iporta.gr

“Οι Τιμημένοι Στρατηγοί”, του Γιώργου Σαράφογλου

Γιώργος Σαράφογλου

 

Πριν λίγες εβδομάδες, εδώ στην Αμερικη είχαμε αιματηρές διαδηλώσεις με κύρια αιτία τον ρατσισμό και κατ’ επέκταση τον ιστορικό ρόλο των Νοτίων κατα τον Αμερικανικό Εμφύλιο του 1860-’65 και των συμβόλων τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση των σκλάβων και οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος για τους Νότιους ήταν μεγίστης σημασίας. Με λίγα λόγια ήθελαν την διαιώνιση της δουλείας για οικονομικούς λόγους και η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος δεν τους απασχολούσε όπως τους Βόρειους. Οπότε, όσοι ασπάζονται σήμερα τις θέσεις αυτές και τους στρατιωτικούς-πολιτικούς που τις συντηρούσαν, ειναι ρατσιστές.

Πολλοί πολιτικοί έκτοτε έχουν πάρει θέση επί του θέματος και τα αγάλματα “ηρώων” όπως ο στρατηγός των Νοτίων Robert E. Lee, κ.ά. – που στην ουσία πολέμησαν για την διάλυση των Ηνωμένων Πολιτειών – και οι σημαίες τους άρχισαν να αποκαθηλώνονται!

Προχθές ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στρατηγός ε.α. John Kelly βγήκε και αναφέρθηκε στους τότε διχαστικούς στρατηγούς ως “τιμώμενους στρατιωτικούς”!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr