Επικαιρότητα

Zaev: Θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός αν η συμφωνία για το όνομα δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα – Δεν υπογράφει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ivanov

Spread the love
  • 7
    Shares

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα που δρομολογείται για το φθινόπωρο, γνωστοποίησε ο Zoran Zaev, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα με ισχυρή πλειοψηφία.

«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο δημοψήφισμα με ποσοστό 75% με 85%, όσο είναι και το ποσοστό αυτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Zaev, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας ανέφερε ότι οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας Gjorge Ivanov την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας.


 

Ο πρόεδρος της πΓΔ της Μακεδονίας, Gjorge Ivanov ανακοίνωσε πως δεν υπογράφει, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔ της Μακεδονίας για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο του, ο Ivanov τόνισε ότι «ενεργεί πάντα με υπευθυνότητα, ασκώντας τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας».

Επίσης ανέφερε πως δεν υπογράφει την συμφωνία μιας και «ένας από τους πυλώνες τις πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι πως δεν δέχομαι την αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό της όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα, την μοναδικότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης», ανέφερε και συνέχισε: «στις προεδικές εκλογές 534.910 χιλιάδες άνθρωποι ψήφισαν πάνω σε αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα και με εξέλεξαν Πρόεδρο».

«Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι στις «διαφορές» για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τονίζει ακόμη ο Ivanov.

Τέλος σημειώνει ότι η συμφωνία θέτει τη χώρα του σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή την Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται. και επικαλείται  άρθρο του Ποινικού Κώδικα στο οποίο αναφέρεται: «Ένας πολίτης ο οποίος θα φέρει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών».

Πηγή: balkaneu.gr

 

  • 7
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Τραγικές επιπτώσεις από την εξέγερση στη Μόρια-Στις 10:30 πμ έκτακτη συνεδρίαση Υ.Σ. για το προσφυγικό
Ισχυρό μήνυμα των «28» προς Τουρκία – Στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα για τους δύο στρατιωτικούς
Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.