Πόρτα στην Πολιτική

Νέο σχέδιο για την ανάκαμψη, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και την συνοχή των κοινωνιών. Η πανδημία έχει αφήσει βαθιά τραύματα σε όλες τις χώρες, όπως και στην οικονομία της χώρας μας.

   Η πανδημική αυτή κρίση θα επιδρά για αρκετό διάστημα τόσο στις ζωές μας, όσο και στην οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

   Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός νέου εθνικού σχεδίου δράσης, στήριξης της οικονομίας και λήψης μέτρων κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να καλυφθούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να ενισχυθούν οι δομές υγείας, να βελτιωθούν οι μηχανισμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και να υπάρξει αναπροσανατολισμός της οικονομίας με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγικής επάρκειας και της δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων εργασίας.

   Κεντρικός στόχος του σχεδίου αυτού πρέπει να είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας. Yπάρχει ανάγκη για την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και την συνεργασία του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής.

   Βασικοί άξονες για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρεί ότι πρέπει να είναι:

   Πρώτον: Η μείωση του φορολογικού βάρους στην μισθωτή εργασία.

   Δεύτερον: Η ενίσχυση της έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα Πανεπιστήμια καθώς και παροχή κινήτρων για ενίσχυση της καινοτομίας.

   Τρίτον: Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

   Τέταρτον: Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.

   Πέμπτον: Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

   Έκτον: Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης.

   Έβδομον: Ανάπτυξη υποδομών.

   Όγδοον: Μεταρρυθμίσεις εστιασμένες στη σταδιακή μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και αναπτυξιακή προοπτική.

   Έννατον: Λήψη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης. Η βραδύτητα που υπάρχει στην απονομή  δικαιοσύνης είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

   Δέκατον: Μετασχηματισμός της οικονομίας με ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η χώρα μας έχει έλλειμμα σε εξαγωγικές και επενδυτικές επιχειρήσεις. Και τούτο γιατί οι εγχώριες εταιρίες είναι μικρές και χρειάζεται μέσω της παροχής κινήτρων να αυξήσουν το μέγεθος τους.

   Είναι σημαντικό και αισιόδοξο ότι η Κυβέρνηση προχωράει διαρθρωτικές αλλαγές, υλοποίει μεταρρυθμίσεις και προωθεί επενδύσεις, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι έχει ήδη προχωρήσει και έχει λάβει τα εξής μέτρα μέσω της ψήφισης στην Βουλή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

   Πρώτον: Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το Ελληνικό.

   Δεύτερον: Προώθηση αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτή του περιφερειακού λιμένα Αλεξανδρούπολης, ώστε να άρθουν τα εμπόδια και για την αξιοποίηση και άλλων περιφερειακών λιμένων. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ξεκίνησαν ήδη οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της χρήσης των λιμανιών, όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και Ηγουμενίτσας και Καβάλας.

   Τρίτον: Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

   Τέταρτον: Απρόσκοπτη διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών εκκρεμούσων διαδικασιών ειδικής εκκαθάρισης. Επίσης, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, ενέκρινε την ένταξη 8 στρατηγικών τουριστικών επενδύσεων ύψους 1,1 δις. ευρώ, που συμβάλουν στη δημιουργία 3.300 θέσεων εργασίας, στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Νόμου 3894/2010.

   Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης.

   Παράλληλα, η «πράσινη ανάπτυξη», η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η φροντίδα για τους αδύναμους αποτελούν βασικά στοιχεία των επιλογών του Πρωθυπουργού.

   Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να υλοποιεί ένα νέο σχέδιο για την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές απαραίτητες που έχει ανάγκη η χώρα και πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και στοχευμένα, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι ιστορικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Ανδρουλάκης-Ευρωβουλή: Χωρίς νέο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Μετεγκατάστασης, η αποτυχία στη διαχείριση του Προσφυγικού θα κλιμακώνεται
Δυο εκδοχές μιας εποχής, του Άρη Μαραγκόπουλου
Μ. Γλυνός: Με τη Νίκη της “Συμμαχίας” επανέρχεται η Διαφάνεια στην Περιφέρεια και ο σεβασμός στον πολίτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.