Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Κανάλια και κάστρα που γεννούν μύθους – Από τον Σηκουάνα και τη Ρόδο μέχρι το Μιανμάρ και το Περού

Spread the love

 

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

 

Γέφυρα Κονκόρντ, Παρίσι, Γαλλία

Αυτή η γέφυρα με θέα στον ποταμό Σηκουάνα χτίστηκε ως επί το πλείστον από τα ερείπια της Βαστίλης, η οποία γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1791 και ονομάστηκε Γέφυρα του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ πριν μετονομαστεί σε Γέφυρα της Επανάστασης. Το όνομά της άλλαξε ξανά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη σε Γέφυρα Κονκόρντ.

Βενετία, Ιταλία

Περισσότερα από 150 κανάλια κοσμούν τη Βενετία, μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα, και πάνω από 400 γέφυρες λειτουργούν ως περάσματα μεταξύ των καναλιών. Το Μεγάλο Κανάλι διασχίζει την πόλη από άκρη σε άκρη και διασταυρώνεται με μικρότερα.

Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Αυτό το μαυσωλείο στην Άγκρα της Ινδίας χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν το 1643 για τη σύζυγό του, Μουμτάζ Μαχάλ. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται επίσης ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής Μουγκάλ στην Ινδία, καθώς παντρεύει στοιχεία της περσικής και της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Γέφυρα Bandra–Worli, Μουμπάι, Ινδία

Επισήμως γνωστή ως Γέφυρα Ρατζίβ Γκάντι και χτισμένη πάνω από την Αραβική Θάλασσα, η γέφυρα (που άνοιξε το 2009) παρέχει μια εναλλακτική διαδρομή η οποία συνδέει το κέντρο της πόλης Worli με το δυτικό προάστιο Bandra. Η γέφυρα έχει μήκος 4,7 χιλιόμετρα και αποτελεί αξιοθέατο τόσο επειδή μειώνει τον χρόνο ταξιδιού όσο και για τον όμορφο σχεδιασμό της.

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος, Ελλάδα

Είναι γνωστό και ως το Κάστρο των Ιπποτών ή Καστέλλο. Κτίσμα του 14ου αιώνα κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο από το 1309 έως το 1522, μέχρι την κατάκτηση των Οθωμανών και τον 20 αιώνα των Ιταλών . Σύμφωνα με νεότερες έρευνες στη θέση του, βρισκόταν ο ιερός ναός του θεού Ήλιου και σε αυτή την θέση πιθανόν να είχε στηθεί ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου.  Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου. Δέχεται χιλιάδες επισκεπτών όλο το χρόνο και στον όροφο φιλοξενούνται εκθέσεις . Από το 1989 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Κάστρο του Σιγιόν, Μοντρέ, Ελβετία

Αυτό το μαγευτικό κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Άλλοτε κατοικία των κόμηδων της Σαβοΐας, αυτό το κάστρο δέχεται περισσότερους από 400.000 επισκέπτες ετησίως. Εκτός από το να εξερευνήσουν τις αίθουσες του κάστρου, τις αυλές και το υπνοδωμάτιο –που έχει διατηρηθεί πιστά στην αρχική του μορφή– οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφτούν τα μπουντρούμια όπου φυλακίστηκε ο Φρανσουά Μπονιβάρ, ο Ελβετός πατριώτης για τον οποίο ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε το ποίημα “Ο Φυλακισμένος του Σιγιόν”.

Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Αυτή η εμβληματική κρεμαστή γέφυρα που συνδέει το Σαν Φρανσίσκο με την Κομητεία Μαρίν είναι  μία από τις πιο φωτογραφημένες γέφυρες στον κόσμο και ένα από τα Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου. Όταν ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό το 1937, ήταν η ψηλότερη και μακρύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

Οχυρό Αμπέρ, Ρατζαστάν, Ινδία

Γνωστό και ως Αμέρ, αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα οχυρά της Ινδίας και βρίσκεται στη Ροζ Πόλη της Τζαϊπούρ, στο Ρατζαστάν. Το οχυρό, αμάλγαμα αρχιτεκτονικής Χίντου και Μουγκάλ, χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2013. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο εδώ είναι το Σις Μαχάλ (Ανάκτορο των Κατόπτρων), στους γυάλινους τοίχους και τις οροφές του οποίου υπάρχουν σκαλισμένα περίτεχνα έργα ζωγραφικής.

Παγόδα Σβενταγκόν, Γιανγκόν (Ρανγκούν), Μιανμάρ

Η 2.500 ετών επιχρυσωμένη στούπα είναι ένα από τα πιο ιερά βουδιστικά αξιοθέατα της χώρας. Βρίσκεται στον λόφο Σινγκουτάρα και έχει ύψος πάνω από 110 μέτρα. Η παγόδα είναι καλυμμένη με χρυσά φύλλα ενώ στην κορυφή της στούπας υπάρχουν 4.000 διαμάντια. Εκτός από την περίπλοκη γεωμετρία της, είναι εύκολο να την αναγνωρίσει κανείς από την έντονη χρυσή λάμψη της.

Ιστορικός ιερός χώρος του Μάτσου Πίτσου, Μάτσου Πίτσου, Περού

Αυτός ο χώρος, εντυπωσιακό δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας, βρίσκεται στην κορυφογραμμή ενός βουνού σε ύψος περίπου 2.430 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δημιουργήθηκε για τον αυτοκράτορα Παχακούτι (1438-72). Ο χώρος παρέμενε κρυμμένος από τον κόσμο μέχρι το 1911, όταν ήρθε στο φως από τον Αμερικανό ιστορικό Χάιραμ Μπίνχαμ. Η περιοχή απειλείται από τους σεισμούς και τη διάβρωση που προκαλείται από τις ορδές τουριστών.

SHARE
RELATED POSTS
Για το βιβλίο “Να το πεις της Νύχτας σου”… του Παναγιώτη Πετράκη, του Δρ Σπύρου Συρόπουλου
Η επόμενη μέρα στον καρκίνο του προστάτη -Τι είπε στην διημερίδα η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ Δέσποινα Κατσώχη
Η υπόσχεση του Ρ.Τ.Ερντογάν στον Ντ. Τραμπ – «Ως φίλος σου δίνω το λόγο μου ότι…»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.