ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕΡΚΕΛ-ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ- ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ
• Με ένα ηχηρό αποτέλεσμα (61% Όχι εναντι 39% του Ναι) οι Ελληνες αποφάσισαν, ωστόσο δεν είναι σαφές σε όλους τι ακριβώς αποφάσισαν. Ο π/θ Τσίπρας δήλωσε μετά τη γωστοποίηση των αποτελεσμάτων ότι “η εντολή που μου δώσατε δεν καλεί σε ρήξη με την Ευρώπη, αλλά μου δίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Ο γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ από την άλλη πλευρά λέει ότι “με την απόρριψη των κανόνων της Ευρωώνης, την επανεκκίνηση των συνομιλιών για ένα νέο σχέδιο διάσωσης είναι δύσκολο να την διανοηθεί κάποιος”. Ο Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με χθεσινή του δήλωση τόνισε ότι “το αποτέλεσμα είναι λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας”. Ανακοίνωσε την σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης για άυριο το βράδυ στις 6 μμ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ολλάντ στο Παρίσι.
• Ο Τύπος εκτιμά ότι η ΕΚΤ βρίσκεται εκ νέου σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει τί να κάνει σχέση με την παροχή ELA προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από γενικής άποψης, ο Τυπος αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA στα σημερινά επίπεδα και δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον όχι πριν από την γνωστοποίηση της έκβασης της συνάντησης κορυφής της Ευρωζώνης. Το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ διαβεβαίωσε ότι “αν πρέπει η ΕΚΤ να κάνει κάτι παραπάνω για την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα το κάνουμε, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία”.
• Στο μεταξύ, πρακτορειακή είδηση του dpa αναφέρεται σε σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Steffen Seibert, ο οποίος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «Δεδομένης της χθεσινής απόφασης των πολιτών δεν υπάρχουν επί του παρόντος οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας». Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί απόρριψη της βασικής αρχής για την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, σύμφωνα με την οποία η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες είναι αδιαχώριστα συνδεδεμένες. Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη σε αυτή την αρχή, αλλά φυσικά παραμένει διατεθειμένη για συνομιλίες. «Η πόρτα για συνομιλίες παραμένει πάντα ανοιχτή». Τώρα πρέπει να διερευνηθεί ποιες δυνατότητες υπάρχουν για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες πολίτες. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιες προτάσεις θα θέσει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση». Κατά την άποψη του υπουργείου οικονομικών δεν τίθεται θέμα ενός κουρέματος. Η γερμανική θέση επί του θέματος δεν έχει μεταβληθεί ουδόλως, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Martin Jäger.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ-ΕΠΑΦΕΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΟΛΛΑΝΤ-ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
• Στο μεταξύ, ο Γιανης Βαρουφάκης παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι του έγινε γνωστό πως μέλη του Eurogroup θεώρησαν την παρουσία του μη καλοδεχούμενη, ενώ εξέφρασε την βούλησή του να βοηθήσει τον π/θ Τσίπρα για να επιτύχει συμφωνία, προσθέτοντας ότι “θα φέρω την απέχθεια των πισωτών με υπερηφάνειας”. Σύμφωνα με μηνύματα δημοσιογράφων στο twitter, θα αντικατασταθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η Le Monde αναφέρει ότι ο π/θ Τσίπρας έχει ήδη έλθει σε επαφή με τον πρόεδρο Ολλάντ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον γαλλικό προεδρικό μέγαρο Elysée. Οι Μερκελ και ο Ολλάντ ζήτησαν από τον Πρόεδρο Τουσκ να διοργανώσει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, πρόταση με την οποία ο Ντόναλντ Τουσκ συμφωνησε ανακοινώνοντας την για αύριο στις 18:00 “για να συζητηθεί η κατάσταση μετά από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα”, γράφει η le Monde παραθέτοντας την δήλωση του Τουσκ.
• Ο Guardian επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί με τους προέδρους Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Σημειώνει επίσης ότι ο π/θ Τσίπρας ζήτησε από τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικώ αρχηγών σήμερα το πρωί, δηλώνοντας ότι “πρέπει να προσωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο για να αναζητήσει άμεση λύση”. Αυτό θα συμβεί, επισημαίνει η εφημερίδα, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτην π/θ Σαμαρά, ο οποίος παραιτήθη χθες από την ηγεσία της ΝΔ. Ο π/θ Τσίπρας σημείωσε ότι σε συνομιλίες του με τους πιστωτές “αυτή τη φορά το ζήτημα του χρέους θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, επισημαίνεο ο Guardian. “Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο δημοψήφισμα”, προσθέτοντας ότι ο περισσότεροι ηγέτες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.
ΟΙ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
• Οι Μέρκελ και Ολλάντ φαίνεται να διαφωνούν ως προς τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, με τον γάλλο πρόεδρο να φαίνεται πιο πρόθυμος να υπαναχωρήσει απέναντι στους Έλληνες από ό,τι η Καγκελάριος. Οι Times επιπλέον λένε ότι “η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με την Γερμανία ως προς το ζήτημα του μέλλοντος της ευρωζώνης”, αναδεικνύοντας τις διαφορές τους επί της δεσμευτικότητα των μετρρυθμίσεων που προωθεί η γερμανική πλευρά, έναντι της γαλλικής προσέγγισης που είναι πιο χαλαρή. Η Die Welt διαβλέπει να πυροδοτείται αντιπαράθεση εντός της ευρωζώνης, με αντικείμενο την ανάγκη η μη ενός Grexit. Η Le Figaro σημειώνει ότι η καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει ένα Grexit, καθώς ‘όλες οι γέφυρες κάηκαν από τους Έλληνες, όπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ. Ωστόσο, ο ιταλός ΥΠΕΞ, Τζεντιλονι έγραψε σε twitter χθες το βράδυ ότι “είναι τώρα η ώρα για να επιδιώξουμε συμφωνία”, προσθέτοντας όμως ότι “μια αδύναμη Ευρώπη χωρίς ανάπτυξη δεν θα καταφέρει να εξέλθει από αυτόν τον ελληνικό λαβύρινθο”, αναφέρει η FAZ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΝΤΣΙ-ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ
• Ο π/θ Ρέντσι, σύμφωνα με την La Repubblica, δήλωσε ότι: “Χρειάζεται να δούμε αν η καγκελάριος Μέρκελ είναι πρόθυμη να ανατιμετωπίσει την κοινή γνώμη στη χώρα της, και για να διαπιστώσει πόσο σταθερή προτίθεται να είναι η ΕΕ ως προς την τήρηση των κανόνων της”. Ο π/θ Ρέντσι, γνωστοποίησε ότι ο π/θ Τσίπρας τον κάλεσε για να του ζητήσει να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Χωρίς να απαντήσε θετικά ή αρνητικά, του απήντησε: “Ας περιμένουμε τη συνάντηση ανέμσα σε Μέρκελ και Ολλάνδ να δούμε πιό είναι το αποτέλεσμα¨, ανέφερε. Η El Mundo επισημαίνει ότι ο π/θ Ραχόι παρατήρησε ότι παρά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, το Eurogroup α πρέπει να τηρήσει την παρούσα πολιτική και όρους ενός νέου προγράμμαος διάσωσης και να μην υποχωρήσε στον Τσίπρα.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΟΛΛΑΝΤ-ΤΣΙΠΡΑ
• Το Spiegel επικαλειται τον ευρωβουλευτή Φέρμπερ (EPP-CSU) ότι η καγκελάριος Μέρκελ “πρέπει να διοργανώνει τώρα το Grexit”, κάτι που τονίζει και ο Ελέυθερος Δημοκράτης πολιτικός Graf von Labmsdorff. Όπως όμως λέει η Figaro, ο πρόεδρος Ολλάντ θέλει να αποφύγει μια εξώθηση της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης. Παραθέτει τμήμα της τηλεφωνικής συνομιλίας του Ολλάντ με τον Τσίπρα, σύμφωνα με το οποίο ο γάλλος πρόεδρος είπε “πως είμαι πρόθυμος να σε βοηθήσω, αλλά πρέπει να μου επιτρέψεις να σε βοηθήσω”. Η Le Soir παραθέτει μια σειρά από tweets ηγετών, με τον βέλγο π/θ Μισελ να δηλώνει ότι ο “Τσίπρας έχει επιτύχει καλό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, που είναι όμως ένα κακό αποτέλεσμα για την Ευρώπη”, κάτι που ο πρόεδρος Σουλτς δήλωσε επίσης χθες το βράδυ στη γερμανική δημοσια τηλεόραση. Πιο εκδηλωτικός ο εσθονός π/θ Ρόιβας, ό οποίος έγραψε “Οχι σημαίνει δραχμή και περισσότερη εξαθλίωση”.
• Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε σε συνέντευξή του στην la Stampa ότι η Ευρώπη έχει χάσει το δρόμο της: “Αν δεν εξελιχθεί σε ομοσπονδιακή, θα διαλυθεί σε κομμάτια από τα μέλη της”. Αν η Ευρώπη δεν βρει λύση για την Ελλάδα, θα χάσει την αξιοπιστία της. Στην Corriere della Sera, ο Πασκάλ Λαμύ, τόνισε ότι ο “Συριζα θέλει να δημιουργήσει ένα είδος Βενεζουέλας στην Μεσόγειο”.
ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ
• Σχόλια και άρθρα γνώμης επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα μετά το δημοψήφισμα. Ο Stephen Fidler γράφει στην WSJ ότι “το σκληρό παιγνίδι με την Ελλάδα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα για τους πιστωτές και να αυξήσει τις απώλειες που θα πρέπει να υποστούν οι κυβερνήσεις”. Είναι πεπεισμένος ότι μια ανακούφιση χρεους υπό τη μορφή του κουρέματος θα πρέπει να γίνει αποδεκτή καθως “ένα μάθημα στην ιστορία είναι ότι η μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής, μόλις που κατάφεραν να φανούν επαρκή, αν το κατάφεραν ποτέ, για να επιλύσουν μια κρίση χρέους”. Συντηρητικες εφημεριδες, οπως η εν λογω WSJ και οι Times υποστηρίζουν σε κύρια άρθρα τους ότι ¨η πολιτική μόλυνση (η υποχώρηση στον Τσίπρα) είναι μια πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, από ό,τι η έκβαση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ακόμη και το Grexit” (WSJ).
• Ο Guardian από την άλλη πλευρά γραφει ότι οι “Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπεινα δείξουν κάποια ταπεινότητα και να ακούσουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος οδηγήθηκε σε αυτό το άλμα στο σκοτάδι”. “Αυτό σημαίνει να έχουν την εντιμότητα να παραδεχτούν ότι τα ελληνικά χρέη δεν θα αποπληρωθούν πλήρως, και να είναι ετοιμοι να διαπραγματευτούν σε κάτι πιο ρεαλιστικό”. Επίσης, η Il Corriere della Sera και η Il Sole 24 Ore παροτρύνουν να αποφευχθεί μια “συλλογική αυτοκτονία”.
ΠΥΡΡΕΙΟΣ Η ΝΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
• Ο γερμανικός τύπο κάνει λόγο για Πύρρειο Νίκη του Τσίπρα (FAZ), ενώ η Suddeutsche σε μια σειρά άρθρων τονίζει ότι ο Τσίπρας έχει διαλύσει τη χώρα, σπρώχνοντά την στο χείλο του γκρεμού με το δημοψήφισμα. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνει ότι δεν είναι πλέον εφικτή η περαιτερω συνεργασία. Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα εκφράζει την απορία της ‘πως είναι δυνατόν να προκληθεί τόση ζημία από έναν και μόνον πολιτικό τρυκ (το δημοψήφισμα)”. Υπό τον τίτλο “οι χαράσσοντες στρατηγικές της αποτυχίας” άρθρο της εφημερίδας σημειώνει ότι όχι μονο ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης, αλλά και ο Τσίπρας, απέτυχαν”.