Υγεία

Ακόμη καπνίζεις;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Η μάχη ενάντια στο τσιγάρο είναι μαραθώνιος με πολλά εμπόδια.  Καρκίνος των πνευμόνων, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις απειλούν τους καπνιστές. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) δίνει την καλύτερη αφορμή για να επανέλθουμε στο θέμα.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "31/05 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος Μήπως η γιόγκα είναι προτιμότερη από μία ακόμη ρουφηξιά; Σβήσε το τσιγάρο σου! (Και... πέταξε το πακέτο!) Με την υποστήριξη: aktinotherapeia.gr άκος ΩΜΑΤΟ ΨΥΧΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΑΤΟΣ"

Οι  Έλληνες, άνδρες και γυναίκες είναι θεριακλήδες: το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο  χιλιάδες θανάτους. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό (80%)  αρχίζει το κάπνισμα από την εφηβεία.

Ωστόσο, τα οφέλη διακοπής του καπνίσματος είναι άμεσα ορατά.  Ακόμη κι αν σταματήσετε να καπνίζετε μετά τα 60, πνεύμονες και   εγκέφαλος θα λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με καπνιστών. Όσο νωρίτερα ξεκινήσατε να καπνίζετε κι όσο περισσότερα τσιγάρα ανάβετε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση.

8 ώρες μετά, τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα πέφτουν στο μισό και τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

24 ώρες μετά, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα.

48 ώρες αργότερα δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα. Ανακτούμε γεύση, όσφρηση και δροσερή αναπνοή μέσα σε λίγες μέρες, κοιμόμαστε καλύτερα και αυξάνεται η αντοχή μας.

Την επιτυχημένη προσπάθεια διακοπής διασφαλίζουν η επιθυμία να το κόψετε για εσάς και όχι για κάποιον άλλο (σύζυγο, αφεντικό κ.α) αλλά και η πίστη ότι θα τα καταφέρετε.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήσαμε στην ΑΚΟΣ,  η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αντικαπνιστικό αγώνα. Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι θανάσιμα βλαβερό. Ωστόσο, οι καπνιστές αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου, εκτοπίζει το οξυγόνο από το αίμα και βάζει βόμβα στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων: ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων σε λάρυγγα (87%),  στόμα (74%), οισοφάγο (53%), ουροδόχο κύστη (50%), νεφρό (39%), πάγκρεας (38%) και τράχηλο της μήτρας (6%).

Η πίσσα, η μαύρη κολλώδης ουσία που κιτρινίζει τα δάχτυλα του καπνιστή, μεταφέρει τις περισσότερες τοξικές ουσίες στους πνεύμονες και είναι η κύρια αιτία καρκίνου πνευμόνων και λαιμού. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες. Εξήντα από αυτές είναι καρκινογόνες.

Ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει έως και 5 φορές την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου, ιδιαίτερα αν καπνίζουμε από νεαρή ηλικία ενώ προκαλεί αρτηριακή πίεση και αυξάνει την πιθανότητα σακχαρώδους διαβήτη.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "31/05 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος Μήπως σου κόβεται η αναπνοή μόλις κάνεις δέκα μέτρα στον διάδρομο; Σβήσε το τσιγάρο σου! (Και... πέταξε το πακέτο!) Με την υποστήριξη: aktinotherapeia.gr άκος ΩΜΑΤΟΣ ΨΥΧΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ"

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η νόσος των καπνιστών και των ανθρακωρύχων!  Μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων ν’ απορροφούν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Οι   συνέπειες ιδίως μετά τα 50 είναι τραγικές: μόνιμη και χρόνια ασφυξία ενώ κάθε λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό κρυολόγημα, μπορεί ν’ απειλήσει τη ζωή του καπνιστή. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πανδημία του κορονοϊού οι ασθενείς με ΧΑΠ, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Αιματολογικοί όγκοι, αρθρίτιδες αλλά και στειρότητα απειλούν τους καπνιστές.

Οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν εξίσου με τους καπνιστές.

Έγκυες αναλάβετε τις ευθύνες σας!

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "31/05 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος Είναι... γραφικός αυτός που διεκδικεί να είναι υγιής σ' έναν κόσμο χωρίς καπνό; Σβήσε το τσιγάρο σου! (Και... πέταξε το πακέτο!) Με την υποστήριξη: aktinotherapeia.gr άκοςς ΨΥΧΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ"

Το κάπνισμα κατά την κύηση απειλεί την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και αργότερα ακυρώνει τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού.  Ακόμη κι αν είναι παθητική καπνίστρια κινδυνεύει να γεννήσει πρόωρα. Ο καπνός προκαλεί αναπνευστικά νοσήματα στο έμβρυο, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και αυξάνει τις αυτόματες αποβολές. Τα παιδιά των καπνιστριών είναι πιθανό να γεννηθούν με μικρό βάρος,  μικρότερο σώμα και περίμετρο κεφαλής και προβλήματα υγείας όπως υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης και νοητικής υστέρησης. Το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων στα παιδιά. Επικίνδυνα είναι ακόμη και τα υπολείμματα καπνού στα μαλλιά και στα ρούχα της μητέρας.

Στο τσιγάρο δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο βλαπτικές συνήθειες. Όπως δείχνουν οι έρευνες και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει. Είναι αδήριτη η ανάγκη η διακοπή καπνίσματος να ενταχθεί στη θεραπεία του ογκολογικού ασθενή.

Το κάπνισμα είναι  δάνειο προσωρινής απόλαυσης,  με υψηλό επιτόκιο και αποπληρώνεται πολλές φορές με την ίδια την ζωή μας.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "31/5 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος λόγος που ξεκίνησαν το τσιγάρο 01 .Μόδα Φιλικό περιβάλλον: 70,6% .Συναισθηματικοί: 10,2% Τυχαίοι: 19,2% .Ευχαρίστηση: 35% .Εξάρτηση- -Συνήθεια: 40,3% Ψυχολογική ανάγκη: 24,7% 02 o λόγος που εξακολουθούν va καπνίζουν Κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος 03 Εσωτερική απόφαση: 52% Ασθένεια: άνδρες 34%) •Κατόπιν ιατρικής συμβουλής: 16% Ιατρική συμβουλή: 45,7% •Εσωτερική απόφαση: 11,4% 04 Κίνητρο που ώθησε να διακόψουν το κάπνισμα Προσπάθειες διακοπής καπνίσματος 05 Ποτέ: 33% προσπάθειες: 40% 27% ΑΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ Σβήσε το τσιγάρο σου! (Και... πέταξε το πακέτο!) akoslife.com και aktinotherapeia.gr άκοω"

SHARE
RELATED POSTS
Οστικές μεταστάσεις, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Είναι αλήθεια ότι τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα  κρύα πόδια κάνουν…παράπονα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.