Συνεντεύξεις

Β.Κορκίδης για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και πληγέντες Κω μιλά στη Μαρία Χονδρογιάννη

Αποτέλεσμα εικόνας για μαρια χονδρογιαννη

 

* Η Μαρία Χονδρογιάννη είναι δημοσιογράφος

 

Μείζονος σημασίας η αντιμετώπιση του προβλήματος

της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Βασίλης Κορκίδης: “Επιτακτική ανάγκη η στήριξη των πληγέντων

από το σεισμό στην Κω”.

 

“Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας, τόσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί αναγκαίο όρο, προκειμένου η πραγματική οικονομία να εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης”

Στο μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «iporta” o ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης.

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης το σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση έγκειται στη μείωση της γραφειοκρατίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

«Η επιτυχής έκβαση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών σε Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και Ιδιώτες, συνιστά πέρα από κάθε αμφιβολία ένα δύσκολο εγχείρημα, η ευόδωση όμως του οποίου εκτιμάται πως θα αποτελέσει σημείο καμπής στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρεται στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και υπογραμμίζει ότι: «Το επιχείρημα της “απελευθέρωσης” της αγοράς σε ένα περιβάλλον, όπου η οικονομία της Χώρας τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls είναι προσχηματικό».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με αφορμή το φονικό σεισμό στην Κω έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και ζήτησε την στήριξη των επιχειρηματιών που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Αναλυτικά η συνέντευξή του κ. Β Κορκίδη:

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελικά για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Πόσο εύκολη υπόθεση είναι αυτό γιατί τελικά αναβλήθηκε η έκδοση ομολόγου;

Το γιατί είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση. Από την πλευρά μου μπορώ να εικάσω από τις διάφορες πληροφορίες που διακινούνται στα μέσα ενημέρωσης ότι το ύψος του επιτοκίου ήταν απαγορευτικό.

Ποια θα είναι η επίδραση μιας τέτοιας ενέργειας στην αγορά;

Έστω και συμβολικά θα είναι ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία το οποίο προοδευτικά θα οδηγήσει και σε μία βελτίωση του κλίματος. στην αγορά. Όλα αυτά προφανώς εφόσον επαληθευτεί το θετικό σενάριο.

Πώς είναι τώρα η κατάσταση στην αγορά ;

Σύμφωνα με το πρόσφατο Τριμηνιαίο Δελτίο του ΙΝΕΜΥ η συνεχώς ανοδική πορεία του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο (εποχικά διορθωμένος, χωρίς καύσιμα) επαληθεύεται και κατά το Α΄ τετράμηνο του 2017. Μπορεί σε σύγκριση με το Δ΄ τετράμηνο του 2016 ο δείκτης να κυμαίνεται σε οριακά αυξητικά επίπεδα (+0,3%), η ισχυρότερη όμως ετήσια μεταβολή (+2,3%) και το γεγονός πως αυτή συνεχίζεται για τρίτο διαδοχικά τετράμηνο, αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα της βελτίωσης που έχει επέλθει στην αγορά. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δείκτης Όγκου (αξία των πωλήσεων σε σταθερές τιμές, έτους βάσης 2010), με τη διαφορά πως η εξέλιξη του Α΄ τετραμήνου συνιστά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 4 ετών. Η τετραμηνιαία (+0,1%) και η ετήσια (+2,5%) βελτίωση του όγκου πωλήσεων αποτελεί ένδειξη σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της αγοράς, η οποία όμως μένει να επιβεβαιωθεί και να σταθεροποιηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με τις ανοδικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στην ιδιωτική κατανάλωση, ως απόρροια τόσο της σταθεροποίησης του διαθέσιμου εισοδήματος, της βελτίωσης στην αγορά εργασίας όσο και της ανάλωσης αποταμιευτικών πόρων και κυρίως των αδρανών ρευστών των νοικοκυριών. Επίσης ως ενθαρρυντικό στοιχείο χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το επίπεδο απασχόλησης στο εμπόριο στο Α΄ τρίμηνο του 2017 (661.153) κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας (2013-2017).

