iporta.gr

Στις γιορτές τρώμε υγιεινά και νόστιμα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το γιορτινό τραπέζι οδηγεί συνήθως σε γευστικές κραιπάλες που απειλούν το σωματικό βάρος και την υγεία. Εκτός κι αν φέτος, χωρίς να στερηθείτε τίποτα, θα τα καταφέρετε και δεν θα κλαίτε τελικά πάνω από τη ζυγαριά ή με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στο χέρι και τη χοληστερίνη σας στα ύψη!

Ακόμη όμως κι αν ξεφύγετε μην αυτόμαστιγώνεστε: ένα πλούσιο γεύμα αυξάνει τις ενδορφίνες και αισθανόμαστε καλύτερα!

Καλό είναι ωστόσο να επιλέξετε τροφές των ημερών που κάνουν καλό στον οργανισμό όπως η γαλοπούλα- πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λιπαρά- το κάστανο που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και κάλιο, οι σταφίδες που προσφέρουν φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία χωρίς λιπαρά αλλά και η μαύρη σοκολάτα που ωφελεί την καρδιά, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και εξισορροπεί τα κορεσμένα λιπαρά. Χρησιμοποιείστε φρέσκα λαχανικά με ντιπ χαμηλών λιπαρών αντί για τσιπς και ποπ κορν. Αν και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, έρευνες καταδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς είναι πιο αδύνατοι. Τέλος, το ρόδι «καθαρίζει το αίμα» και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Όσο για το επιδόρπιο, επιλέξτε μικρό κομμάτι ή ακόμα καλύτερα μια φρουτοσαλάτα.

Προτείνω αυτές τις γιορτές να μην έχετε πολλά πάρε -δώσε με τον… λευκό εχθρό: τη ζάχαρη και το αλάτι!