Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Στο Τορόντο η γενοκτονία των Ποντίων, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

Ξέρετε πολλές πόλεις της Ελλάδας που έχουν μνημείο για την γενοκτονία των Ποντίων;

 

Στο Τορόντο (East York) έχουμε και μάλιστα στο προαύλιο του Δημαρχείου του πρώην δήμου του East York, που ενώθηκε με το Δήμο του Τορόντο, σχηματίζοντας το Mega City ή αλλιώς το Δήμο Μείζονος Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, που αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία.

Και ήμασταν έτοιμοι να αναγνωριστεί η Γενοκτονία και από το Καναδικό Κοινοβούλιο με τους τρεις βουλευτές μας εκεί και όλα ήταν έτοιμα μέχρι να έρθει το σήμα από την Ελλάδα: «Μην το κάνετε αυτό γιατί θα διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τη φίλη γείτονα χώρα». Ητοι «η άψογος στάσις» ή πιο χοντρά «Σφάξε με αγά μ ν’ αγιάσω». Λέτε γι’ αυτό να μην υπάρχουν μνημεία για τη γενοκτονία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατέφυγαν όσοι Πόντιοι σώθηκαν το 1922;
Και κάτι που δεν είναι γνωστό: γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίστηκε από τον Καναδά με την πρωτοβουλία των τριών ως άνω Ελληνοκαναδών βουλευτών, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των Υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών.

Ο τότε πρωθυπουργός Jean Chretien είπε στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση κι η γενοκτονία αναγνωρίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Ο Καναδάς δε δίστασε να χάσει ένα δις εκατομμύριο δολάρια επειδή η Τουρκία ακύρωσε τη σύμβαση για την κατασκευή μετρό στην Άγκυρα από την μεγάλη καναδική εταιρεία Bombardier de Havilland (στην Ελλάδα πιο πολύ γνωστή για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα της, τις «καναδέζες»).

Κι όταν μια ξένη χώρα δε νοιάζεται για το κόστος να αναγνωρίσει μια ιστορική αλήθεια γιατί η Ελλάδα τρέμει να προστατεύσει την ιστορική της μνήμη; Μήπως ήταν από εδώ και πολλά χρόνια ένα προτεκτοράτο; 120 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία κι η Ψωροκώσταινα δεν κάνει τίποτα εδώ και δεκαετίες.

Για τους δύσπιστους, η φωτογραφία στο προαύλιο του πρώην Δημαρχείου του East York του Mega City του Τορόντο: η ποντιακή λύρα, με συμβολικές χορδές τις γραμμώσεις ενός ελληνικού κίονα και το βυζαντινό αετό με το κεφάλι του στραμμένο προς την Ανατολή, προς τον Πόντο. Και ασφαλώς επιγραφή στα ελληνικά και αγγλικά.

 

Χρήστος Μαγγούτας

SHARE
RELATED POSTS
Φωλιές οπλισμένων νταήδων, του Νότη Μαυρουδή
Η ύβρις των «Ανήθικων Αυτουργών», του Κωστή Α. Μακρή
(24/3/2020) Επερώτηση Πολιτισμού, του Νότη Μαυρουδή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.