Υγεία

Θ’ ανάψουμε το κλιματιστικό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το καλοκαίρι προ των πυλών και η πανδημία του κορωνοϊου, μάς καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με το κλιματιστικό. Το ενδεχόμενο διασποράς του ιού  με τη χρήση του, είναι ένα από τα κεφάλαια που τέθηκαν υπό συζήτηση. Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν το φετινό καλοκαίρι;

Η συζήτηση ξεκίνησε από το δεδομένο ότι ο αέρας των κλιματιστικών ανακυκλώνεται, οπότε δυνητικά θα μπορούσε να μεταφέρει ιογενείς λοιμώξεις από τον ένα χώρο σ’ έναν άλλον. Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα συγκυρία μάς καλεί να καθαρίζουμε σωστά αλλά και τακτικά τις κλιματιστικές μονάδες και παράλληλα ν’ αερίζουμε συνεχώς τους εσωτερικούς χώρους στους οποίους λειτουργεί ο κλιματισμός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι μειώνονται οι πιθανότητες  μετάδοσης αναπνευστικών λοιμώξεων.  

Οι ειδικοί συστήνουν το φετινό καλοκαίρι, να λειτουργούμε το κλιματιστικό μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και παράλληλα ν’  αποφύγουμε την ανακυκλοφορία του αέρα. Η παρούσα συγκυρία, απαιτεί και την αυστηρή τήρηση  όλων των προστατευτικών μέτρων κατά τις τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών.

Από τί κινδυνεύω;

Δεν καραδοκούν  μόνο λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και  κρυολογήματα και ψύξεις, αν δεν χρησιμοποιούμε σωστά τις συσκευές κλιματισμού. Επιπρόσθετα, η  υπερβολική χρήση τους, επηρεάζει το φυσιολογικό φίλτρο της μύτης.

Η κακή χρήση κλιματιστικών μπορεί να προκαλέσει:

Νόσο των λεγεωνάριων (legionella).  Οφείλει το όνομά της στο ότι εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που συμμετείχαν σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976:  από τα 220 άτομα που προσβλήθηκαν τότε, τα 34 πέθαναν. Τη νόσο προκαλεί το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό ο οποίος  φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Εκδηλώνεται με  υψηλό πυρετό, ρίγη,  βήχα, μυϊκούς πόνους και  πονοκεφάλους.

Αλλεργική ρινίτιδα.  Πρόκειται για βλάβη του ρινικού επιθήλιου που δυσχεραίνει την αναπνοή. Μύκητες και σκόνη που επικάθονται και αναπτύσσονται στα συστήματα κλιματισμού, ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργίες. Για να την αποφύγουμε, τινάζουμε και πλένουμε τακτικά  ριχτάρια, κουρτίνες και καλύμματα, καθαρίζουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές γιατί η σκόνη επικάθεται σε αυτές ενώ καθαρίζουμε σχολαστικά με υγρό πανί, τις επιφάνειες του σπιτιού.

Επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα  αλλά  και προβλήματα σε όσους χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Ψύξη. Συνηθισμένη… παρενέργεια  από την κατάχρηση του κλιματιστικού, προκαλείται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Τί να προσέχω;

Ειδικό αντιμικροβιακό υγρό για τα φίλτρα του κλιματιστικού και απολύμανση κυψελών.  

Μισάνοιχτο παράθυρο στον κλιματιζόμενο  χώρο, για ν’ ανανεώνεται ο αέρας.

Κλείνετε το κλιματιστικό όταν ο χώρος αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία . Τις ζεστές νύχτες, βάλετε χρονοδιακόπτη για να κλείσει μετά  1 με 2 ώρες.

Το μεσημέρι, κλείστε τις κουρτίνες και ρυθμίστε τα στόρια ώστε να «κόβουν» τον ήλιο.

Μην κλείνετε τις περσίδες. Η πίεση και η επιστροφή του αέρα στο μηχάνημα εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του και το φθείρει.

Μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Το κλιματιστικό πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση από το καλοριφέρ ή την τηλεόραση.

Προφυλάξτε την εξωτερική μονάδα. Ο ήλιος φθείρει το κλιματιστικό.

Ιδανική θερμοκρασία. Όταν λειτουργεί το κλιματιστικό δεν πρέπει να ζεσταίνεστε ή να κρυώνετε.

Προσοχή στα βρέφη.  Δεν πρέπει να τα «χτυπά» ο αέρας από το κλιματιστικό, ιδίως όταν κοιμούνται, στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.  Αν το κλιματιστικό λειτουργεί όλο το βράδυ, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το βρέφος μ’ ένα σεντονάκι.

Μην καπνίζετε! Ο καπνός επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του χώρου ενώ επικάθεται στα υφάσματα επιπλώσεων.

 

SHARE
RELATED POSTS
26231484_1752651811426397_2666596933427585021_n.jpg
Τεστ αίματος θα ανιχνεύει ταυτόχρονα 8 διαφορετικούς καρκίνους -Έλληνας ογκολόγος ο επικεφαλής της έρευνας
Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε τους θερινούς μήνες, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Οι φλεγμονές έχουν εχθρούς και φίλους!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.