Ανοιχτή πόρτα

Η ελευθερία του Τύπου και η « σιωπηλή Ορθοδοξία», του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Ο Mark Twain είχε πει, «στη χώρα μας χάρη στη καλοσύνη του Θεού, έχουμε τρία εξαιρετικά πολύτιμα αγαθά: ελευθερία του λόγου, ελευθερία της συνείδησης και την σύνεση να μην εξασκούμε καμία από τις δύο». Στην αδημοσίευτη εισαγωγή του στην Φάρμα των Ζώων, αφιερωμένη στην «λογοτεχνική λογοκρισία» στην ελεύθερη Αγγλία, ο George Orwell, πρόσθεσε ακόμη ένα λόγο. Υπάρχει έγραφε, «μια σιωπηλή συμφωνία πως δεν κάνει, να αναφέρεται αυτό το γεγονός». Μια Σιωπηλή συμφωνία που επιβάλλει μια «συγκεκαλυμμένη λογοκρισία» βασισμένη σε «μια ορθοδοξία, ένα σύνολο ιδεών που υποτίθεται πως όλοι οι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι αποδέχονται κάτι δίχως ερωτήσεις», και «όποιος αμφισβητεί αυτή την κυρίαρχη ορθοδοξία ανακαλύπτει πως έχει βρεθεί φιμωμένος με εξαιρετική αποτελεσματικότητα» ακόμη και χωρίς «κάποια επίσημη απαγόρευση».

Δυστυχώς αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός της ελευθερίας του Λόγου και του Τύπου που μπορεί να υπερπηδά εμπόδια Νόμων και ψηφισμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατοχύρωση των ελευθεριών του ατόμου, σιωπηλά αλλά πολύ αποτελεσματικά. Η « ορθοδοξία της σιωπής» που τα πολιτικά πρόσωπα σχεδόν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο ( στις Ισλαμικές χώρες δεν χρειάζονται τέτοιες ευγένειες, εκεί σου παίρνουν το κεφάλι στο πι και φι), έχουν επιβάλλει θέλοντας να δρουν ανεξέλεγκτα και προπάντων ανέλεγκτα. Όμως κάποιοι σε πείσμα αυτής της ανελεύθερης πρακτικής θα συνεχίσουμε να λέμε:

Ένας πραγματικά ανεξάρτητος τύπος πρέπει να απορρίπτει το ρόλο της υποταγής στην δύναμη και στην εξουσία.

Πρέπει και έχει καθήκον να σκορπίζει την «ορθοδοξία της σιωπής» στον αέρα και να αμφισβητεί αυτό «που οι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι δέχονται δίχως κουβέντα», διαρρηγνύοντας πλήρως το πέπλο της σιωπηλής λογοκρισίας, προσφέροντας στο ευρύ κοινό τις πληροφορίες και το φάσμα των απόψεων και των ιδεών που είναι απαραίτητες για μια ουσιώδη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή, για ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τους πολίτες.

Αυτός πρέπει να είναι ο Τύπος εκπληρώνοντας το ρόλο του ως θεσμού για μια πραγματικά ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png  

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 66ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Ευχές από τον Δήμαρχο Σάμου και Υποψήφιο Ευρωβουλευτή της ΝΔ κο Μιχάλη Αγγελόπουλο
Η άγρια και σκληρή τέχνη της αγάπης, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.