Επικαιρότητα

Χάσμα Ανατολής και Δύσης στο προσφυγικό – Διαφωνίες με τον Τουσκ

prosfygiko-1021x580.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prosfygiko-1021x580.jpg

 

 

Το χάσμα που χωρίζει τις χώρες αλλά και τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης στο ακανθώδες θέμα του προσφυγικού επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής. Σε μια συζήτηση που πολλοί χαρακτηρίζουν θυελλώδη, το μπλόκ των ανατολικών χωρών ενισχυμένο και απο την επιστολή Τούσκ τάχθηκε κατά των ποσοστώσεων. Ελλάδα και Ιταλία με τη στήριξη απο Μακρόν, Μέρκελ και άλλους ηγέτες πρωτοστάτησαν τονίζοντας οτι είναι ανάγκη να τηρηθεί η αρχή της αλληλεγγύης, διαφορετικά υπονομεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν η τελευταία σύνοδος του 2017 να κλείσει με μια επίδειξη ενότητας.Το ζήτημα του μεταναστευτικού ωστόσο, που άνοιξε ο Ντόναλντ Τουσκ επανέφερε στην επιφάνεια όλες τις διαφωνίες ανατολής και δύσης στην ΕΕ.

Την Πέμπτη ο πολωνός Τουσκ επιχείρησε να εξηγήσει ότι διαφωνίες υπάρχουν σε πολλά ζητήματα, αποδίδοντάς τις και σε συναισθηματισμούς: «Αυτές οι διαιρέσεις αναμιγνύονται με τα συναισθήματα που δυσκολεύουν την προσπάθεια να βρούμε ακόμα και μια κοινή γλώσσα και ένα ορθολογικό επιχείρημα σε αυτό το διάλογο».

 

Η εκτίμηση του Τουσκ ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων είναι διχαστικές και αναποτελεσματικές δέχθηκε πυρ ομαδόν από τα ισχυρότερα κράτη μέλη. Από την άφιξή της εως το πέρας της Συνόδου η Άγκελα Μέρκελ καταδίκαζε την επιλεκτική αλληλεγγύη, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συντάσσεται στο πλευρό της. « Δεν είναι αποδεκτό ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να υπάρχει σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης και σε άλλες η αλληλεγγύη θα πρέπει να αποκλειστεί», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ.

 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα, στο οποίο οι χώρες αγοράζουν τα πράγματα που τους αρέσουν από την ΕΕ και δεν είναι πρόθυμες να προσφέρουν την απαραίτητη αλληλεγγύη».

 

Άστοχη και άκαιρη χαρακτήρισε την κίνηση Τουσκ ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που είπε: «Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να θέσει έθεσε το θέμα ο πρόεδρος Τούσκ ήταν απαράδεκτος, όχι μόνο γιατί μία τέτοια αντίληψη δυσχεραίνει τη διαχείρισή μιας πολύ μεγάλης κρίσης που μας υπερβαίνει όλους αλλά κυρίως γιατί υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης».

 

Σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό το ζήτημα συζήτηθηκε περισσότερες από 2 ώρες στο δείπνο της Πέμπτης και οι συνομιλίες ήταν θυελλώδεις, ανάμεσα στα δύο μπλοκ που διαμορφώθηκαν.

 

Επτά χώρες ηγήθηκαν των επικρίσεων εναντίον του Τουσκ: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο.

 

Απέναντί τους βρέθηκε το μπλοκ των χωρών του Βίζεγκραντ, δηλαδή Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, που επιθυμούν κατάργηση των ποσοστώσεων.

 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιετσκι είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στην κατανόηση της προσφυγικής πολιτικής και είμαι χαρούμενος που η προσέγγισή μας γίνεται πιο κατανοητή εδώ στις Βρυξέλλες».

 

Ιδιαιτέρως σθεναρή ήταν η αντίσταση των νέων ηγετών Πολωνίας και Τσεχίας, που τόνισαν ότι δε θα αφήσουν την πλειοψηφία να τους επιβάλει τις ποσοστώσεις. Κάτι που ο πρόεδρος της Κομισιόν και το υπόλοιπο μπλοκ προειδοποιούν ότι μπορεί να κάνουν. Είπε συγκεκριμένα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Αν δεν καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε σε συμφωνία με συναίνεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα επιλέξουμε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία σε ορισμένα ζητήματα».

 

Το ζήτημα της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2018, μετά και το σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης με ευρωπαίους διπλωμάτες ωστόσο να σημειώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος.

 

Πηγή: ΕΡΤ

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
1604849_10151927135336482_790737365_n.jpg
Λέσβος: χτύπησαν τον φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσήνη
eurokinissi-stelios-misinas.jpg
Τι δεν συζήτησαν Κέρι-Κοτζιάς
Η 28η Απριλίου 1944 και το «Κάστρο του Υμηττού»-Εκδήλωση Μνήμης την Κυριακή 29 Απριλίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.