iporta.gr

Η αξία της ζωής και η «θνητότητα», του Πάνου Μπιτσαξή

Πάνος Μπιτσαξής

Οι νέοι δικηγόροι, όταν καταπιάνονται με δύσκολες υποθέσεις, διαπράττουν συχνά ένα μεθοδολογικό σφάλμα. Μελετώντας τις λεπτομέρειες “χάνουν” το βασικό ζήτημα. Ασφαλώς πολλές φορές οι δίκες κερδίζονται η χάνονται στις λεπτομέρειες. The devil is in the details λέω συχνά. Ο διάβολος κρίνεται στις λεπτομέρειες. Με μια όμως προϋπόθεση. Να μην απωλεσθεί το νήμα επαφής με το βασικό ζήτημα.

Η μάχη με τον «αόρατο και ύπουλο» εχθρό, όπως αποκάλεσε τον κορωνοϊό ο Πρωθυπουργός, έχει πολλές λεπτομέρειες.  Πράγματι μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί μέσα από αυτές. Η φίλη Χριστίνα Παπασταθοπούλου επισημαίνει συχνά αρκετές από τις ολιγωρίες και τα λάθη. Έχει όμως ένα βασικό ζήτημα. Μια λέξη που τη μαθαίνουμε, στη κυριολεξία της, τώρα.  Τη θνητότητα. Για την ακρίβεια τη μάχη της ζωής κατά της θνητότητας. Εκεί θα κριθεί τελικά. Εκεί θα γίνει ο τελικός απολογισμός. Πόσοι θα φύγουν πριν το φάρμακο και πόσοι θα μείνουν. Κάθε ζωή που φεύγει είναι μια ήττα. Αλλά και το αντίστροφο. Κάθε ζωή που σώνεται είναι μεγαλειώδης νίκη. Νίκη της αξίας της ζωής απέναντι στη θνητότητα. Μέχρι στιγμής η μάχη αυτή αν και εύθραυστη κάθε άλλο παρά έχει χαθεί. Το ερώτημα δεν είναι πόσοι θα ασθενήσουμε. Η ασθένεια είναι μέσα στο παιχνίδι. Η ερώτηση είναι πόσοι θα θεραπευτούν.

Η Ιταλία έχασε τη μάχη και δίνει αγώνα οπισθοφυλακής. Μάχες οπισθοφυλακής δίνουν και άλλες χώρες. Εμείς μαχόμαστε ακόμα στη πρώτη γραμμή. Νιώθω ως Έλληνας μεγάλη υπερηφάνεια για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Αλλά και για τη στάση της αντιπολίτευσης. Είπαν κάτι καθόλου αυτονόητο για μια χώρα που μόλις βγήκε από τη μέγγενη της κρίσης. Ότι προέχει η ζωή κάθε πολίτη και όχι η οικονομία και οι αριθμοί. Επιτέλους μια πολιτική στιγμή μεγάλης πολιτικής και ηθικής αξίας. Απέναντι στο φρικαλέο Τζόνσον και τη κωλο-ομάδα του. Από την φίλη κ.Φιοραντή στο fb πληροφορήθηκα δήλωση ενός συμβούλου του Μπόρις που δε δίστασε να πει ότι οι γέροντες είναι καλύτερο  να πεθάνουν από κορονοϊό αντί από καρκίνο και άνοια λίγο αργότερα.  Κανείς βέβαια δεν τους ρώτησε από τους, κατά κυριολεξία, Εγγλέζους νεοναζί και Μένγκελε. Την ίδια στιγμή που το έρμο  μας Κράτος έχει επιπέσει να προστατεύσει τους γέροντες δύο πανέμορφων χωριών της Κοζάνης. Ακόμα και αν χαθεί η μάχη αξίζει το ότι τη δίνουμε.  Αυτό αρμόζει στις αξίες μας και το πολιτισμό μας.

