Ανοιχτή πόρτα

«κύκνειον ᾆσμα», του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π59]

«κύκνειον ᾆσμα»

 [«… φοβεῖσθε μὴ δυσκολώτερόν τι νῦν διάκειμαι ἢ ἐν τῷ πρόσθεν βίῳ· καί, ὡς ἔοικε, τῶν κύκνων δοκῶ φαυλότερος…»]  (Πλάτωνος Φαίδων (84e).)

«Άνθρωποι σκοτώνουν τους συντρόφους τους, οι κύκνοι θυσιάζονται για τους συντρόφους τους»»

  (Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος του σταθμού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας.).

Διαβάζοντας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 10ης Ιανουαρίου 2023, την ιστορία του  «κύκνου της λίμνης Παμβώτιδας, τον οποίο μετέφεραν άρον άρον από την Καστοριά στα Ιωάννινα για να μην πεθάνει από θλίψη»,   παρ’ όλα τα αισιόδοξα αστρολογικά μηνύματα για το νέο έτος, αισθάνθηκα εγώ μια θλίψη, όχι μόνον για την τρυφερή και συνάμα στενάχωρη ιστορία του κύκνου από την Καστοριά, αλλά κυρίως για την απανθρωπιά κάποιων ανθρώπων στην κατά τα άλλα «ανοιχτή» κοινωνία (μας).

Το «κύκνειον ᾆσμα» που δεν πρόλαβε η σύντροφος του κύκνου να πει, όταν την τραυμάτισαν θανάσιμα σκυλιά, δεν εμπόδισε τον κύκνο της Καστοριάς να την σκεπάζει με αγάπη, με τις φτερούγιες του στο ύστατο «χαίρε». Είπε στην δημοσιογράφο  Λίνα Γιάνναρου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος του σταθμού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας   : «το σμήνος των κύκνων στην Καστοριά δεν τους υποδέχθηκε πολύ θερμά. «Δυσκολεύονταν να μπουν στην παρέα, οπότε για να μην είναι μόνοι τους γνώρισε ο ένας τον άλλον και κάπως έτσι αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας. Έφυγαν μάλιστα από την περιοχή που συχνάζουν οι κύκνοι και πήγαν 2 χιλιόμετρα μακριά, όπου έφτιαξαν τη δική τους φωλιά». Το ζευγάρι έγινε γνωστό στην Καστοριά, ο ένας κύκνος δεν άφηνε από τα μάτια του τον άλλον, έκαναν τα πάντα μαζί».

Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ, εάν δεν διάβαζα την αρχή του τέλους για το ζευγάρι των ερωτευμένων κύκνων, μια που η συνέχεια του,  ήταν σοκαριστική : «Έζησαν έτσι αγαπημένοι αρκετούς μήνες, ώσπου τον Φεβρουάριο του ’22 συνέβη ένα δραματικό περιστατικό. Καθώς βρίσκονταν στη στεριά, όπως συνήθιζαν καθότι εξοικειωμένοι με τον άνθρωπο, μια αγέλη αδέσποτων σκύλων επιτέθηκε στα πουλιά καταφέρνοντας μια δαγκωματιά στον θηλυκό κύκνο. «Με ειδοποίησαν περίοικοι και βρέθηκα στο σημείο σε ελάχιστα λεπτά», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Είδα τον αρσενικό με ανοιχτά τα φτερά να κάνει κύκλους γύρω από τον θηλυκό για να τον προστατεύσει από τα σκυλιά». Αμέσως έπιασα τον τραυματισμένο κύκνο για να τον μεταφέρω στον σταθμό πρώτων βοηθειών. «Πλησιάζοντας διαπιστώνω ότι ο άλλος κύκνος μάς είχε ακολουθήσει. Ήρθε στο ιατρείο και κάθισε εκεί. Κάποια στιγμή τον έβγαλα έξω, αλλά ξαναγύρισε και κάθισε έξω από το Κέντρο Περίθαλψης (σ.σ. συμπτωματικά βρίσκεται στην οδό Κύκνων). Τότε τον έβαλα μέσα στο εξεταστήριο για να γίνει καλύτερη η περίθαλψη. Είδαμε απίστευτα πράγματα να συμβαίνουν, όπως το να ταΐζει ο αρσενικός τον θηλυκό μέσα από μια λεκάνη… Όμως, δυστυχώς, ο κύκνος υπέκυψε στα τραύματά του. «Έπρεπε να βγάλω τον αρσενικό έξω για να πάρω τον νεκρό θηλυκό, αλλά καθόταν δίπλα του και τον χάιδευε, σαν να του λέει ξύπνα, σήκω...».

Και εμείς !!! οι «άνθρωποι» ασχολούμαστε με τον εάν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης ή όχι, με το εάν η «Μήδεια» του  Αλιάκμονα ήταν στα καλά της ή όχι, εάν ο τάδε «διάσημος» δικηγόρος έκανε το ένα ή το άλλο, εάν τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν λέγονται γλυπτά και όχι «μάρμαρα», εάν η νομική επιστήμη επηρεάστηκε από πολιτικάντικες ερμηνείες, εάν … εάν … τόσα εάν ΘΕΕ μου που τελειωμό δεν έχουν… Δεν χρειάζεται να πω πολλά στην αυγή αυτού του νέου έτους, παρά μόνον, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος «Άνθρωποι σκοτώνουν τους συντρόφους τους, οι κύκνοι θυσιάζονται για τους συντρόφους τους».                                  

Και πάλι επιμένω, λίγη ΑΡΜΟΝΙΑ στην ζωή μας δεν βλάπτει. Ζούμε στην χώρα του Φωτός και εάν θέλουμε, ας μοιάσουμε (λίγο) στους κύκνους !!!!                       

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Δική της Ζωή, του Γιώργου Χατζηδιάκου
Τάφοι και Οργή (Δ. Αληθεινός, ΕΜΣΤ, 2018), του Μάνου Στεφανίδη
Γκούμας υπό λογοκρισία, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.