iporta.gr

Βαρουφάκης: Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου- Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup – Πώς εκτιμά την κατάσταση ο Γιούνκερ

Aνοικτό το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές, άφησε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας εμμέσως στις σκληρές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε που είχε ζητήσει λίγες ώρες πριν δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε στροφή στο θέμα της εφαρμογής του 70% του μνημονίου λέγοντας: «Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου».

 

«Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατό!» δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τις δηλώσεις του περί αποδοχής του 70% των μέτρων του προγράμματος. Ο κος Βαρουφάκης, δήλωσε επίσης πως κατά τη διαπραγμάτευση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «εάν την έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει, τότε δεν διαπραγματεύεσαι».

 

Ο υπουργός Οικονομικών, διαχώρισε τη λογική του «τοξικού και καταστροφικού» μνημονίου, (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το «φύλο συκής» των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα: «Το μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα τελείωσε.

 

Δεν τελείωσε όμως η συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε τι; Μια νέα συμφωνία» ανέφερε ο κος Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια – και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Η “πανούργα τακτική μας” θα είναι χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές» ανέφερε.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την «στήριξη υπό όρους» που πρότεινε στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής). Έχοντας διαδεχθεί στο βήμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κος Βαρουφάκης παρατήρησε πως «αν δεν είσαι διατεθειμένος να πας σε ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι.

Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά, ότι δυο-τρεις μέρες θα περάσουν, θα είσαι κλειδωμένος στις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών, αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχθείς αυτό που θα σου δώσουν, τι θα συμβαίνει; Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία μας, να μείνουμε με τις οικογένειές μας και να μας στείλουν με e-mail την απόφασή τους, όπως συνέβαινε για πέντε χρόνια τώρα».

 

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που προσέρχεται στο Eurogroup όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή. (…) Αντί να μας νουθετείτε να δηλώσουμε εκ προοιμίου ότι δεν διανοούμαστε τη ρήξη, να μας πείτε να μην διανοηθούμε να γυρίσουμε απ΄τις Βρυξέλλες χωρίς έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη. Και να μιλήσετε στους ομολόγους σας στην Ευρώπη, λέγοντάς τους αυτό που ζητά κι η κυβέρνηση: Τη δυνατότητα της διαβούλευσης στη βάση της λογικής και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών.

 

Δύσκολες ισορροπίες στο πρώτο κρίσιμο Eurogroup

 

Απόψε στις 18.30 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει το πρώτο από τα τρία βήματα που θα την οδηγήσουν σε μια συμφωνία με τους εταίρους της, αναφορικά με το πρόγραμμα γέφυρα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών μαζί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση και επίσημα με τους εταίρους από την πρώτη κιόλας παρουσία του σε συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Με βάση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι ομόλογοι του κ. Βαρουφάκη δεν θα χάσουν πολύ ώρα για να καλωσορίσουν το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμία του Eurogroup είναι πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση να υπάρχει η πρώτη εικόνα αναφορικά με την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

 

Η κάθε πλευρά ξεκινά τη διαπραγμάτευση από διαφορετική αφετηρία , αλλά και με διαφορετικές επιδιώξεις. Συγκεκριμένα η Ελλάδα επιθυμεί στην αποψινή συνεδρίαση να παρουσιάσει το σχέδιο της, με το οποίο θα καταργεί το μνημόνιο και θα προβλέπει νέο πρόγραμμα γέφυρα που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία έως το τέλος Αυγούστου.

 

Αντίθετα οι δανειστές ξεκινούν τη διαπραγμάτευση έχοντας ξεκαθαρίσει ότι χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχει ούτε χρηματοδότηση, αλλά ούτε και προστασία.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες ώρες από την πλευρά της Κομισιόν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μεταβατική συμφωνία μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

 

Όπως δήλωσαν στο Reuters «Αυτό θα δώσει χρόνο για οιαδήποτε επικύρωση απαιτείται από τα εθνικά κοινοβούλια προτού λήξει το πρόγραμμα στήριξης στις 28 Φεβρουαρίου» δήλωσε ο αξιωματούχος, αν και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να τεθούν «ψεύτικες προθεσμίες».

 

Αντίστοιχα η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) έως την επόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί το επίσημο Eurogroup.

 

Καλό ήταν (σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών) το κλίμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη Αλέξης Τσίπρας και Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.

 

Ωστόσο, αν και Αθήνα και οι Βρυξέλλες επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα “αμοιβαίας προσπάθειας” για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για ακόμα μια φορά απείλησε την Ελλάδα ότι αν δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν.

 

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο 6μηνης παράτασης είναι “ψευδή” και κάλεσε την Αθήνα να καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις.

 

Αντίθετα ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας ότι «Όταν ένας λαός εκφράζει τη βούλησή του για αλλαγή, δεν μπορεί αυτό να απορρίπτεται με μια μονοκοντυλιά»,συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν επίσης οι ψηφοφόροι της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας».

 

Γιούνκερ: Ένα «Grexit» δεν είναι μέρος του σεναρίου μου

 

Δεν είναι στις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και της Ελλάδας το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, τονίζοντας: Το ενδεχόμενο ενός Grexit «δεν είναι μέρος του σεναρίου μου».

 

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ, ο κ.Γιούνκερ, είπε: «Αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Προσπάθησα επί τρία χρόνια ως επικεφαλής του Eurogroup, ώστε να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, να μην την βγάλουν και ώστε να μη μετακινηθεί μόνη της στο περιθώριο. Τώρα που τα πράγματα έχουν ησυχάσει δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους σενάρια και ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου. Θα προσπαθήσουμε από κοινού η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται την συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».

 

Σχολιάζοντας δε το γεγονός ότι πήρε από το χέρι τον Αλέξη Τσίπρα για να βγουν έξω από την αίθουσα τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ απαντά ότι ήθελε να τον υποδεχθεί φιλικά και σημείωσε: «Γιατί θα έπρεπε να μην τον υποδεχθώ φιλικά; Δεν βρισκόμαστε σε πολεμική αντιπαράθεση με του Έλληνες και με την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα».