iporta.gr

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου της UNESCO στη Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο εμβληματικός και διαπολιτισμικός χαρακτήρας της Ροτόντας, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η σημασία φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη 70 εκπροσώπων Εθνικών Επιτροπών του οργανισμού από 35 χώρες της Ευρώπης και από τον Καναδά τονίστηκε στη εναρκτήρια εκδήλωση της Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO.


Την έναρξη της 3ης Ετήσιας Άτυπης Συνάντησης των Εθνικών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO κήρυξαν στη Ροτόντα η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO για θέματα Εξωτερικών Σχέσεων, Έρικ Φαλτ.

Βασικός στόχος της Ετήσιας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου της UNESCO στη Θεσσαλονίκη είναι η τόνωση της συνεργασίας των μελών του Δικτύου τόσο μεταξύ τους όσο και με πολυάριθμα Δίκτυα της UNESCO και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και ο σχεδιασμός κοινών πρωτοβουλιών και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού των επιστημών και της επικοινωνίας. Απώτερος στόχος της συνάντησης είναι η συμβολή των Εθνικών Επιτροπών στην αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη υλοποίηση των αποστολών του διεθνούς οργανισμού, υπογράμμισε η κ. Τζιτζικώστα.

H UNESCO είναι ο μοναδικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που διαθέτει Δίκτυο Εθνικών Επιτροπών σε 155 κράτη μέλη, τονίζοντας ότι προτεραιότητες του οργανισμού είναι η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής ή άυλης, η διασφάλιση της εκπαίδευσης για όλους, η ελευθερία της έκφρασης, ο διαπολιτισμικός διάλογος, η προσέγγιση των πολιτισμών, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ισότητα των φύλων με μεγάλη έμφαση στη νεολαία. Αυτές οι προτεραιότητες βρίσκονται στο επίκεντρο της αποστολής των Εθνικών Επιτροπών της UNESCO, τόνισε.

Την ολοένα και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών της χώρας ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά την οικονομική κρίση, ίσως και εξαιτίας της, καθώς και ως προς τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η ευαισθητοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα ενόψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και χώρες που βάλλονται από ένοπλες συρράξεις. Η συμβολή της UNESCO στον τομέα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, επισήμανε.

 

ΑΠΕΜΠΕ