Βιβλίο

Διαβάζοντας: “Ερωτευμένος Σωκράτης” του Armand D’ Angour, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

“ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ” του ARMAND D΄ ANGOUR εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 

Ο Αrmand d΄ Αngour είναι Βρετανός ακαδημαϊκός και τσελίστας,καθηγητής κλασικών σπουδών στο Τζίζας Κόλετζ της Οξφόρδης από το 2000. Εχει κάνει έρευνα και δημοσιεύσεις σε πολλούς τομείς των αρχαιοελληνικών σπουδών, όπως η ποίηση, η μουσική και ο νεωτερισμός στην αρχαία Ελλάδα, που ήταν και το θέμα της μονογραφίας του “The Greek and the New: Novelty in Ancient Greek Imagination and Experience”. Εχει μελετήσει ιδιαίτερα την αρχαία ελληνική μουσική με υποτροφία της Βρετανικής κυβέρνησης και έχει εκδώσει μαζί με τον Τομ Φίλιπς το έργο “Music, Text and Culture in Ancient Greece”.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για έναν κλασικό ακαδημαϊκό της Οξφόρδης που στο καινούργιο του βιβλίο θέτει ένα απλό θέμα προς διερεύνηση: Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ιστορικά ποιος ήταν ο Σωκράτης. Ο Αθηναίος φιλόσοφος που θεμελίωσε τη Δυτική σκέψη. Η εικόνα που έχουμε γι΄αυτόν είναι η εικόνα ενός ηλικιωμένου φιλόσοφου. Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε γι΄αυτόν προέρχονται μέσα από τα κείμενα του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα που τον γνώρισαν όταν ήταν ήδη πενήντα χρονών. Όμως, ο Σωκράτης δεν γεννήθηκε πενήντα χρονών. Υπήρξε και αυτός νέος, πολέμησε σε αρκετούς αθηναϊκούς πολέμους της εποχής του και μάλιστα διακρίθηκε για την γενναιότητά του.

Σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, ο Βρετανός ακαδημαϊκός εστιάζει την έρευνά του στο ποιός υπήρξε ο Σωκράτης, πρίν γίνει ο διάσημος φιλόσοφος που γνωρίζουμε. Ποιά ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν και επηρέασαν τον τρόπο σκέψης του. Εχοντας σαν όπλο στα χέρια του τις πηγές, ο Armand d΄Angourd αναζητεί στοιχεία καταγεγραμμένα από την εποχή της νεότητας του φιλοσόφου, ανατρέχει για άλλη μιά φορά στα κείμενα του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα, διαβάζοντάς τα από μιά άλλη οπτική γωνία και βάζει την σκέψη να λειτουργήσει μέσω της λογικής .

“Η κωμική περιγραφή του Σωκράτη κατά τη δεκαετία του 420 π.Χ., από τον Αριστοφάνη, περίπου την εποχή που γεννήθηκαν ο Πλάτωνας και ο Ξενοφώντας, μας προσφέρει επομένως, μιά σημαντική διόρθωση στις εξιδανικευμένες εικόνες που δίνουν οι βιογράφοι του, παρουσιάζοντας τον ως αναλυτικό εξεταστή πάνω σε ηθικά ζητήματα και πρότυπο ορθής κοινής λογικής αντίστοιχα. Η προσγειωμένη κωμωδία των “Νεφελών” μας υπενθυμίζει ότι ο Σωκράτης, παρ΄όλες τις αρετές που όντως είχε, δεν ήταν ένας άγιος αλλά ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά, του οποίου οι ιδέες και η συμπεριφορά διακινδύνευαν να τον καταστήσουν μη αρεστό στους συμπολίτες του. Τα ελαττώματά του, οι αντιφάσεις και η ιδιοσυγκρασία του θα ήταν πιο εμφανή στους συγκαιρινούς του παρά στις επόμενες γενιές, οι οποίες πρέπει να βασίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω στις επιλεκτικές περιγραφές θαυμασμού που παρείχαν μετά τον θάνατό του οι υποστηρικτές και οι θιασώτες του. Μολαταύτα, κανένας φιλόσοφος πριν ή μετά τον Σωκράτη δεν ήταν σαν κι αυτόν. Ήταν ο πιο ασυνήθιστος και πρωτότυπος στοχαστής της εποχής του, ενώ η κληρονομιά της ζωής και του θανάτου του τον ανέδειξε σε ήρωα της ηθικής και της φιλοσοφίας για τις ερχόμενες γενιές. Αυτό που οι βιογράφοι του δεν μας λένε και ίσως να μη γνώριζαν ακριβώς, παρότι αφήνουν διάσπαρτα στοιχεία στα ογκώδη τους βιβλία, είναι το πώς και το γιατί ο Σωκράτης, ο οποίος μεγάλωσε από πολλές απόψεις ως ένας συνηθισμένος νεαρός Αθηναίος του καιρού του, άλλαξε κάποια στιγμή ανάμεσα στην πρώτη του νεότητα και τη μέση ηλικία και έγινε ο εξαιρετικός στοχαστής που γνώρισαν και λάτρεψαν”, γράφει ο συγγραφέας.

Ο Arman d΄Angour έγραψε ένα βιβλίο που διαβάζεται από όλους και όχι μόνο από ειδικούς.

Σε όσους αρέσει η Ιστορία θα βρουν στοιχεία που θα τους τραβήξουν την προσοχή. Γραμμένο με απλά λόγια ο “Ερωτευμένος Σωκράτης” θα μας γυρίσει στην εποχή του χρυσού αιώνα του Περικλή και στην καθημερινότητα των Αθηναίων.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Ολοι γνωρίζουμε τον Σωκράτη, τον φιλόσοφο που θεμελίωσε τη δυτική σκέψη και του οποίου η θανατική καταδίκη σήμανε το τέλος του αθηναϊκού Χρυσού Αιώνα. Η εικόνα μας γι΄αυτόν προέρχεται κυρίως από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα-άνδρες που τον συναναστράφηκαν όταν πια ήταν πενηντάρης και γνωστή φυσιογνωμία της Αθήνας.

Στην καρδιά της ιστορίας του, όμως, υπάρχει ένα μυστήριο: Τι έκανε τον νεαρό Σωκράτη φιλόσοφο; Τι τον οδήγησε να να ζητήσει με τόση επιμονή, θυσιάζοντας την κοινωνική αποδοχή και στο τέλος την ίδια τη ζωή του, έναν νέο τρόπο σκέψης και σύλληψης της ανθρώπινης ύπαρξης;”

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει αυτό το βιβλίο. Το σίγουρο είναι πώς μπορεί να μας διαφωτίσει και για ζητήματα ιστορίας όπως δεν τα μάθαμε στο σχολείο. Είναι εύκολο στο διάβασμα, χωρίς να είναι απλοϊκό. Και μας δίνει μιαν άλλη ματιά σε έναν φιλόσοφο που οι ιδέες του αιχμαλωτίζουν τις σκέψεις μας εδώ και 2.500 χρόνια.

 

Pane di capo στις Πηγές Καλλιθέας- Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάζοντας: “Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου”, του Ηλία Καραβόλια
3c58d7db-32f3-4586-a394-a5986bc4f67f.jpg
Πρόσκληση: η “Εβίτα και τα Αποθαρρύνια” παρουσιάζονται στις 3 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ
20-93055VivliaEkthesh800-454.jpg
Η Ελλάδα υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.