Οι Ιταλοί χάσανε τη μάχη της θνητότητας μεταξύ άλλων για ένα λόγο. Δεν προλάβαιναν να βοηθήσουν. Γιατί υπάρχει ένας μύθος. Ότι οι ασθενείς πάνε στο νοσοκομείο για να πεθάνουν και αν θεραπευτούν θεραπεύονται μόνοι τους. Κάθε άλλο. Οι γιατροί βοηθούν αποφασιστικά. Υποστηρίζουν τον οργανισμό και έτσι αντιδρά και θεραπεύεται. Η ιατρική βοήθεια σώζει κι ας μη το διαφημίζουν οι σεμνοί γιατροί μας που δεν δίνουν δεκάρα για την επικοινωνία. Αν όμως έχουν τα μέσα.και διαχειρίσιμο αριθμό πασχόντων. Εδώ ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι μικρός και οι ασθενείς έχουν την καλύτερη παγκοσμίως διαθέσιμη φροντίδα. Ακόμα και πρωτοπόρες θεραπείες μπαίνουν στη μάχη όταν κάποιος φαίνεται να χάνει τη μάχη. Οι Έλληνες γιατροί λάμπουν. Είμαι αληθινά υπερήφανος. Υποκλίνομαι. Στην Ιταλία όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε. Φτάσαν ακόμα και να κάνουν διαλογή ασθενών. Εκεί παίζεται το παιχνίδι της ατομικής και της κοινωνικής ευθύνης απέναντι στα ουκ ο λίγα γαϊδούρια που κυκλοφορούν. Να μην ασθενήσουν πολλοί συγχρόνως. Ας τύχουν του δέοντος χλευασμού. Όπως αυτοί στον Έβρο που όταν έκλεισαν οι καφετέριες πέρασαν στην Βουλγαρία για να κάνουν clubbing. Όπως οι διάφοροι δεισιδαίμονες παπάδες. Όπως κάτι τύπισσες που βλέπω αυτή τη στιγμή στο δελτίο που συνωστίζονται πριν κλείσουν τα καταστήματα για να αγοράσουν βαφές μαλλιών. «Είναι βασικό δήλωσε μία».

Επιμένω ότι απαιτείται μια γενική καραντίνα 15ημερων. Μια αποφασιστική κίνηση ανάσχεσης πριν φουντώσει το πρόβλημα. Γιατί μόνον έτσι θα κλείσουν οι τρύπες που ανοίγουν οι ανεύθυνοι. Αλλά το τι λέω εγώ δεν έχει σημασία. Σημασία έχει στη πρώτη τυχόν επιδείνωση να αποφασιστεί χωρίς φόβο..

Η μάχη που δίνουμε έχει και μια φιλοσοφική διάσταση. Η αιώνια μάχη του ανθρώπινου είδους με το θάνατο. Απέναντι στο παράλογο να πέφτει θύμα άνθρωπος από έναν ατελή μικροοργανισμό. Κάποιοι βλέπουν απέναντι τη φυσική επιλογή που επιδιώκει να μειώσει τον υπερπληθυσμό και να αποκορυφώσει την ηλικιακή πυραμίδα. Οι θεωρίες συνωμοσίας κατακλύζουν το διαδίκτυο. Η μπούρδα πάει σύννεφο.Όμως το ότι η μάχη αυτή έχει και αξιακή διάσταση είναι πλέον η σαφές. Ένα δε παράπλευρο καλό είναι η  πείρα γιατί αύριο μπορεί να υπάρχουν και χειρότερα.

Το σημερινό διάγγελμα Μητσοτάκη είναι κάτι που θα μείνει στη παρακαταθήκη της πολιτικής για τους συμβολισμούς του. Είναι όμως και κάτι ακόμα. Μπαίνει μπροστά. Αναλαμβάνει προσωπικά τη πολιτική ευθύνη υπέρτερου και δύσκολου ζητήματος. Δεν κρύβεται πίσω από τους ειδικούς. Δίνει την αίσθηση στρατηγού που στέκεται στη πρώτη γραμμή και όχι πίσω από τη φωτιά. Αυτή τη στάση την τιμώ. Δεν είναι συνήθης τα τελευταία χρόνια.

17.03.2020

Covid-19: το νέο διάγγελμα του κ.Πρωθυπουργού: “Ο εχθρός αόρατος μα όχι ανίκητος. Αρκεί να μείνουμε σπίτι”-video

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr