Επικαιρότητα

Θρίλερ με την επανεισδοχή προσφύγων από την πΓΔΜ

2489051.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2489051.jpg

 

 

 

Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την τύχη των χιλιάδων προσφύγων που πέρασαν την Δευτέρα παράνομα στο έδαφος της πΓΔΜ.

Η πλευρά των Σκοπίων αναφέρει ότι όσοι πρόσφυγες πέρασαν στο έδαφος της πΓΔΜ έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική πλευρά διαψεύδει την συγκεκριμένη πληροφορία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων.
Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεση των ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

Τις πληροφορίες για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από την πΓΔΜ μέσω των νόμιμων μεθοριακών διαβάσεων, είχαν διαψεύσει και νωρίτερα αστυνομικές πηγές στα σύνορα. Εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών Αρχών στους Ευζώνους, τη Δοϊράνη και τη Φλώρινα σημείωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

 

Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για επανεισδοχή

Σε ότι αφορά την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων διμερής συμφωνία και ότι αν υπάρξει τέτοια κίνηση, θα επανεξεταστεί ως ενδεχόμενο, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους τόσο ο Δημήτρης Βίτσας, όσο και ο Γιώργος Κυρίτσης.
«Επανεξετάζουμε το ενδεχόμενο μη επανεισδοχής. Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες μερικές φορές στην πράξη δεν εφαρμόζονται όπως η συμφωνία για το βαλκανικό δρόμο, που δεν ακολουθήθηκε από κράτη που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες», τόνισε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας.

 

Αναφερόμενος στην προσπάθεια προσφύγων να περάσουν παράνομα στην πΓΔΜ, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «τέτοιες απέλπιδες προσπάθειες δεν πρέπει να γίνονται. Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Αυτοί που δημιουργούν μια σειρά καταστάσεων, με ενέργειες όπως η διανομή φυλλαδίου, έναντι χρηματικής αμοιβής λειτουργούν με τρόπο εγκληματικό. Δεν παράγει αποτελέσματα και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το πιο συμφέρον είναι οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας λίγα χιλιόμετρα από την Ειδομένη».

Αυτό που παρατηρείται, είναι η επιστροφή στον καταυλισμό της Ειδομένης, εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που εγκατέλειψαν την όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, όπου πέρασαν τη νύχτα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ.
Την ίδια ώρα από την Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν. Στο ίδιο πλαίσιο, τους απηύθυνε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι’ αυτούς σε ανθρώπινες συνθήκες «κι από κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, σε μια προσπάθεια να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι έρευνες σχετικά με τη διανομή του φυλλαδίου που προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των προσφύγων στην Ειδομένη.

 

Γ.Κυρίτσης: Αν γίνει αίτημα θα το εξετάσουμε

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος τόνισε πως «αν γίνει αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων που μπήκαν στην ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση θα την εξετάσει». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ σημείωσε ότι οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν αυτούς που μοίρασαν το φυλλάδιο χθες στην Ειδομένη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό.

 

Έρευνα για το φυλλάδιο που προέτρεπε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα

Η εικόνα με δεκάδες ανθρώπους να περνούν με τα πόδια τον χείμαρρο που χωρίζει Ελλάδα και πΓΔΜ, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστεί ποιοι μοίρασαν ένα φυλλάδιο το οποίο προέτρεπε τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα.
Υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας έλεγαν στο CNN Greece ότι ήταν κάτι «πολύ καλά οργανωμένο που έπαιξε με την “δίψα αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν το ταξίδι για την Ευρώπη». Το χαρτί που μοιράστηκε στους πρόσφυγες έδινε συγκεκριμένη ώρα ραντεβού για να ξεκινήσουν στις δυο το μεσημέρι. Ήταν γραμμένο στο αραβικά και ανέφερε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι αν ακολουθούσαν οι πρόσφυγες τη διαδρομή που τους έλεγαν θα έβρισκαν στο «τέλος του φράχτη μια τρύπα που θα τους οδηγούσε στα Σκόπια».

 

Γερμανικό “χέρι” πίσω από το φυλλάδιο, σύμφωνα με την Bild

 

Ο γερμανικός Τύπος πάντως «βλέπει» πίσω από το συγκεκριμένο φυλλάδιο τον πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Νόρμπερτ Μπλουμ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Bild, ο Μπλουμ που βρέθηκε το Σάββατο στην Ειδομένη, είναι ο ιθύνων νους του φυλλαδίου.

Η γερμανική εφημερίδα στηρίζει την αποκάλυψή της στο «Εντολή Νόμπερτ Μπλουμ», που είναι γραμμένο στο κάτω μέρος του φυλλαδίου και συγκεκριμένα αμέσως μετά το τέλος της ανακοίνωσης-οδηγίας προς τους πρόσφυγες.

Πάντως ο γερμανός πρώην υπουργός Εργασίας, διέψευσε την πληροφορία περί ανάμειξής του στη σύνταξη του φυλλαδίου που μοιράστηκε στους πρόσφυγες και υπογραφόταν από την «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ». O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε συγκεκριμένα: «Έλαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια» και πρόσθεσε ότι κατανοεί την κατάσταση των προσφύγων: «Oι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι. Η κατάσταση των ανθρώπων εκεί είναι τρομερή. Δίπλα μου κατασκήνωνε μια οικογένεια με μωρά πέντε ημερών. Τα βρέφη βρίσκονταν μέσα σε υγρές σκηνές και πάγωναν».

 

 

Πρόσφυγες και μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ – Πηγή: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (αρχείο)

 

2489020.jpg

 

 

2489030.jpg

 

 

2489051.jpg

cnn.gr

 

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
14-20421526-113016pyrosvesths3New.jpg
Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από την πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας
panousis1.png
Σχέδιο πολιτικής και φυσικής του εξόντωσης καταγγέλλει ο Πανούσης
Η πτώση της αυτοκρατορίας Κουτσολιούτσων ή αλλιώς των Folli Follie

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.