Μια μέρα σαν και σήμερα, 22 Ιουνίου 1846, ο Antoine-Joseph “Adolphe” Sax κατοχύρωνε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σαξόφωνο. Σε δυο ομάδες απο εφτά όργανα η κάθε μία, όπως σαξτρομπα, σαξκόρνο, σαξτούμπα κ.λ.π. Αν και έγινε γνωστό στις ημέρες μας περισσότερο ως όργανο της τζαζ, το σαξόφωνο χρησιμοποιείται και στην κλασσική και σε μπάντες στρατιωτικής μουσικής.
Το μεγαλύτερο από 11 παιδιά, ο Σαξ, παραλίγο να μην καταφέρει να ζήσει ώστε να εφεύρει το σαξόφωνο. Σε ηλικία 2 ετών έπεσε από το παράθυρο του 2ου ορόφου κι έσπασε το κεφάλι του, έτσι που στην αρχή θεωρήθηκε νεκρός. Τριών ετών ήπιε ένα ποτήρι βορικό οξύ και αργότερα κατάπιε μια καρφίτσα. Στα έξη του έπαθε σοβαρά εγκαύματα από έκρηξη μπαρούτης. Τα ατυχήματα δεν έχουν όμως τέλος: έπεσε σε μια χαράδρα κι έσπασε το πόδι του. 11 ετών έπαθε μαγουλά και επί εννέα ημέρες ήταν σε κόμα. Στα 14 έσπασε το χέρι του που πιάστηκε στην πόρτα μιας άμαξας και στα 19 τού ήρθε στο κεφάλι ένα κεραμίδι, ενώ παραλίγο να πνιγεί όταν έπεσε στο ποτάμι.
Το παρατσούκλι του στην γειτονιά ήταν “Σαξ το φαντασματάκι”. “Είναι ένα παιδί καταδικασμένο στην δυστυχία… δεν θα ζήσει”, είχε πει η μάνα του. Και όμως, έζησε περισσότερο από όλα του τ’ αδέλφια, που τρία μόνο απ’ αυτά πέρασαν τα 20.
Στα 29 του εφηύρε το σαξόφωνο. Ευτυχώς.