν παύει να κλιμακώνεται έκτοτε.

Η ιρανική ηγεσία ορκίστηκε «εκδίκηση» μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, παρασημοφορημένου βετεράνου του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ενός από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς της γενιάς του, που θεωρείτο από πολλούς ότι στην πραγματικότητα ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος αξιωματούχος στην Ισλαμική Δημοκρατία, μετά τον ανώτατο ηγέτη αγιατολά Αλί Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη διεμήνυσε ότι θα πάρει την «εκδίκηση» αυτή «σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε σε ομολόγους του σε πολλές πρωτεύουσες χθες για να τους διαβεβαιώσει πως η Ουάσινγκτον «δεσμεύεται στην αποκλιμάκωση», ανάμεσά τους αυτούς της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Η εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου βύθισε τον κόσμο ολόκληρο στην αβεβαιότητα, εγείροντας φόβους για έναν «νέο πόλεμο στον Κόλπο» τον οποίο «ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί», όπως το έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις περισσότερες πρωτεύουσες κυριαρχεί η ανησυχία. Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν ανέφεραν έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή τους πως ανησυχούν για τον κίνδυνο ακόμη πιο «σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή. Πεκίνο και Λονδίνο απηύθυναν εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς χθες με τις οι αγορές να φοβούνται τις δυνητικές επιπλοκές, πιθανόν ακόμα και τον αποκλεισμό του στενού του Χουρμούζ.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί στο Ιράκ ενδέχεται να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις στην περιοχή με ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η ιρανική απάντηση θα λάβει χώρα επί ιρακινού εδάφους.

 «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς της», εκτιμά η ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Σανάμ Βακίλ από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Clatham House. Αποκλείει ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα αντιδράσει στην αμερικανική πυραυλική επίθεση και θεωρεί πιθανό η Τεχεράνη να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας στη χώρα μετά τη παραίτηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.

 Για αυξημένα κρούσματα βίας στην Μέση Ανατολή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής Όμιντ Νουριπούρ εκτιμώντας ότι ο Σουλεϊμανί δεν ήταν μόνο «εγκέφαλος» πίσω από την επιθετική στρατηγική της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή, όπως στη Συρία και το Ιράκ.

 Ήταν, κατά την άποψή του, και το πρόσωπο της ιρανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Η δολοφονία του αποτελεί πλήγμα για το κύρος των Ιρανών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί ως κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο πολιτικός των Πρασίνων.

 Ούτε το Ιράν, ούτε οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν ένα πόλεμο

 Πού και πώς θα χτυπήσει το Ιράν τις ΗΠΑ;

 «Oι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ενδέχεται να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις και εκτός Ιράκ», θεωρεί η Σανάμ Βακίλ προσθέτοντας ότι «ο Σουλεϊμανί είχε στενές σχέσεις με τον Χασάν Νασράλα και τη Χεζμπολάχ, με τη βοήθεια των οποίων το Ιράν αποσταθεροποιούσε την περιοχή. Το πιο πιθανό όμως είναι, προς το παρόν, η Τεχεράνη να επικεντρωθεί στο έδαφος του Ιράκ».

 Ο Ιορδανός ειδικός σε στρατιωτικά θέματα Άμπου Ναβάρ δηλώνει στην DW: «Το Ιράν εξαναγκάζεται να απαντήσει στο αμερικανικό πλήγμα, διαφορετικά θα πλήττεται το κύρος του στην περιοχή». Ο ειδικός είναι πεπεισμένος ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγάγει Αμερικανούς πολίτες στη Μέση Ανατολή ή να αποκλείσει τα στενά του Ορμούζ.

 «Σε κάθε περίπτωση πάντως η απάντηση των Ιρανών θα είναι επίπονη για τις ΗΠΑ». Εκτιμά ωστόσο ότι Ουάσιγκτον και Τεχεράνη θα αποφύγουν έναν πόλεμο, τον οποίο ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ιράν είναι σε θέση να κερδίσουν, διότι ενδέχεται να συμπαρασύρει στο χάος ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταίες εξελίξεις:

Ιράκ: Εκρήξεις στη Βαγδάτη – Ρουκέτα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, της περιοχής όπου εδρεύουν η αμερικανική πρεσβεία και πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ενας πύραυλος Κατιούσα έπεσε σήμερα το απόγευμα εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, της περιοχής όπου εδρεύουν η αμερικανική πρεσβεία και πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν ακουστεί δύο ισχυρές εκρήξεις από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Λίγο αργότερα δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η βάση αυτή απέχει 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Επίσης βλήματα όλμων έπληξαν τη συνοικία Τζαντρίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik

 

SHARE
RELATED POSTS
Ήταν «ανάγκη»;…Ναι ήταν., του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Ο δικαστής Τρεντ, ο τιμωρός…,του Νίκου Βασιλειάδη
18764518.jpg
Εκατόμβη νεκρών στην Αίγυπτο – Η φονικότερη επίθεση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.