Αν κοιτούσε κάποιος με αποστασιοποίηση προς τα πλαίσια των ήδη διαμορφωμένων χώρων και της προς διαμόρφωση νέας τάξης πραγμάτων θα αντιδρούσε δικαιολογημένα μ’ ένα μειδίαμα λεπτής ειρωνείας ή και με μια έκφραση ωμής χλεύης ακόμα. Μιας τάξης πραγμάτων που για να ξηγιόμαστε, μας επιβάλλεται, δεν την διαλέξαμε.
Και εξηγούμαι. Θα μιλήσουμε για μια δημοσίευση. Μια πρόσφατη δημοσίευση του καθηγητή Αριστείδη Χατζή που έγραψε ένα άρθρο που παρουσιάζει τον Ιωάννη Καποδίστρια σαν δικτάτορα και ο επίσημος λογαριασμός της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” έσπευσε να αναδημοσίευσει αποσπάσματα απ’ αυτό: “Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη. Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας…”
Ο κύριος Αριστείδης Χατζής μπορεί για δικό του βίτσιο αν θέλετε να παραχαράσσει τα ιστορικά στοιχεία για να προβάλλει τις όποιες εθνομηδενιστικές αντιλήψεις του περί ιστορίας. Δικαίωμά του να το κάνει, αν και πραγματικά λυπάμαι τα παιδιά που ίσως τον ακούνε στο Πανεπιστήμιο . Να του θυμήσουμε λοιπόν πως ο Ιωάννης Καποδίστριας τον οποίο επέλεξαν οι Έλληνες και επικύρωσε σύσσωμη η Βουλή δεν προβλεπόταν, βέβαια, στα παλιότερα Συντάγματα της Επανάστασης, αλλά την εκλογή του επικύρωσαν αντιπρόσωποι εκλεγμένοι σύμφωνα με αυτά. Ήταν ο ηγέτης που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποτελούσε τη μοναδική και τελευταία λύση που διέθεταν οι απελπισμένοι Έλληνες. Και φυσικά στο σύντομο διάστημα της διακυβέρνησής του κανένας Έλληνας δεν έχασε τα πολιτικά και συνταγματικά του δικαιώματα σε αντίθεση με το ό,τι συμβαίνει σε μια “δικτατορία”.
Δεν θα μάθουμε όμως εδώ τον κ. Χατζή ιστορία. Έπρεπε να την είχε μάθει από τις σπουδές του και πριν… γίνει Καθηγητής. Θα μάθουμε όμως στην Επιτροπή για το 2021 πως βρίσκεται εκεί που βρίσκεται για να ενώσει τους Έλληνες και όχι για να τους διχάσει. Για να τιμήσει την Ελλάδα και όχι να την ρίξει βορρά στα δόντια των εθνομηδενιστών μέσω μιας εθνοαποδομητικής προπαγάνδας που σπεύδει να εκμεταλλευτεί την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, σε μια απόπειρα να μπουν πολλά εισαγωγικά στον εθνικό της προσδιορισμό.
Με αυτόν τον τρόπο, υπονομεύεται η σύγχρονη Ελλάδα και όχι βέβαια η εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, σε μια περίοδο μάλιστα που η πρόσφατες και αυξανόμενες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, απαιτούν από την Ελλάδα να επιστρατεύσει μια πολύ πιο αναγκαία και απαιτητική εθνική συνεργασία για την αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού. Η εποχή που οι σταλινικοί «ιστορικοί» έσβηναν τον Τρότσκυ από τις φωτογραφίες του μεγάλου ηγέτη και οι χιτλερικοί παρουσίαζαν τον Χίτλερ ως μεγάλο «ζωγράφο» έχει παρέλθει. Και αν δεν μπορεί η κα Αγγελοπούλου και οι υπόλοιποι της Επιτροπής να σηκώσουν το βάρος μιας αιματοκυλισμένης πατρίδας, τότε υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Ουδείς αναντικατάστατος και ιδιαίτερα σε μια χώρα “αρίστων”.
Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr