Monday, Dec 23, 2024

Υγεία

Βότανα για το χειμωνιάτικο κρυολόγημα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Βότανα και χαμομήλι λειτουργούν θωρακίζουν τον οργανισμό και συχνά αποτρέπουν από το να κρυολογήσουμε. Ας αντιμετωπίσουμε με φυσικούς τρόπους το  χειμωνιάτικο κρυολόγημα.

Εχινάκεια. Λειτουργεί προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Κι αν κρυολογήσουμε συμβάλει στην ταχύτερη ανάρρωση ανακουφίζοντας άμεσα από τα συμπτώματά, χάρη στις ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.

Οδηγίες. Δεν παίρνουμε εχινάκεια για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών γιατί μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Δεν τη χορηγούμε σε παιδιά κάτω των 8 ετών και σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα (σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδη λύκο κ.α ) ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά. Προσοχή στη χρήση της από αλλεργικούς στην αμβροσία ή σε φυτά της οικογένειας των ηλίανθων.

Φασκόμηλο. Η αντισηπτική δράση του καταπραΰνει τις ερεθισμένες αμυγδαλές, μειώνοντας το αίσθημα φαγούρας στο λαιμό και τη δυσκολία κατάποσης. Σε μια κούπα βραστό νερό ρίχνουμε μία κουταλιά αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου, αφήνουμε  για 2-3  λεπτά και κατόπιν σουρώνουμε. Πίνουμε ή κάνουμε γαργάρες 2 με 3 φορές την ημέρα.

Οδηγίες. Απαγορεύεται σε όσους έχουν υπέρταση και επιληψία. Η υπερβολική κατανάλωση φασκόμηλου για μεγάλο χρονικό διάστημα του μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή επιληπτικούς σπασμούς.

Τζίντζερ (Πιπερόριζα). Καταπολεμά τον πονόλαιμο χάρη στις αντισηπτικές και μαλακτικές της ιδιότητες. Είναι αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνοή και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις. Για τον πονόλαιμο, σ’ ένα φλιτζάνι καυτό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή μισό κουταλάκι τριμμένη φρέσκια ρίζα. Αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά και σουρώνουμε. Προσθέτουμε 2-3 σταγόνες λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι.

Περγαμόντο. Το αιθέριο έλαιό του ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό. Σε ένα κουταλάκι κονιάκ, διαλύουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και το προσθέτουμε σε μισό ποτήρι νερό. Με το διάλυμα κάνουμε γαργάρες.

Λεβάντα. Τα άνθη της έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Βάζουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου στα δάχτυλα και κάνουμε μασάζ στους κροτάφους. Εναλλακτικά, ρίχνουμε  2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μπολ με δροσερό νερό και κάνουμε οι κομπρέσες που ανακουφίζουν από πονοκέφαλο και πυρετό.

Οδηγίες. Διεγείρει τη μήτρα, οπότε οι έγκυες να την αποφεύγουν.

Βαλεριάνα. Ήπιο κατευναστικό του νευρικού συστήματος. Σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, ρίχνουμε 20 σταγόνες βάμματος και πίνουμε έως 2 φορές την ημέρα.

Οδηγίες. Δεν πίνουμε βαλεριάνα  πάνω από μία εβδομάδα. Όχι μαζί με υπνωτικά χάπια!

Τίλιο. Με ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Δρα και ως εφιδρωτικό.

Θυμάρι. Αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και με αποχρεμπτικές ιδιότητες, ιδανικό για κρυολόγημα.

Οδηγίες. Σε πολύ υψηλές δόσεις ενδέχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο ή νεφρικές διαταραχές.

Γλυκάνισος. Διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία.

Οδηγίες. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικές ή αναπνευστικές) σε άτομα με υπερευαισθησία στον άνισο ή στη μινθόλη.

Πεύκο: Βοηθά στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού.

Οδηγίες. Να αποφεύγουν τις εισπνοές όσοι έχουν άσθμα.

Ευκάλυπτος. Ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Οι εισπνοές ανακουφίζουν το αναπνευστικό. Ανακουφίζει από πονόλαιμο και πονοκεφάλους ενώ δρα και ως αντιπυρετικό.

Οδηγίες. Δεν συνίσταται σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

Μέντα. Αντιπυρετική, αντιβακτηριδιακή και αποτοξινωτική.

Οδηγίες. Δεν συνιστάται σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

Δυόσμος. Υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό ενώ η  εισπνοή των υδρατμών του συμβάλει στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.

Μαντζουράνα. Απαλύνει τον βήχα. Βράζουμε σε ένα φλιτζάνι νερό ένα κουταλάκι μαντζουράνα και μόλις πάρει βράση στύβουμε φυσικό χυμό από ένα λεμόνι.

Γλυκόρριζα. Για τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό. Ανακουφίζει το αναπνευστικό γιατί είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική.

Οδηγίες. Δεν ενδείκνυται για υπερτασικούς.

Αλθαία (Μολόχα): ρίζα και φύλλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές  ιδιότητες. Ενδείκνυται για λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα και βήχα. Ανακουφίζει το στομάχι. Σ’  ένα ποτήρι νερό ρίχνουμε δύο κουταλάκια αλθαία σε σκόνη. Αφήνουμε το μείγμα περίπου 2 ώρες και έπειτα σουρώνουμε. Πριν το πιούμε, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε λίγο μέλι.

Ναι στο χαμομήλι!

Μία κούπα χαμομήλι όχι μόνο ενυδατώνει τον οργανισμό αλλά δρα θαυματουργά!

Αντιφλεγμονώδες. Δρα ενάντια σε μολύνσεις σε μάτια, δέρμα, έντερο, στόμα και όχι μόνο…

Φυσικό ηρεμιστικό. Καταπολεμά την αϋπνία και έχει φυσικές αγχολυτικές ιδιότητες. Πιείτε χαμομήλι περίπου μισή ώρα πριν κοιμηθείτε!

Ενάντια σε φούσκωμα και ενοχλητικά αέρια. Ενισχύει την καλή λειτουργία πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος. Συνδυάστε το με τσάι δυόσμου.

Καταπραΰνει τον πόνο στην έμμηνο ρύση.  Χάρη στις αντισπασμωδικές ιδιότητές του. Οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν από κολπίτιδες.

Συμβάλει στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Συνεπακόλουθα ενισχύει το ανοσοποιητικό.  Η εισπνοή ατμού από εκχύλισμα  χαμομηλιού  καταπραΰνει το κρύωμα και μειώνει την καταρροή.

Κομπρέσες με χαμομήλι. Καταπραΰνουν την ακμή, ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Η τανίνη του βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια. Τοποθετήσετε στα μάτια φακελάκια χαμομηλιού εμποτισμένα  σε ζεστό νερό.

Καταπραΰνει τους πονοκεφάλους.

Ελέγχει το διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.

Δρα ευεργετικά. Στη νόσο του Crohn σε αιμορροΐδες, επούλωση πληγών και οστεοπόρωση.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος 

SHARE
RELATED POSTS
Προληπτικός έλεγχος στον καρκίνο του πνεύμονα από τα 50, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Περπατώ για να είμαι υγιής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πού οφείλεται η τριχόπτωση;, τη Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.