iporta.gr

Γαύρος κολυμβητός σε σκορδοστούμπι, του Αλέξανδρου Μπέμπη

 

Αλέξανδρος Μπέμπης

 

 

 

 

 

 

 

 

Ναι, σωστά διαβάσατε.

Με το γνωστό μας από τον πατσά σκορδοστούμπι,μπορούμε να απογειώσουμε σε γεύση τον τηγανιτό γαύρο.

 

Παρά το γεγονός ότι το τηγάνισμα είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος, (ψάρια και θαλασσινά για να μη χάνουν την θρεπτική τους αξία,πρέπει να τρώγονται ψητά είτε αχνιστά), εν τούτοις για τις μικροαπολαύσεις της ζωής,επιτρέπονται οι μικροατασθαλίες.

Άλλωστε όπως ειπώθηκε σε παλιά καλή ελληνική ταινία ”την ζωή δεν την ομορφαίνουν τα απαραίτητα, την ομορφαίνουν τα περιττά!”

 

ΥΛΙΚΑ για τέσσερις μερακλήδες που, αν και έχουν χορτάσει, συνεχίζουν να τρων για την απόλαυση και μόνο.

 

Δυο κιλά γαύρος καλά καθαρισμένος από τα εντόσθια.

Αλεύρι για τηγάνισμα

Μια κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι

Μια κουταλιά του καφέ κοφτή πιπέρι(όχι περισσότερο για να μη μας ”χαλάσει”τον ουρανίσκο

Δυο κούπες τσαγιού αραβοσιτέλαιο

Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

Δυο κούπες τσαγιού ξίδι

Δυο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο.

Ψωμί

Μαρούλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αφού καθαρίσουμε καλά τα ψάρια από τα εντόσθια,τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει η πολλή υγρασία.

Σε ρηχό πιάτο του φαγητού βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ”χαθεί” το πιπέρι.

Σε κατσαρολάκι (όχι τηγάνι διότι ο γαύρος πρέπει να κολυμπάει) βάζουμε τα λάδια και την εστία στο δυνατό για να κάψει καλά.

Παίρνουμε μια χούφτα γαύρους, τους αλευρώνουμε και τινάζουμε το πολύ αλεύρι. Ρίχνουμε τα ψάρια στο κατσαρολάκι.

Σε βαθύ μπολ ετοιμάζουμε το σκορδοστούμπι. Απλό, ρίχνουμε το σκόρδο στο ξύδι και ανακατεύουμε.

Μόλις τηγανιστούν, τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα του τηγανίσματος (συρμάτινη για να στραγγίξει καλά το λάδι) και τα βαφτίζουμε στο σκορδοστούμπι για 10 περίπου δευτερόλεπτα (ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών), μέχρι να ξεφλομώσουν.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέα χούφτα γαύρων.

Όλο το μυστικό της απόλαυσης είναι να μην αφήσουμε τα τηγανισμένα ψάρια να κρυώσουν και να τα φάμε όπως είναι, με το κεφάλι και τα κόκαλα, 
μαζί με μια βουκίτσα ψωμί και μια πιρουνιά ψιλοκομμένη μαρουλοσαλάτα.

Συνεπώς τηγανίζουμε και τρώμε ταυτόχρονα.

 

Καλή σας απόλαυση και στην υγειά μου με τσιπουράκι ή ρετσινούλα.

 

Υ.Γ. Δοκίμασα τη συνταγή με άλλα μικρόψαρα αλλά δεν…