iporta.gr

Άκης Πάνου: ο υμνωδός της καψούρας, της Τζίνας Δαβιλά

 

 

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 

 

         Pane di capo σε Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας και Ασγούρου 

και Pane di capo delivery: 224100-3600. Πάντα κοντά σου!  

 

 

 

 

Ήταν μέγας οργανοποιός. Και οργανοπαίκτης. Μπουζουκτσής. Έγραψε τόσα σπουδαία τραγούδια που άφησε διαθήκη για τους επόμενους δύο αιώνες. Η Ελλάδα, όσο κι αν ενθουσιάζεται από τα ορθάδικα και τα σκυλάδικα, στον λυγμό και στην καψούρα της θα ξεδιψάει με μπουζούκι.

Αληθινός, μάγκας, περπατημένος, αψύς, συναισθηματικός, μαχητικός, αγύριστο κεφάλι, με δικούς του ηθικούς νόμους φυλακίστηκε για δύο χρόνια και μετά ξεψύχησε στο Ευγενίδειο το 2000 χαρακτηρίζοντας τον καρκίνο του «λαχείο».

Θυμάμαι τους αυστηρούς να σοκάρονται για το έγκλημα που διέπραξε (σκότωσε τον Γιαλαμά, τον εραστή της κόρης του γιατί δεν τον ενέκρινε). «Πώς είναι δυνατό να έχει γράψει τόσα τραγούδια για την αγάπη και μετά να σκοτώνει άνθρωπο; Ντροπή…».

Για τον ίδιο δεν είχε σημασία η άποψη του κόσμου, αλλά η δική του. «Μην το κουράζεις, έχω δώσει στον εαυτό μου την ισόβια ποινή μου, πριν από οποιονδήποτε άλλο» λέει στον δικηγόρο του.

Ύμνησε τον έρωτα, όπως λίγοι.

Ύμνησε την φτώχεια που τον έβγαλε στην πιάτσα.

Ύμνησε την ζωή αναγνωρίζοντας την ματαιότητά της.

Αποκαθήλωσε τα όνειρα για να κάνει δημιουργία την απραξία και την θλιβερή προσμονή.

Λάτρεψα τα τραγούδια του, όλα σχεδόν.

Όπως σμίλευε χιλιοστό-χιλιοστό το ξύλο για το κάνει μπουζούκι, έτσι σμίλεψε τον λυγμό, τον πόθο, το πάθος, τις νότες.

Λαϊκός μέχρι το τέλος, σε ακτίνα υπογείου και ουρανού. Αξία η λαϊκότητα, τέχνη να την κοινωνείς, ταλέντο να την φυτεύεις στην ψυχούλα των άλλων.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έβαλε φρένο στην αυστηρότητά μου. Σαν να μου κούνησε το δάχτυλο «ξύπνα… δεν είναι οι τυπικοί και οι πειθαρχημένοι τα καλύτερα παιδιά».

Πόσο εύκολο είναι να δικαιολογήσεις ένα έγκλημα; Σίγουρα είναι ευκολότερο να κατανοήσεις τις συνθήκες. Να αξιολογήσεις τα δεδομένα. Να δώσεις άφεση αμαρτίας σε όποιον άθελά του αφαιρεί ανθρώπινη ζωή.

 

Σε τρία λεπτά κλείνει την σπουδαιότητα του απόλυτου έρωτα

 

{youtube}bRGNq8gshFM{/youtube}

 

 

Σε τρία λεπτά κλείνει τον εγωισμό και την απόγνωση.

 

{youtube}b0XczfMOLe0{/youtube}

 

 

Σε τρία λεπτά κλείνει την αξία του μαχητή.

 

{youtube}kGekxszUhGM{/youtube}

 

 

Σε τρία λεπτά κλείνει την κατανόηση.

 

{youtube}EFghKShHRSU{/youtube}

 

 

Σε τρία λεπτά κλείνει το νόημα της ζωής.

 

{youtube}h-Re9SUebgE{/youtube}

 

Ξέρεις πολλούς σαν αυτόν; Υμνωδό της καψούρας. Γιατί καψούρα δεν είναι μόνο ο έρωτας είναι ό,τι ζεις, αρκεί να ξέρεις την τέχνη να το κάνεις ποίημα.

 

Ο Άκης Πάνου υπήρξε ποιητής. Από αυτούς που κάνουν λάθη και δεν λιποταχτούν. Γεμάτος σε όλα. Στα πάθη και στα λάθη. Η μαγκιά είναι τελικά να μην αρνηθείς να πληρώσεις το τίμημα που σου αναλογεί.

 

Αυτά!