Εντούτοις και παρά τις ευοίωνες εξελίξεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στα καταστήματα λιανικής των οποίων ο τζίρος κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Υπό αυτή την έννοια και επειδή οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν να καρπωθούν τα πλεονεκτήματα των αντίστοιχων μεγαλύτερου μεγέθους (οικονομίες κλίμακας, διευρυμένο δίκτυο πελατών, μεγαλύτερη δυνατότητα εφαρμογής νέων τεχνολογιών και τάσεων, προηγμένες στρατηγικές marketing) βρίσκονται σε δεινή θέση, αντιμετωπίζοντας πληθώρα προβλημάτων και καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ξεκινούν στις 3 Αυγούστου οι μαζικές αναδιαθρώσεις των επιχειρηματικών χρεών. Ποια είναι η άποψη σας;

Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μείζονος σημασίας, τόσο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσο και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί αναγκαίο όρο, προκειμένου η πραγματική οικονομία να εισέλθει σε μια βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.
Η έναρξη λειτουργίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού στις 3 Αυγούστου, συνιστά αδιαμφισβήτητα μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ανακουφίσει πληθώρα επιχειρηματιών. Βεβαίως, η οριστική διευθέτηση των παρατηρούμενων εκκρεμοτήτων, όπως η έκδοση όλων των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μεταθέσουν την πλήρη και αυτοματοποιημένη εφαρμογή του συστήματος στα μέσα περίπου του προσεχούς φθινοπώρου. Το σημείο κλειδί για τη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερων περιπτώσεων, προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική ασφυξία και να αποκατασταθεί έως ένα βαθμό η απολεσθείσα ρευστότητα της Αγοράς, έγκειται στη μείωση της γραφειοκρατίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η επιτυχής έκβαση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών σε Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και Ιδιώτες, συνιστά πέρα από κάθε αμφιβολία ένα δύσκολο εγχείρημα, η ευόδωση όμως του οποίου εκτιμάται πως θα αποτελέσει σημείο καμπής στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Σε ποια θέση είναι ο νομός Δωδεκανήσου;

Βάσει των πρόσφατων στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), το ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ήταν θετικό κατά περίπου 2.250 επιχειρήσεις. Εντούτοις, η προαναφερθείσα θετική εξέλιξη αποτελεί μεν ένα ευοίωνο σημάδι για το μέλλον, δεν μπορεί όμως να αναιρέσει την αρνητική εικόνα των χιλιάδων λουκέτων από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, απόρροια των συνεχόμενων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων (φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, γραφειοκρατικά βάρη, υψηλό κόστος πρόσβασης σε ρευστότητα κ.α.). Πρέπει να καταστεί σαφές πως η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μετασχηματισμού της επικρατούσας μέχρι σήμερα «επιχειρηματικότητας ανάγκης» σε «επιχειρηματικότητα ευκαιρίας».

Πώς εξελίσσονται οι εκπτώσεις ; Υπάρχει ανάσα στην αγορά;

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν υπό «κανονικές» συνθήκες και χωρίς άμεσες μνημονιακές εκκρεμότητες, ως εκ τούτου ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην ελληνική αγορά. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, κυμαίνονται συνήθως σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 7 δις ευρώ, που αναμένεται να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων με τη προϋπόθεση ότι τα αυξημένα νούμερα του τουρισμού, θα αποτυπωθούν με θετικά αποτελέσματα στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου. Στόχος μας μετά την κατά μ.ο. αύξηση 1,8% του κύκλου εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου το καλοκαίρι του 2016, είναι να επιτύχουμε φέτος μια ακόμα αύξηση κοντά στα επίπεδα του 5%.

Ποια είναι η άποψη σας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;

Η ΕΣΕΕ είναι αντίθετη στη λειτουργία των καταστημάτων για 30 Κυριακές. Το επιχείρημα της “απελευθέρωσης” της αγοράς σε ένα περιβάλλον, όπου η οικονομία της Χώρας τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls είναι προσχηματικό. Κάποιοι αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, επιχειρήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα. Αυτή η απειλή, όμως, δεν υπάρχει στη χώρα μας, γιατί το παραδοσιακό εμπόριο συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που λειτουργεί συμπληρωματικά. Αντιθέτως, η απειλή που βλέπουμε να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων των εμπόρων είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων στους περισσότερους καταναλωτές, που είμαστε όλοι.

Ποια ήταν η κίνηση που κάνατε για να στηριχθούν οι επιχειρηματίες της Κω που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση μετά το φονικό σεισμό;

Όπως ήδη γνωρίζετε έχοντας εκτιμήσει πλέον την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, τις συνέπειες των ανυπολόγιστων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στην Κω και την ανάγκη να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ε. Αχτσιόγλου επιστολή με την οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.

Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιόκτητους όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.

Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.

Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.

Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.

Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.

Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ρεπορταζ για το iPorta.gr: Μαρία Χονδρογιάννη


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τάσος Γιασιράνης: η Ρόδος αυτοπροσώπως!, της Τζίνας Δαβιλά
Βλάσης Τσίννας: “Η υπομονή είναι υπερεκτιμημένη αρετή. Η ζωή δεν περιμένει”
Π.Γερουλάνος: “Βασική προτεραιότητα τα προσβάσιμα πεζοδρόμια για όλους, ανθρώπους με αναπηρία, γονείς με καρότσι, ηλικιωμένους”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.