Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Το φράγμα του Γαδουρά «Εργαλείο» βιώσιμης ανάπτυξης για τη Ρόδο και τα γύρω νησιά, του Γαμβρούδη Χ. Χρήστου

-ΓΑΔΟΥΡΑ.jpg

Μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος της δημιουργίας του φράγματος Γαδουρά για την ανθρώπινη δραστηριότητα, κάνοντας σωστές επιλογές που εξισορροπούν όλες τις ανταγωνιστικές αξίες, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας της ύπαρξής του.

 

Το φράγμα του Γαδουρά πέρα από έργο πνοής για ολόκληρο το νησί της Ρόδου και των γύρω νησιών, θα είναι και σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να θαυμάσουν τον νέο υδροβιότοπο που έχει δημιουργηθεί, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και το ίδιο το έργο του φράγματος, αναβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν και δίνοντας μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Το φράγμα του Γαδουρά θα μπορεί από μόνο του να αναπτύξει τουρισμό τεσσάρων εποχών για το τόπο μας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση χωρίς να γίνουν λάθη του παρελθόντος.

Οι περιοχές κατά μήκος του ποταμού Γαδουρά είναι αραιοκατοικημένες και αναξιοποίητες. Όμως διαθέτουν τεράστια φυσική ομορφιά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση για αυτή είναι να γίνουν έργα οδικής πρόσβασης για να ακολουθήσουν περαιτέρω δραστηριότητες ανάπτυξης.
Είναι σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτεύουσα σημασία της κατασκευής του φράγματος Γαδουρά για υδρευτικές, ενεργειακές, τουριστικές και αρδευτικές χρήσεις. Οι λόγοι είναι προφανείς και ιδιαίτεροι για τη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά αναφέρω την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της πανίδας και της χλωρίδας, την ανάπτυξη του τουρισμού και του αθλητισμού σε όλη την περιοχή όπως γίνεται και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.

Το φράγμα του Γαδουρά µπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για αναψυχή του ανθρώπινου δυναµικού στην ευρύτερη ζώνη, αλλά και για επενδύσεις αγρο-τουριστικών µονάδων κλπ. Παράλληλα πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία μονοπατιών μελέτης της φύσης, παρατηρητηρίων, σημείων θέας, εκδρομικών χώρων κτλ με σεβασμό πάντοτε προς το περιβάλλον και με στόχο την προβολή της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας.

Οι λιμνοδεξαμενές πίσω από τα φράγματα συχνά σφίζουν από ζωή, που συμπεριλαμβάνει τόσο πληθυσμούς ανάδρομων ψαριών, όσο και πληθυσμούς ψαριών που εξαρτώνται άμεσα από τη λιμνοδεξαμενή για την επιβίωσή τους (όπως π.χ το γκιζάνι). Τα φράγματα παρέχουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Είναι επίσης συχνό το φαινόμενο δημιουργίας καταφυγίων άγριας φύσης γύρω από τις λιμνοδεξαμενές, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις, αποτελούν βιοτόπους που είναι απαραίτητοι για τα απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση είδη.

Η αναψυχή, η φυσική ομορφιά, η ύπαρξη βιοτόπων ψαριών και άγριας χλωρίδας και πανίδας, είναι κάποιοι άλλοι τρόποι να εκτιμήσουμε την αξία της δημιουργία του φράγματος Γαδουρά. Πρέπει να εκτιμήσουμε, επίσης, την αξία του πόσιμου νερού, της άρδευσης, του τουρισμού και του αθλητισμού και σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς και τη σημασία του φράγματος για την τοπική οικονομία, την απασχόληση που μπορεί να προσφέρει, τη διαχείριση πλημμυρών και φυσικά, τη δυνατότητα του ποταμού να παράγει καθαρή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια που κρύβεται στη ροή ή στην πτώση του νερού έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο.

Οι επιχειρήσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν λάβει εκτεταμένα μέτρα και έχουν δαπανήσει σημαντικότατα κεφάλαια για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των φραγμάτων στην υδρόβια ζωή των ποταμιών. Τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε φράγματα στηρίζουν τους βιότοπους ψαριών και άγριας χλωρίδας και πανίδας, τις περιοχές φυσικού κάλλους και τη βιοποικιλότητα ενώ συνεισφέρουν στη μεταφορά του νερού, στη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και στην αλιεία.

Σημαντικότατα ποσά δαπανώνται για έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος στις περιοχές που εγκαθίστανται και λειτουργούν υδροηλεκτρικά έργα. Tα σύγχρονα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας συνδυάζουν ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται κυρίως από τοπικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, τα υδροηλεκτρικά συστήματα και η βιομάζα, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο, με μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον, που θα μπορεί να δώσει μια ανάσα στο ήδη διογκωμένο πρόβλημα ενέργειας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την κατασκευή και λειτουργία του θα υπάρξει μείωση των ρύπων από τα υπάρχοντα εργοστάσια της ΔΕΗ ενώ ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και λειτουργίας. Στον τομέα θα μπορούν να απασχοληθούν εκατοντάδες βιολόγοι, μηχανικοί, φυσικοί επιστήμονες και οικολόγοι, οι οποίοι θα εργάζονται με μοναδικό στόχο να εναρμονίσουν κατά το βέλτιστο τρόπο τις διαδικασίες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας με τις ανάγκες των ψαριών και των βιότοπων.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κανένα από τα παραπάνω οφέλη, και ευτυχώς δεν τίθεται θέμα αποκλειστικής επιλογής του ενός ή του άλλου. Είναι μάλλον θέμα βαθμού επιλογής. Τα φράγματα και τα «υγιή» ποτάμια, μπορούν και στην πράξη εύκολα να συνυπάρχουν.

Μία πολιτική που προάγει όλες τις πηγές καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και την ορθολογική χρήση της ενέργειας, θα συνδράμει τα μέγιστα στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ζωής, καθώς και στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

-ΓΑΔΟΥΡΑ.jpg

Ο Χρήστος Χ. Γαμβρούδης είναι Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δυο νέα βιβλία από τον Κώστα Ε. Σκανδαλίδη και δυο ποιήματα
Στις 12.01.2019 η παρουσίαση του βιβλίου “Δρομολόγιο – Δρ Αναστάσιος Πλατής” στην γενέτειρά του
1544350_10152803217035410_8313908654781010389_n.jpg
Ρόδος: σταματήστε τις εντυπώσεις που προκαλούν διχασμό, του Σέργιου Αϊβάζη [Πρόεδρος Δ.Ο.Π.Α.Ρ]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.