Πόρτα στην Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ψήφο των αποδήμων, του Βασίλη Κουτσίλα

Spread the love

Ο Βασίλης Κουτσίλας είναι Δημοσιογράφος και Υπεύθυνος Ύλης του Εθνικού Κήρυκα

Παρά το γεγονός ότι έχει διαφανεί μια ευρεία συναίνεση σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, μετά και την «στροφή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή, το όλο θέμα έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για λαϊκισμό, κάτι που σαφώς και δυναμιτίζει το κλίμα λίγο προτού ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διεργασίες με στόχο να εξευρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι απόδημοι Ελληνες να μπορούν να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους.

Ο νέος γύρος της πολιτικής αυτής αντιπαράθεσης εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που σχολίαζε την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου (λίγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εγκατέλειπε την αρχική του θέση, που τον απομόνωνε από τα άλλα κόμματα, να μην συνυπολογίζεται η ψήφος των ομογενών στις ψήφους της Επικράτειας).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, συμπλήρωνε ότι «είναι καλοδεχούμενη η πιρουέτα», καθώς «θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής».

Ακολούθησε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μιας και η ΝΔ συνεχίζει να κινείται με περίσσειο θράσος και λαϊκισμό στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να «λύσει» το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

Εν μέσω αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «τη Δευτέρα που ολοκληρώνει το έργο της η διακομματική επιτροπή κρινόμαστε όλοι».

Η Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει τους τακτικισμούς για τα μάτια του κόσμου», τονίζοντας πως «δεν χωρεί μικροκομματική λογική σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ένα θέμα δημοκρατίας», και τη Νέα Δημοκρατία «να αποφεύγει ενέργειες που αντικειμενικά δυσχεραίνουν τη δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης».

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν έπειτα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπαναχωρήσει από την προϋπόθεση «ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών» για τους απόδημους, αποδεχόμενος τις προϋποθέσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για την υπό όρους άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκ μέρους των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Η νέα κυβερνητική πρόταση

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, η οποία επί της ουσίας υιοθετεί τις προτάσεις των δύο κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει τα εξής:

– Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

– Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ώς 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Ελληνα φορολογούμενο).

– Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

– Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την Ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

SHARE
RELATED POSTS
Δυο εκδοχές μιας εποχής, του Άρη Μαραγκόπουλου
Για ποιούς κτυπά η «καμπάνα»!, του Γιώργου Σαράφογλου – For whom the “bells” toll!, by George Sarafoglou
Βαβελ-ισμός αλά ελληνικά, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.