Εκδηλώσεις

Τζόρτζιο Ντε Κίρικο σε ξενάγηση Μάνου Στεφανίδη στον Βόλο

Το Κέντρο Ιστορίας-Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ) , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις εκδόσεις «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», οργανώνει ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση , την παρουσίαση του βιβλίου-δοκιμίου της Δέσποινας Καφενταράκη. Τίτλος του: «Η ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ». Η εκδήλωση εξελίσσεται σε δύο ημέρες:

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου , στις 8.00 το βράδυ , στο Αμφιθέατρο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΑΤΣΗΣ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , (κτιριακό συγκρότημα «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ») , ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης , θα παρουσιάσει το βιβλίο , στη διάρκεια της οποίας θα προβληθούν απεικονίσεις (διαφάνειες) περιοχών του Βόλου που συνδέονται με τη ζωή και το έργο του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 22 Μαρτίου , θα πραγματοποιηθεί εκδρομή-περιήγηση σε χώρους από τους οποίους εμπνεύστηκε ορισμένα θέματα των έργων του ο Ντε Κίρικο στην περιοχή μας. Ο Μάνος Στεφανίδης , που θα συνοδεύει την περιήγηση , θα αναφερθεί διεξοδικά και θα εξηγήσει επιτόπου τα σημεία εμπνεύσεων του μεγάλου καλλιτέχνη.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο , που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», αποτελεί εργοβιογραφική αναφορά του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, που γεννήθηκε και διήνυσε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα.
«Εγώ είχα γεννηθεί στον Βόλο , πρωτεύουσα της Θεσσαλίας , μια αποπνικτική μέρα του Ιουλίου…» γράφει ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στο βιβλίο του «Αναμνήσεις από τη ζωή μου».

Η συγγραφέας του βιβλίου , αναφέρει χαρακτηριστικά:
-Η εικαστική δημιουργία του Ντε Κίρικο , σ’ ότι αφορά το σημαντικότερο τμήμα της , χαρακτηρίσθηκε ως «μεταφυσική» , με την έννοια ότι μέσα στο χώρο της εμπειρίας και με στοιχεία αντιληπτής φυσικής υπόστασης έχει συνθέσει φαντασιώδεις παραστάσεις.
Κάθε μεταφυσική θεώρηση αντανακλά την πνευματική ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί το αμετακίνητο όριο του φυσικού statusτων πραγμάτων και να αποτινάξει την καταδυνάστευση της φυσικής διαδικασίας.

Και συνεχίζει:

Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο , ισόβια δεσμώτης μια ελληνικής επιρροής , με διαθέσιμα κυρίως τα ελληνικά στοιχεία , διαμόρφωσε ένα ύφος και μια συνθετική παραστάσεων , που οδηγούν στον εμπειρικά απροσπέλαστο χώρο της μεταφυσικής. Ο μύθος , το θέατρο , τα σιδηροδρομικά σύμβολα, μεταμορφώνονται στην εικαστική του σύλληψη σε αντικείμενα παράδοξης αισθητικής επεξεργασίας.

Ο ανήσυχος δημιουργός , παρόλα αυτά , επιχειρεί να ξεφύγει από τις αρχές της λογικής του Αριστοτέλη , δίνοντας δικές του ερμηνευτικές προσεγγίσεις των πραγμάτων , επιθυμώντας πάντως να διευρύνει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρικής γνώσης.

Η συγγραφέας εξετάζει το μεταφυσικό στοιχείο και σε σχέση με τις ψυχικές διαθέσεις του καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα ανιχνεύει την επίδραση των ελληνικών ιδεών-εικόνων και την εικαστική εξέλιξη του έργου του.
Το βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Δημήτρης Σιάτρας.

Περιήγηση – εκδρομή
Η περιήγηση – εκδρομή του Σαββάτου 22 Μαρτίου θα γίνει σε χώρους όπου υπάρχουν θέματα από την περιοχή μας που εικονίζονται στα έργα του Ντε Κίρικο. Ειδικότερα το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει:
Το πρωί , στις 10.00 , οι ενδιαφερόμενοι θα συναντηθούν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου, όπου ο Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει για το τρένο στην τέχνη του Ντε Κίρικο, τα σιδηροδρομικά σύμβολα κ.α, καθώς και για το άγαλμα της Αθηνάς που βρίσκεται εκεί.

Επίσκεψη στο Μουσείο Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Στον όροφο του Σταθμού, όπου εκτός από τα σιδηροδρομικά αντικείμενα, περιλαμβάνει τα αυθεντικά σκίτσα του Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του Τζιόρτζιο.
Στη συνέχεια , οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν με λεωφορείο στο δεύτερο σταθμό της περιήγησης , τον Άναυρο. Ο Μάνος Στεφανίδης θα σχολιάσει και πάλι στον χώρο όπου βρισκόταν οι Kαμπίνες ( Μυστηριώδη Λουτρά). Στους συμμετέχοντες θα προσφερθεί κέρασμα.

Τελικός προορισμός , της μεγάλης αυτής παρέας θα είναι η Οικία Κοντού-Μουσείο Θεόφιλου, στην Ανακασιά. Στη σάλα της οικίας Κοντού, όπου ζωγράφισε ο Λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, ο Μάνος Στεφανίδης θα κάνει έναν συσχετισμό στο έργο του Ντε Κίρικο με αυτό του Θεόφιλου, για να καταλήξει στο βιβλίο της Δέσποινας Καφενταράκη.

Η παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Καφενταράκη , είναι ακόμη μία εκδήλωση του Κέντρου Ιστορίας – Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.) , που φιλοδοξεί να έχει μια αξιοσημείωτη παρουσία στα πολιτιστικά ζητήματα της Μαγνησίας.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
13442216_1329708440378165_6239261966332361044_n.jpg
Παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη “Ταξίδι Μέλιτος” στη Ρόδο
sillogosanwgeinwnathinastoidaionantron-620x329.jpg
Πρόσκληση: Σύλλογος Ανωγειανών της Αθήνας “Το Ιδαίον Άντρον”- Για τα παιδιά της “Φλόγας”
11949483_681902741911331_4440214218107002967_n.png
FAUST Bar-Theatre-Arts: “1 2 3 SWING” τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.