iporta.gr

Θα κρατήσετε κάποιο επιστήμονα στην Ελλάδα;, του Χρήστου Μαγγούτα

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

 

 

 

 


Ο Καναδάς κοντεύει να γίνει η Μεγάλη Ελλάδα του Φαρ Ουέστ για τους Έλληνες επιστήμονες. Εχω γνωρίσει προσωπικά και παρουσιάσει στα ΜΜΕ μερικούς από αυτούς και κάθε λίγο και λιγάκι γνωρίζω και κάποιον άλλον. Και είναι όλοι τους αναγνωρισμένοι παγκόσμια για το έργο τους. Είναι η Φωτεινή Αγραφιώτη, που μόλις ήρθε σαν φοιτήτρια και τους εξήγησε κάποια ιδέα της της έδωσαν 10 εκατομμύρια για να αρχίσει την έρευνά της. Είναι τα τρία μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας του Καναδά. Ένας από αυτούς και προσωπικός φίλος μου είναι ο Γιάννης Μυλόπουλος, με τον όποιο μιλήσαμε αρκετές φορές, πρώτος εξάδελφος του συνονόματου πρύτανη στο ΑΠΘ. Είναι ο ιδρυτής του Blackberry που κάποτε μονοπωλούσε τα έξυπνα κινητά, ο Μιχάλης Λαζαρίδης. Και ο μακαρίτης καθηγητής Ωραιόπουλος που με την εφεύρεσή του της φορητής συσκευής αιμοκάθαρσης έσωσε πολλές ζωές σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Πρόσφατα είναι η νεαρή Ασημίνα Αρβανιτάκη, που το μεγαλύτερο περιοδικό του Καναδά Maclean’s τη θεωρεί νέο Αϊνστάιν και που πήρε 8 εκατομμύρια για να συνεχίσει την έρευνά της για το σύμπαν μαζί με τον άλλον συμπατριώτη μας Σάββα Δημόπουλο.

 

Δεν είναι παράξενο αυτό: το 85% των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων κάνουν καριέρα στο εξωτερικό τιμώντας το ελληνικό όνομα (Οι Καναδοί δε νιώθουν άσχημα να πουν «η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Ασημίνα Αρβανιτάκη», όταν εμείς απαγορεύουμε να παρελάσει ο Οδυσσέας στη Μηχανιώνα…).

 

Πώς να προκόψει αυτή η χώρα όταν της φεύγουν τόσοι πολλοί από τους αητούς της;
Εδώ το άρθρο του Mclean’s για τη διακεκριμένη συμπατριώτισσά μας. Στην ερώτηση: «Γιατί ασχολείστε με ένα τόσο θεωρητικό θέμα όπως είναι το σύμπαν;» η Ασημίνα απάντησε όπως και ο Πλάτωνας στο γιατί μεγαλούργησαν οι Έλληνες: «από παιδική περιέργεια».

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr