Ανοιχτή πόρτα Υγεία

Καρδιολογία, Επιδημιολογία και αγυρτεία, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή

Spread the love

Ο κ. Παναγιώτης Ιακωβής Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χρόνια τώρα, αναρωτιόμουν γιατί η Καρδιολογία, ως Ιατρική Ειδικότητα, δεν πάσχει τόσο πολύ από επιθέσεις τσαρλατάνων και αγυρτών. Ήταν, άλλωστε, εμφανές το πρόβλημα αυτό σε Ειδικότητες όπως η Ψυχιατρική, και η Ογκολογία. Συγγενείς Επιστήμες όπως η Διαιτολογία και η Ψυχολογία αντιμετώπιζαν παρόμοια θέματα. Ακόμα και τομείς της Καρδιολογίας που δεν σχετίζονται με επείγουσα Ιατρική, όπως η θεραπεία των δυσλιπιδαιμιών, δέχονται επιθέσεις αγυρτείας. 

Μία από τις απαντήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν στο ερώτημα αυτό, είναι το γεγονός ότι η Καρδιολογία, ως επιστημονικό πεδίο, έχει δύο βασικά προαπαιτούμενα: 

α. Την επιτυχή αντιμετώπιση εξαιρετικά επειγόντων και απειλητικών για τη ζωή περιστατικών και

β. Τα εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια λάθους διάγνωσης και θεραπείας.

Επί παραδείγματι, οι επιπλοκές του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, απειλούν τη ζωή των ασθενών μας σε χρονικό διάστημα ολίγων δευτερολέπτων, ενώ ένα λάθος σε δοσολογία χαπιού της τάξης του μισού χαπιού την ημέρα, μπορεί να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα. 

Το αποτέλεσμα αυτών, είναι η άμεση συσχέτιση αιτίου και αποτελέσματος στην Καρδιολογία. Δηλαδή, από τη λήψη της ιατρικής απόφασης μέχρι τη βελτίωση ή επιδείνωση του αρρώστου, μπορούν να μεσολαβήσουν λίγα μόνο δευτερόλεπτα, ή σε κάθε περίπτωση σύντομο χρονικό διάστημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιστήμη «δείχνει τα δόντια της», αφού φέρνει άμεσα και ορατά αποτελέσματα σε αντίθεση με τα μυθεύματα των αγυρτών. Η άμεση χρονική συνάφεια αιτίου και αποτελέσματος, αποτελεί σαφέστατο παράγοντα συσχέτισής τους, σε αντίθεση με πιο χαλαρές χρονικές συνδέσεις που μπορεί να συμβαίνουν σε άλλες Ιατρικές Ειδικότητες ή Επιστήμες.

Μια άλλη απάντηση στο ερώτημα της μειωμένης διείσδυσης των τσαρλατάνων στην Καρδιολογία, είναι η Ιστορία της. Από την Ελληνιστική εποχή, τον William Harvey μέχρι και σήμερα, υπηρετείται από Γιατρούς που στηρίχτηκαν στην Ανατομία και τη Φυσιολογία, αποφεύγοντας τις μεταφυσικές εξηγήσεις.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι κάθε φορά που η Ανθρωπότητα χρειάζεται άμεσα και επειγόντως τα φώτα της Επιστήμης, τελικά, πολλοί άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα και την αξία της. 

Αυτό θα είναι και μια θετική συνέπεια της πρόσφατης Πανδημίας κορωνοϊού: πολλοί άνθρωποι θα καταφύγουν στην Επιστήμη και θα εναποθέσουν τις ελπίδες σε αυτή. Και θα αναμένουν σαφή και γρήγορα αποτελέσματα. Δύσκολο πεδίο εφαρμογής για την ψευδοεπιστήμη αυτό το σημείο. Οι συνάνθρωποί μας  θα πράξουν σωστά. Καλώς θα εμπιστευτούν την Επιστήμη. Διότι η Επιστήμη είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου πνεύματος. Και, κυρίως, στηρίζεται στην απτή Πραγματικότητα. Μόνο έτσι, δύναται να αντιμετωπισθεί αυτή η τρομερή Πανδημία. 

Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που θα καταφύγουν στη μεταφυσική, την άρνηση και τις θεωρίες συνωμοσίας. Πάντα υπήρχαν. 

Είμαι, όμως, βέβαιος ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνανθρώπων μας, αναμένει τη γιατρειά, τα εμβόλια , τα φάρμακα και τη φροντίδα της Ιατρικής. Και αυτό είναι ένα κέρδος που, ίσως, θα μπορούσε να προέλθει από τον πόνο και τη δυστυχία που προκάλεσε αυτή η Επιδημία. 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Οι “εχθροί”;, του Γιάννη Πανούση
Απόψεις, του Νότη Μαυρουδή
Συνεχίζονται οι διανομές του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων από το Δήμο Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.