iporta.gr

Οι μύθοι του Ιντερνέτ, του Χρήστου Μαγγούτα

 

Κατά καιρούς όλοι έχουμε πέσει πάνω σε κάποιο μύθο του Ιντερνέτ και μπορεί να κάναμε το λάθος να τον αναδημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα, στο μπλογκ ή στο FB μας. Συνήθως είναι τόσο πειστικός ο μύθος που σε παρασύρει. Αλλά όσοι δουλεύουμε στα ΜΜΕ έχουμε μάθει (πάθει) να είμαστε προσεκτικοί.

 

Μερικοί κλασικοί μύθοι:

 

– Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπόγραψε συμφωνία με τους Αμερικάνους να ξεπουλήσει την Ελλάδα (φωτοτυπία του εγγράφου με την υπογραφή του)

 

– Ο Κίσσιγκερ δήλωσε ότι πρέπει να διαβρώσουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάποιου λαού για να τον κατακτήσουμε

– Ο Ερτογάν είναι ελληνικής καταγωγής.

– Η ρήση του Μ. Αλέξανδρου που στολίζει μερικές πλατείες στη Β. Ελλάδα: «Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε Έλληνες και βάρβαρους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι. Δεν ενδιαφέρομαι από πού κατάγονται οι πολίτες, ούτε σε ποια φυλή γεννήθηκαν. Τους ταξινομώ με βάση μόνο ένα και μοναδικό κριτήριο: την αρετή. Για μένα κάθε άξιος ξένος είναι Έλληνας και κάθε ανάξιος Έλληνας είναι βάρβαρος.

 

Και όλα φαίνονται πειστικότατα. Έτσι δεν είναι; Αλλά είναι πλαστά.

 

Στην πρώτη περίπτωση: οι Αμερικάνοι δεν υπογράφουν τέτοια συμβόλαια. Η συμφωνία τους είναι προφορική και αν ο άλλος δεν την εφαρμόσει, τους κοστίζει μια σφαίρα 50 σεντς. Η αν έχει εδραιωθεί στην εξουσία (Σαντάμ, Καντάφι) και κάποιος πόλεμος.

 

Τα έγγραφα είναι πειστικότατα γιατί έχουν γραφεί εκ των υστέρων από κάποιο ανώνυμο που χρησιμοποιεί πραγματικά στοιχεία. Σαν παράδειγμα, ο Ανδρέας έλεγε «έξω οι βάσεις του θανάτου» και τις διπλασίασε. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και την καταχρέωσε στους ξένους. Θα διαλύσει τους κομμουνιστές (που ήδη είχαν διαλυθεί). Ποιος δεν πιστεύει ότι αυτά είναι μάλλον αλήθεια? Αλλά δε χρειάζονται συμφωνίες, ούτε υπογραφές. Ένα «ντοκουμέντο» σαν αυτό του Ανδρέα με τους Αμερικάνους σας το φτιάχνω σε μια ώρα: βρίσκω την υπογραφή του στο Ιντερνέτ, το λογόσημο της υπηρεσίας, μια γραμματοσειρά που αναπαριστά τα γράμματα της γραφομηχανής του 1970, γράφω και ένα σοφό κείμενο γιατί ξέρω εκ των υστέρων τι συνέβη και έχετε το πλαστό έγγραφο έτοιμο και πειστικότατο.

 

Θέλετε για τον Κίσσιγκερ: φαντάζεστε ότι ο πανούργος αυτός πολιτικός θα έκανε ποτέ μια τέτοια δήλωση δημόσια; Το ότι το είχε στο πρόγραμμά του δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Έτσι ο συντάκτης αυτού του ανύπαρκτου εγγράφου πείθει γιατί λέει το σωστό, το αναδημοσιεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες αλλά από όλες λείπει κάτι: Πού και πότε έγινε αυτή η δήλωση; Αν έγινε σε κανάλι, το βίντεο παρακαλώ. Αν σε εφημερίδα, την ιστοσελίδα της εφημερίδας παρακαλώ ώστε να διαβάσω ο ίδιος τη δήλωση.

 

Για τον Ερτογάν άλλος μύθος: κάποιος προπάππος του το 1850 ήταν Έλληνας και πολέμησε κατά των Τούρκων στα βάθη της Ανατολής. Πολλά τα στοιχεία, αλλά κανένα που να αποδεικνύεται. Κάποια εποχή είχε τόση δημοτικότητα που ο Ερτογάν προειδοποίησε ότι θα ενάγει την ελληνική κυβέρνηση αν συνεχιστούν οι δημοσιεύσεις.

