Ανοιχτή πόρτα

Έτος 2023=7 (επτά)…, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π60]

Έτος 2023=7(επτά)…

 [«Πρῶτον ἔνη τετράς τε καὶ ἑβδόμη ἱερὸν ἦμαρ·»]   

(Ηρόδοτος «“Έργα και Ημέραι” 770-779)

«Μτφ :η εβδόμη του κάθε μήνα είναι μια μέρα ιερή»

Το 2023 έτος, προστιθέμενο μας δίδει τον ιερό αριθμό επτά «7».

           Η δε παράδοση μας λέει ότι, ενώ γεννιόταν ο Απόλλων στην Δήλο, οι κύκνοι τραγούδησαν επτά φορές το τραγούδι τους, αφού έκαναν τον κύκλο του νησιού επτά φορές – και αυτή τους η πράξη είναι ο λόγος που αργότερα ο Απόλλων είχε την λύρα με 7 χορδές, και όχι παραπάνω. Κατά την Ύστερη Κλασική και την Ελληνιστική εποχή ο αριθμός αυτός απέκτησε ξεκάθαρα ιερό χαρακτήρα, με τη δημιουργία των ομάδων των επτά – όπως οι Επτά Σοφοί και τα Επτά θαύματα του κόσμου. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή η ιερότητα αυτού του αριθμού τονίζεται με τον τονισμό ως αριθμού των Επτά λόφων της Ρώμης και των Επτά λόφων της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στη Ρώμη η παράδοση απέδιδε την ύπαρξη των επτά βασιλέων, πριν την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

        Όμως, θα μεταφερθούμε αυτόματα από την Ελληνιστική εποχή  στον 21ο αιώνα και συγκεκριμένα στο 2023 έτος μ. Χ. που σε λίγο παίρνει την θέση του απερχόμενου 2022  που τόσο μας βασάνισε … Δεν είναι τυχαίο που το άθροισμα των αριθμών του έτους 2023  [2+2+3] μας δίνει τον ιερό αριθμό επτά (7). Και ας δούμε εάν τον νέο αυτόν χρόνο, οι επτάχορδη λύρα του Απόλλωνος θα μας χαροποιήσει, αφού πλέον και στην σύγχρονη Ελλάδα έχει εγκαθιδρυθεί η Δημοκρατία, όπως στην …. αρχαία Ρώμη !  Ο  αριθμός  επτά για όλους σχεδόν τους λαούς ήταν ιερός και έκλεινε μέσα του δύναμη μυστηριακή. Ας το δούμε : 

      Οι αρχαίοι Έλληνες συσχέτιζαν τον αριθμό επτά με τη λατρεία του Απόλλωνα και της σελήνης. Παρατήρησαν πως επτά ημέρες  διαρκεί κάθε φάση της  σελήνης. Ο Όμηρος θέλει  επτά τις αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα, επτά χορδές έχει η λύρα του όπως είπαμε, επτάπηχο ανδριάντα του δωρίσαν οι Αιγύπτιοι. Επτά παλικάρια και επτά κόρες στέλνονταν στη Κρήτη για τροφή στον Μινώταυρο. Την εβδόμη μέρα έδιναν το όνομα στα νεογέννητα και κάθε  έβδομη μέρα θυσίαζαν οι Σπαρτιάτες στον Απόλλωνα.    Οι Αιγύπτιοι  μέτρησαν επτά από τις διακλαδώσεις του Νείλου, επτά ήταν οι σκορπιοί της Θεάς Ίσιδας, επτά παχιές και επτά ισχνές αγελάδες και άλλα τόσα τα στάχια που ονειρεύτηκε ο Φαραώ. 

Οι Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Ινδοί και Πέρσες  μέτρησαν τους επτά πλανήτες ,τα επτά άστρα της μεγάλης άρκτου και τα επτά  άστρα της μικρής άρκτου. 

Οι Μουσουλμάνοι οφείλουν να προσκυνήσουν επτά  φορές στη Μέκκα,  να κάνουν επτά  φορές τον γύρω της Καάβα, να σφάξουν επτά  σφάγια, να  προσεύχονται επτά φορές την ημέρα και δικαιούνται να έχουν επτά  γυναίκες. 

Για τους  Εβραίους   επτά  μέρες κρατούσαν οι γιορτές της σκηνοπηγίας, επτά  χρόνια διαρκούσε το Σαββατικό έτος και επτά  τέτοια έτη  αποτελούσαν  το Ιωβηλαίο. Επτά  ιερείς με επτά  σάλπιγγες γύριζαν γύρω από την Ιεριχώ για επτά  μέρες και την έβδομη έκαναν  επτά  φορές το γύρω των τειχών της. Επτάφωτη ήταν η ιερή λυχνία, την έβδομη μέρα από την γέννηση γινόταν η περιτομή των αγοριών, επτά φορές συγχωρούνταν τα αμαρτήματα , στο επταπλάσιο ο κλέφτης αποζημίωνε αυτόν που ζημίωνε. Το 7 ήταν επίσης το σύμβολο της αρτιότητας και της θείας ευλογίας μια και περιέχεται στο εθνικό τους σύμβολο.

Για τους Χριστιανούς, επτά είναι οι ημέρες της Δημιουργίας και επτά είναι  (κατά τον ευαγγελιστή  Ιωάννη) τα θαύματα  του  Χριστού, τα δε μυστήρια είναι επίσης επτά :  Γάμος-Βάπτιση–Ευχέλαιο–Μετάληψη–Εξομολόγηση-Χρίσμα-Ιερωσύνη. 
        Επτά είναι  τα θαύματα του κόσμου: Ο κολοσσός της  Ρόδου,  Η πυραμίδα του Χέοπος, Ο τάφος του Μαυσώλου στην Αλικαρνασσό, Ο φάρος της Αλεξανδρείας, Οι  κρεμαστοί  κήποι της Βαβυλώνος, Το άγαλμα του Δία στη Ολυμπία, Ο ναός της θεάς  Αρτέμιδος στην Έφεσο. 

       Επτά είναι οι  Σοφοί της Αρχαιότητος : Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς, Κλεόβουλος  ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος και Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. 

       Επτά είναι οι ημέρες της εβδομάδος και επτά τα χρώματα της της ίριδος (κίτρινο-βαθύκυανούν-ερυθρό-ιώδες-κυανούν-πράσινο-πορτοκαλί) όπως και επτά είναι οι φθόγγοι της μουσικής ( ντό–ρέ-μί–φά–σόλ–λά–σί ). 

        Κατά τους Πυθαγόρειους ο αριθμός  επτά  είναι «αμήτωρ» μια και δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Είναι επίσης το σύμβολο της τελειότητας  γιατί είναι  το άθροισμα του τρία (3) και του τέσσερα (4) που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. Τέλος στην αριθμολογία το έβδομο θεωρείται το τέλειο στάδιο της πνευματικής εξέλιξης. Σε αυτόν τον αριθμό, το επτά, έχουμε την νίκη, την εξουσία, το τέλος, την τελειότητα, την αναγνώριση. 

       Ξέρω, ίσως σας κούρασα, αλλά το άρθρο αυτό, ας θεωρηθεί ως εισαγωγή στην «αισιοδοξία». Τι μας ενδιαφέρουν όλα αυτά – ξέρω – ότι θα μου πείτε, που πέρα από μια εγκυκλοπαιδική αναφορά επιμόρφωσης, δεν έχουν πέραση στην σύγχρονη πραγματικότητα του έτους 2023 και ας αριθμεί το επτά. 

       Κατ’ αρχήν μας ενδιαφέρουν, διότι η άθροιση του επτά σε αριθμούς έτους είναι σπάνια (από το 1600 [1+6=7]). Διότι – ίσως –  το έτος 2023 σηματοδοτήσει την αρχή μιας θετικής πορείας για την ανθρωπότητα, τον πλανήτη, τους ανθρώπους και – ίσως –  φωτίσει κάποιους πολιτικούς που ρυθμίζουν τις τύχες των Λαών προς κατευθύνσεις καλυτέρευσης της ζωής μας. Διότι, ο αριθμός επτά συμβολίζει την ολοκλήρωση. Δείχνει την αρχή και το τέλος ενός κύκλου. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι, με το απερχόμενο έτος 2022, θα κλείσει ένας κύκλος που μας ταλαιπώρησε σε όλα τα επίπεδα, και θα ξεκινήσει ένας άλλος χρόνος (κύκλος) ζωής για ΚΑΛΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ. 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

SHARE
RELATED POSTS
Δεν είναι όλα σινεμά, της Τζίνας Δαβιλά
To Θεώρημα του Bayes ενάντια στο αφελές «Test-test-test», του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή
Για ν’ αποτραπούν τουλάχιστον οι τεκτονικές αλλαγές, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.