Υγεία

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι εδώ…, της Δρος Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

   Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η υπερβολική ευαισθησία του οργανισμού σε μία ξένη ουσία μη παθογόνα την καθιστά αλλεργιογόνα. Το καλοκαίρι έχει τις δικές του αλλεργίες και καλό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματά τους αλλά και το πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

Κνίδωση εκ ψύχους. Εκδηλώνεται με φαγούρα, κοκκινίλες και πρήξιμο σε  περιοχές του σώματος που ήρθαν σε επαφή με επιφάνεια χαμηλής θερμοκρασίας: για παράδειγμα, κάτι παγωμένο από την κατάψυξη, παγωτό ή το παγωμένο νερό της θάλασσας. Οι πιο ευαίσθητοι εκδηλώνουν  ζάλη, πέφτει η πίεσή τους και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.  Για να αποφύγετε την κνίδωση εκ ψύχους,  κάνετε τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια σε αβαθή και ζεστά νερά,  αυξήστε σταδιακά το χρόνο παραμονής στο νερό, κολυμπάτε με  παρέα και αποφύγετε τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα. Με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα βγείτε από το νερό και κάνετε χρήση των φαρμάκων που σας έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος.

Ηλιακή κνίδωση. Με έντονη φαγούρα στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Συνήθως  υποχωρεί σε λίγες ώρες. Αν είναι εκτεταμένη και προκαλέσει προβλήματα, πρέπει να γίνει χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων. Μείνετε μακριά από τον ήλιο τις ώρες αιχμής και  προστατευθείτε με αντηλιακό που έχει υψηλό δείκτη προστασίας.

Φωτοδερματίτιδες & δερματίτιδες εξ επαφής. Προκαλούνται από  φάρμακα ή καλλυντικά του καλοκαιριού ( αντηλιακά, προϊόντα αδυνατίσματος με τη μορφή κρέμας ή και τατουάζ). Αποφύγετε τα «ένοχα»  προϊόντα και με τη συμβουλή γιατρού κάνετε χρήση κορτιζονούχων.

Τροφικές αλλεργίες. Ψάρια, όστρακα αλλά και φρούτα όπως το ροδάκινο και το σταφύλι μπορεί να προκαλέσουν από απλή φαγούρα μέχρι αλλεργικό σοκ. Αν έχετε διαπιστώσει ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα, αποκλείστε από το διαιτολόγιο σας τις «ύποπτες» τροφές και ακολουθείστε  τις συμβουλές του γιατρού.

Συστηματική αναφυλαξία μετά από άσκηση. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα  όταν  ασκηθούν έως 4 ώρες μετά την λήψη τροφής ή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου τρόφιμου. Διαφέρει από τις άλλες τροφικές αλλεργίες, γιατί όσοι την αντιμετωπίζουν  δεν έχουν πρόβλημα εάν φάνε το ίδιο ακριβώς τρόφιμο χωρίς να ασκηθούν ή εάν ασκηθούν με άδειο στομάχι, 4 τουλάχιστον ώρες μετά την λήψη αυτής της τροφής.

Χολινεργική κνίδωση.  Η φαγούρα εμφανίζεται μετά από σωματική κόπωση και σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα όταν είναι υψηλή η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και περιλαμβάνουν φαγούρα κυρίως στα καλυμμένα από ρούχα μέρη του σώματος αλλά και δύσπνοια, ζάλη, υπόταση, ναυτία ή τάση για έμετο.

Αλλεργία στο τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν το τσίμπημα δεν προκαλεί απλά μία κοκκινίλα και ήπιο οίδημα αλλά εκδηλώνετε αλλεργικό σοκ με δύσπνοια, αλλοίωση της φωνής, πτώση της πίεσης και  λιποθυμία, έχετε πάντα μαζί σας, αντιϊσταμινικό σιρόπι, χάπι κορτιζόνης, εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και μία ένεση αδρεναλίνης. Κυκλοφορούν ειδικές ενέσεις αδρεναλίνης – μοιάζουν με στυλό- που οι αλλεργικοί τις κάνουν μόνοι τους. Αν γίνουν έγκαιρα εγγυώνται την επιβίωση  ακόμη και σε βαρύ αλλεργικό σοκ .

Εαρινή επιπεφυκίτιδα: Προκαλεί φαγούρα, φωτοφοβία, τα μάτια δακρύζουν, κοκκινίζουν και  δημιουργούνται «τσίμπλες». Προσβάλει νεαρά κυρίως άτομα. Τα αντιαλλεργικά κολλύρια προσφέρουν ανακούφιση ενώ είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου.

Αναπνευστική αλλεργία. Για ν’ αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα, αποφύγετε για τις διακοπές σας μία τοποθεσία με πλούσια βλάστηση, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι  θα εκτεθείτε στη γύρη αλλεργιογόνων φυτών με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση, έχετε μαζί σας τα φάρμακα που σας σύστησε ο γιατρός.

SHARE
RELATED POSTS
Υγεία: ενθαρρυντικά βήματα για την πρόγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα κλιματιστικά δεν είναι αθώα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι επικίνδυνα τα ινομυώματα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.