Πόρτα στην Πολιτική

Δράσεις-πολιτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, οι προκλήσεις της μεταβιομηχανικής έρευνας, της κλιματικής αλλαγής και της μαζικής μετανάστευσης απαιτούν ισχυρή αντιμετώπιση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Οι νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το 10% φέτος

   Το πλήγμα θα είναι μεγάλο και για την χώρα μας, δεδομένου ότι η οικονομία της συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό, που συνολικά η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος δυσχεραίνει την προσπάθεια ανάκαμψης.

   Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να σχεδιάσει την αναγκαία οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να αξιοποιήσει σωστά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα οποία οι οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται στην επικείμενη σύνοδο των ηγετών.

   Με τα χρήματα αυτά θα διαμορφωθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανατρέψει τις δυσμενείς συνθήκες, με την προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ώστε να στηριχθούν δράσεις και πολιτικές με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

   Ήδη, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Αποδεικνύεται ότι διαθέτει και υλοποιεί ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας. Ειδικότερα, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων η Κυβέρνηση δρομολογεί επτά συγκεκριμένες πολιτικές. Ειδικότερα:

    Πρώτον: Η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 2 δις ευρώ. Στην πρώτη φάση 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χρηματικά ποσά ύψους 602 εκατ. Ευρώ. Στην δεύτερη φάση θα λάβουν τουλάχιστον 1,4 δις ευρώ.

   Δεύτερον: Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η ρύθμιση τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

   Τρίτον: Η επιδότηση επιτοκίου όλων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες  ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

   Τέταρτον: Εκταμίευση ποσού 1,29 δις ευρώ κεφαλαίου κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Ήδη, έχουν εγκριθεί 10.150 αιτήσεις.

  Πέμπτον: Τέθηκε σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας το οποίο διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια ύψους 7 δις ευρώ και παρέχεται εγγύηση σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης.

Έκτον: Σχεδιάζεται γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.

Έβδομον: Θεσμοθετείται νέο πλαίσιο μικροχρηματοδότησης έως 25.000 ευρώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα που ακούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

   Η χώρα μας, έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και υπό το βάρος των συνεπειών της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, θα έχει στη διάθεση της ένα εργαλείο ανάπτυξης, ανασυγκρότησης και αναγέννησης κυρίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο θα προσφέρει πραγματικές δυνατότητες ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της Οικονομίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα απορροφήσει πάνω από 65 δις ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια.

   Προς αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού αξίζει μια προσπάθεια οργανωμένη, πανεθνικών διαστάσεων, συνολικής και ολοκληρωμένης οικονομικής αναγέννησης και μεταρρύθμισης.

   Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να δημιουργηθούν κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα καταστήσει την οικονομία περισσότερο ανθεκτική και ανταγωνιστικκή, ώστε να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις νέες προκλήσεις. Βασική προυπόθεση είναι να υπάρξουν δράσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη. Τέτοιες δράσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα θεωρώ ότι είναι: α. Η διευκόλυνση σύστασης νέων επιχειρήσεων. β. Η ταχύτερη και ευκολότερη έκδοση οικοδομικής άδειας. γ. Ενδυνάμωση του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης των μεγάλων εταιριών. δ. Δραστική μείωση συντελεστή φόρου εισοδήματος. ε Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης με την προώθηση της διαδικασίας διαμεσολάβησης που θα οδηγήσει σε μείωση των εκκρεμών εμπορικών υποθέσεων και επιτάχυνση της επίλυσης τους.

   Συνεπώς, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η πορεία εκσυγχρονισμού και ανάτασης του θεσμικού περιβάλλοντος, να γίνει η οικονομία μας περισσότερο εξωστρεφής με την μεταποίηση και τις εξαγωγές να πάρουν το πάνω χέρι.

   Σήμερα, είναι ευκαιρία για μια νέα αρχή στην παραγωγική βάση και στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις επενδύσεις και δράσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
To ΠΟΤΑΜΙ διεκδικεί τα “ΘΕΛΩ” σου – Στείλε το δικό σου τώρα!
Οι συνθήκες σύντροφοι!, του Άρη Μαραγκόπουλου
Φάρατζ, Λεπέν, Μητσοτάκης…, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.