Βιβλίο

”Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού: Ανθολογία κριτικών κειμένων και εργογραφία Άρη Μαραγκόπουλου”

Spread the love

 

Ο Άρης Μαραγκόπουλος έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και ικανό αριθμό μεταφράσεων από τα γαλλικά και τα αγγλικά. Είναι ο συγγραφέας εμβληματικών μυθιστορημάτων για τα ελληνικά γράμματα, μεταξύ των οποίων η Μανία με την Άνοιξη (22009), το Χαστουκόδεντρο (2012), το Πολ και Λόρα (2016) και το πιο πρόσφατο Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ (Ιούνιος 2020). Σε επίπεδο κριτικής, του οφείλουμε τη βαθύτερη γνωριμία μας με το επιδραστικότερο μυθιστόρημα του μοντερνισμού́, τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις, μέσω των μονογραφιών του Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο (1997), Ulysses, Οδηγός Ανάγνωσης (32010) και Τζάκομο Τζόις (22018). Στον Άρη Μαραγκόπουλο οφείλουμε, ωστόσο, και έναν κριτικό λόγο που απέχει από τις συμβατικές κατηγοριοποιήσεις και σταθμίσεις της εκάστοτε κυρίαρχης κριτικής. Όπως διαπιστώνεται ακόμη κι από τις πρώτες του κριτικές καταθέσεις στη δεκαετία του ’80, ο Μαραγκόπουλος δεν αρκείται απλώς στο να συστήνει κείμενα ή συγγραφείς του ενδιαφέροντός του. Σε σύγκλιση με τα μυθοπλαστικά έργα, ο δοκιμιακός του λόγος παρεκκλίνει από τον κανόνα και εναντιώνεται σθεναρά στη μικροαστική ηθική, την αισθητική άγνοια και τον συντηρητισμό, παρέχοντας ταυτόχρονα εργαλεία κριτικής ανάγνωσης της λογοτεχνίας και της Τέχνης υπό νέα οπτική.

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει 40 επιλεγμένες κριτικές αναγνώσεις από το εκτενές corpus του Άρη Μαραγκόπουλου, γραμμένο σε μια περίοδο σαράντα χρόνων, καθώς και μια πλήρη Εργογραφία, που αναδεικνύει τη συμπόρευση λογοτεχνίας και κριτικής. Το εύρος της θεματολογίας των αναγνώσεων αυτών εκτείνεται από Έλληνες «πρωτομοντερνιστές» (Σολωμός, Βιζυηνός, Παπαδιαμάντης κ.ά.) και «μοντερνιστές» συγγραφείς (Σεφέρης, Εμπειρικός, Αλεξάνδρου, Τσίρκας κ.ά.), ή κινήματα όπως ο ευρωπαϊκός ρομαντισμός, αλλά και ευρύτερα θέματα κουλτούρας, όπως η ομοφυλοφιλία, το γυναικείο ζήτημα, η αριστερή κουλτούρα, τα κόμικς κ.λπ. Καθοριστικό κριτήριο στην επιλογή των κειμένων από τις δύο πανεπιστημιακούς που επιμελήθηκαν τον τόμο υπήρξε η συμβολή́ τους στη σκιαγράφηση του πορτρέτου του συγγραφέα ως κριτικού́.

Ο τόμος αυτός εγκαινιάζει τη σειρά́ «Εξ Αρχείων» του Εργαστηρίου Αρχειακών Τεκμηρίων & Τύπου (ΕΑΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών.

O Άρης Μαραγκόπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει Ο Άρης Μαραγκόπουλος (γεν.: Αθήνα 1948) έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις. Ασκεί κριτική σε θέματα κουλτούρας και ιδεών. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων Τόπος. Έχει ασχο-ληθεί εκτενώς με το έργο του Τζέιμς Τζόις με γνωστότερα έργα του το Ulysses, Oδηγός ανάγνωσης (Τόπος 32010) και το Τζάκομο Τζόις (Τόπος 22018). Τρία δημοφιλή μυθιστορήματά του συγκροτούν την άτυπη τριλογία «Μυθιστορία της συντροφικής ζωής»: H Μανία με την Άνοιξη (Τόπος 22009), Το Χαστουκόδεντρο (Τόπος 32013), Πολ & Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού (Τόπος 2016). Τελευταίο του έργο το μυθιστόρημα Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ (Τόπος 2020). Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του στις ιστοσελίδες: arisgrandmangr.com και toposbooks.gr.

Η Άννα Κατσιγιάννη διδάσκει ως Επίκουρη Καθηγήτρια «Συγκριτική Φιλολογία» στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το 2007. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκριτική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (D.E.A., Université de la Sorbonne Nouvelle, Paris III). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων. Ερευνητικά ενδιαφέροντα (ενδεικτικά): Ιστορία και θεωρία των λογοτεχνικών ειδών, ζητήματα μέτρου και ρυθμού, σχέσεις της νεοελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες (γαλλική, ιταλική, αγγλική), διακαλλιτεχνικές, διαπολιτισμικές σχέσεις, νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική, εκδοτική (Anna-Marina Katsigianni, academia.edu.gr).

Η Κατερίνα Κωστίου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1997. Οι μελέτες της αφορούν την ποίηση, την πεζογραφία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την ειρωνεία, τη σάτιρα, την παρωδία, το χιούμορ και συναφείς όρους. Έχει επιμεληθεί την έκδοση του έργου του Σκαρίμπα και έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και μελέτες σε διεθνή περιοδικά και τόμους πρακτικών για τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο η ειρωνεία διαπλέκεται με σύγχρονες κριτικές και πολιτισμικές θεωρίες. Οι περισσότερες εργασίες της έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα https://upatras.academia.edu. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ), το οποίο και διευθύνει.

Επιπλέον στοιχεία θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Άρη Μαραγκόπουλου

arisgrandmangr.com και στο toposbooks.gr

SHARE
RELATED POSTS
Πάνος Μπιτσαξής: “Όταν το μέλλον… έπαιζε κρυφτό”- Όλη η εκδήλωση σε video από τον Ιανό στις 9.12.2019
Διαβάζοντας την ΄΄Ανησυχία΄΄, του Άγγελου Κουτσούκη
«Ρόδος, Ένας Περίπατος στην Παλιά Πόλη…»- Ένα βιβλίο που αξίζει – Απόψε η παρουσίασή του στις 9 μμ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.