Το σχόλιο της ημέρας

Είναι δυνατόν να μας «πουλήσει» ο Τζο Μπάιντεν;, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει την Αμερική για να ενισχύσει την στρατιωτική της θέση. Την φορά αυτή ζητά να της πουλήσει τα υπερσύχρονα πολεμικά αεροπλάνα F-16 για να αναπληρώσει τον γερασμένο της αεροπορικό πολεμικό στόλο.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που το έχει παίξει πολλές φορές μέχρι τώρα. «’H μας δίνετε αυτό που ζητάμε ή στρεφόμαστε προς τη Σοβιετική Ενωση- Ρωσία», λένε.

Να διευκρινίσω από την αρχή ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπάιντεν ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας, τότε αυτό θα στρέφεται άμεσα κατά των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, η οποία απειλείται όλο και πιο ωμά από αυτήν.

Θα μου πείτε, είναι ποτέ δυνατόν, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, να πέσει ξανά η Αμερική σε μια τέτοια παγίδα;

Η σύντομη απάντηση είναι πως ναι μπορεί να πέσει. Γι’ αυτό και οφείλουμε να καραδοκούμε.

Και να γιατί:

Η απειλή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που κάθε μέρα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο πιθανή, αυξάνει την γεωστρατηγική σημασία και της Τουρκίας.

Ωστόσο, η σχετική βαρύτητα της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα δεν είναι η ίδια που ήταν παλιά. Τότε που κοντόφθαλμοι πολιτικοί λόγοι έφερναν την Ελλάδα φαινομενικά τουλάχιστον σε σύγκρουση με την Αμερική και απέτρεπαν την χρήση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή όμως η Αμερική διαθέτει μία σειρά από πολύτιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, που αυξάνουν τη δική της γεωστρατηγική θέση και μειώνουν, κατά αναλογία, αυτή της Τουρκίας.

Θα θελήσει λοιπόν η Αμερική να παραβιάσει τουλάχιστον το πνεύμα των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πωλώντας F-16 στην Τουρκία;

Ενας άλλος παράγοντας ανησυχίας είναι ότι τώρα τελευταία παρατηρείται μία βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας με το Ισραήλ.

Και πάλι ερωτώ: Είναι δυνατόν οι Ισραηλινοί να σβήσουν από τη μνήμη τους, όχι μόνο τις ύβρεις του Ερντογάν αλλά τη γενικότερη τουρκική πολιτική των τελευταίων ετών απέναντί τους; Θα συγκατανεύσουν οι ίδιοι και θα ζητήσουν από το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι να εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή;

Και αν αυτό γίνει, δεν θα δυσκολέψουν την άριστη σχέση τους που έχουν αναπτύξει με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Οι Τούρκοι ζητούν να αγοράσουν τα F-16 γιατί η Αμερική τους πέταξε από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Γιατί έπαιζαν παιχνίδια σε βάρος της ασφάλειας της Αμερικής και της Δύσης.

Τώρα υποστηρίζουν ότι η πώληση των F-16 αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και προσθέτουν ότι αν παρεμποδιστεί η πώληση τότε θα «ρίξουν την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Πόσες φορές θα παίξουν το παιχνίδι αυτό; Πόσες φορές θα μας εκβιάσουν;

Δυστυχώς, αν κρίνουμε από μια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση Μπάιντεν γέρνει προς την μεριά της πώλησης των πολεμικών αεροπλάνων. «Η Αμερική και η Τουρκία έχουν διαχρονικά βαθιές στρατιωτικές σχέσεις και η συνέχιση της διαλειτουργικότητας στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα», είπαν.

Αν γίνει αυτό, τότε ο Μπάιντεν θα μας έχει «πουλήσει» κατά ξεδιάντροπο τρόπο…

SHARE
RELATED POSTS
Προς Έλληνες Εκλογείς, του Δρ Πάνου Καπώνη
Χωρίς μπότοξ στα 47 η Julia Roberts, η εξαίρεση του Hollywood
10845986_10152923125609777_5601283324364920502_n.jpg
“Γυναίκες δρομαίες στην ακτή”, του Άρη Μαραγκόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.