Υγεία

Η πεζοπορία είναι η λύση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Αν το γυμναστήριο και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που απαιτούν πολλές ασκήσεις είναι για εσάς καταναγκασμός, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και πάρτε τους δρόμους! Η πεζοπορία, ιδιαίτερα μία εποχή ευνοϊκή όπως το φθινόπωρο, προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με τους συνηθισμένους τρόπους άσκησης.

Ξεκινήστε αρχικά με μικρές αποστάσεις, ενδεχομένως  μέσα στην πόλη ή στην ευρύτερη περιοχή που κατοικείται. Ωστόσο, αποφύγετε να ακολουθείτε συγκεκριμένες διαδρομές, προκειμένου ν’ αποφύγετε την μονότονη επανάληψη εικόνων. Επιχειρείστε να περπατήσετε και στη φύση, οργανώνοντας μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο. Έτσι, θα ενταχθείτε και ομαλότερα στην καθημερινότητα, μετά την περίοδο των διακοπών. Για τις διαδρομές σας εκτός πόλης, προμηθευτείτε ένα καλό ζευγάρι μποτάκια πεζοπορίας αλλά και ένα σακίδιο για τα απαραίτητα: ανάμεσά τους το νερό για να μην αφυδατωθείτε!

Η πεζοπορία κάνει θαύματα τόσο στη σωματική μας κατάσταση όσο και στην ψυχολογική μας διάθεση. Σε μία ώρα πεζοπορίας καίμε κάψουμε 440 με 550 θερμίδες.

Να τι θα κερδίσετε:

Γερή καρδιά. Η πεζοπορία «προπονεί» την καρδιά, ενδυναμώνοντας κάθε μυ και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Γυμνασμένα πόδια.  Στροφές,  κλίσεις και κάθε είδους «εμπόδια» τονώνουν τους μυς των ποδιών.

Ενδοσκόπηση. Πεζοπορώντας, μπορεί να ανοίξετε διάλογο με τον εαυτό σας, να επανεξετάσετε τα γεγονότα και τις αποφάσεις που πήρατε και κατ’ επέκταση να τακτοποιήσετε τις σκέψεις σας. Έτσι, θ’ αναζωογονήσετε το μυαλό σας.

Ασπίδα σε εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά. Το περπάτημα αυξάνει την «καλή χοληστερίνη» HDL και μειώνει την  «κακή» LDL και τα τριγλυκερίδια.

Αποτρέπει τον διαβήτη. Μετατρέπει σε ενέργεια τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Αν μάλιστα πεζοπορείτε στη φύση:

Βελτιωμένη ισορροπία. Θα σας ενδυναμώσουν με φυσικό τρόπο οι ανωμαλίες του εδάφους. Το σώμα ρυθμίζεται αυτόματα και στην παραμικρή αλλαγή στο επίπεδο του εδάφους.

Ηρεμία. Οι ήχοι της φύσης μας αποτοξινώνουν από τους θορύβους των πόλεων και επιδρούν ως ηρεμιστικό στο νευρικό σύστημα. Αρκεί να μην έχουμε σε λειτουργία το κινητό μας τηλέφωνο! Στόχος της πεζοπορίας είναι να μείνουμε μακριά από  ηλεκτρονικές συσκευές, ήχους και ειδοποιήσεις, που λειτουργούν τοξικά.

Καθαρό οξυγόνο.  Στα μεγάλα υψόμετρα, υπάρχει η ίδια ποσότητα οξυγόνου: μόνο η πυκνότητα διαφέρει. Επιπρόσθετα,  ο αέρας είναι καθαρός από ρύπους και καυσαέρια.

Καλή ψυχολογία. Αν πεζοπορείτε με τους φίλους ή με την οικογένειά σας, ενδυναμώνετε τους δεσμούς σας. Είναι μία ήπια άσκηση, που επιτρέπει την ανταλλαγή σκέψεων, αρκεί τα θέματα που θα επιλέξετε να είναι ανώδυνα: κατά προτίμηση να κινούνται γύρω από την εμπειρία, που εκείνη την ώρα, μαζί βιώνετε.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας. Σύμφωνα με έρευνες, η παραμονή μας στη φύση, ενισχύει κατά 50% την ικανότητα συγκέντρωσης και μάς βοηθά να επιλύουμε δημιουργικά τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Τι να προσέξω;

Σωστά παπούτσια. Να είναι ελαφρά, ελαστικά και άνετα, με  σόλες επενδυμένες με αντιολισθητική επίστρωση.

Κατάλληλα ρούχα. Άνετα και ανοιχτόχρωμα, κατά προτίμηση βαμβακερά ή λινά. Αν υπάρχουν θάμνοι, φορέστε μακριά αθλητική φόρμα.

Ένα μπουκάλι νερό. Ο οργανισμός σας πρέπει να είναι διαρκώς ενυδατωμένος.

Σωστή στάση σώματος. Στεκόμαστε ίσια: οι ώμοι πίσω και κάτω, η κοιλιά μέσα και το κεφάλι ψηλά. Χέρια και παλάμες χαλαρά, ιδανικά με λυγισμένο αγκώνα σε γωνία 90 μοιρών. Τα κουνάμε μπρος και πίσω και τα κρατάμε κοντά στο σώμα.

Άνετα βήματα. Ανοίξτε το βήμα σας όσο το επιθυμείτε, βάζοντας δύναμη στη φτέρνα. Αυξήστε σταδιακά το ρυθμό, καθώς θα βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση.

Καλές διαδρομές!

 

SHARE
RELATED POSTS
test-tube-2235388_960_720_1.png
Τι συμβαίνει επιτέλους με τα εμβόλια; Μύθοι και πραγματικότητα, του Αντώνιου Δαρζέντα
Πώς θα προφυλαχθώ από το κρύο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Βασανισμένα πουλερικά πριν την κατανάλωσή τους, του Κώστα Κάππα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.