 

Για τον Αλέξανδρο δε βρήκα πουθενά κάτι τέτοιο στους αρχαίους ιστορικούς και ειδικά στον Αρριανό, (Αλεξάνδρου Ανάβαση, βιβλίο 7 κεφάλαιο 9), που περιγράφει τη συνάντηση αυτή με τους στρατιώτες του. Το κείμενο είναι του 1950 από τον συγγραφέα και πολιτικό Χρήστο Ζαλοκώστα στο βιβλίο του με τίτλο: “Μέγας Αλέξανδρος: Ο πρόδρομος του Ιησού” (Άκουσον!). Αναφορά σε αρχαία πηγή: καμία.

 

Το είχε πει κάποτε σωστά ο Καρλ Σαγκάν: «αν σας φέρω 10 επιχειρήματα που το καθένα έχει πιθανότητα 10% να είναι αλήθεια, δε φτάνω στο 100% της αλήθειας, πάλι στο 10% είμαι».

 

Από συνομωσιολογία άλλο πράγμα: φταίνε για όλα οι Εβραίοι, ήτοι ένα κράτος το 1/6 της Ελλάδας, περίπου όσο η Πελοπόννησος, κολλημένο στα ίδια σύνορα του 1948 κυβερνάει τον κόσμο. Ναι έχουν δυνατό λόμπυ και κάποια οικονομική δύναμη, αλλά υπάρχουν τουλάχιστο άλλα 15 κράτη πιο δυνατά από το Ισραήλ. Μήπως μας διευκολύνει αυτό για να δικαιολογήσουμε ότι τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα;

 

Ή φταίει η CIA για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί μερικοί δε θέλουν να δεχτούν ότι είχε σαπίσει από μέσα. Αν δεν είχε σαπίσει θα έριχνε αυτή τον καπιταλισμό.

 

Ναι, το Ιντερνέτ είναι συχνά μια πηγή για να μάθουμε την αλήθεια που δε θέλουν να τη δημοσιεύσουν τα αργυρώνητα ΜΜΕ. Αλλά χρειάζεται προσοχή να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το μύθο. Και συχνά ο μύθος είναι πιο πολύς γιατί είναι πιο ευχάριστος και χαϊδεύει τα αυτιά.

 

Κάποια στιγμή πριν από μερικούς μήνες κάποιος από το Τορόντο έστειλε για πλάκα ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι η κ. Σοφία Παπανδρέου θα δημιουργούσε δικό της κόμμα και ανέφερε και ονόματα και τόπο συνάντησης. Χιλιάδες οι αναδημοσιεύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δε γράψαμε τίποτα στην εφημερίδα μας γιατί ενώ ξέραμε ότι είχε γίνει μια συνάντηση φίλων του ΠΑΣΟΚ και δεν είχε καν τεθεί σχετικό θέμα. Αλλά ήταν η εποχή που ο πρώην σύζυγός της είχε ιδρύσει το «Κόμμα της Δραχμής» (τελικά πήρε 0.14% στις εκλογές) και το κλίμα ήταν κατάλληλο για να φυτρώσει ο μύθος.

 

Συχνά όλοι προβληματιζόμαστε μ’ αυτό που διαβάζουμε στο Ιντερνέτ. Υπήρχε μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και ΓΑΠ όπου ο πρώτος «έσερνε τα εξ αμάξης» στο δεύτερο. Τέτοια δε γίνονται δημόσια στην πολιτική. Στείλαμε το βίντεο σε μια ρωσίδα φίλη μας. «Οι υπότιτλοι για τον Πούτιν δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που λέει στα ρώσικα. Είναι μια ομιλία του προς τους αγρότες σε κάποια μικρή πόλη της Ρωσίας!».

 

Και αν θέλετε να αποδείξετε ότι οι Έλληνες προέρχονται από εξωγήινους, υπάρχουν χιλιάδες στοιχεία, με πιθανότητα αλήθειας 0.0000001% το καθένα!

 

 

Καλή μας τύχη όσοι ταξιδεύουμε στα άπατα και θολά νερά του Ιντερνέτ!

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας