iporta.gr

Σταύρος Θεοδωράκης: Οι προτάσεις μας

Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στην εφημερίδα Real News

 

Η κυβέρνηση πανηγύρισε αρκετές φορές την επιτυχία των διαπραγματεύσεων – ενώ άλλες τόσες σήκωσε μαύρα πανιά-, άλλαξε τους επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και πολλές διαπραγματευτικές ομάδες, χρησιμοποίησε όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά ποτέ δεν ενημέρωσε ειλικρινά τον ελληνικό λαό για το τι πραγματικά διαπραγματεύεται. Και κανείς δεν ξέρει με ποια γραμμή πάει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός. Θα ακούσει στελέχη του που ζητούν ρήξη και χρεοκοπία ή θα ακούσει αυτούς που θέλουν μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης;

 

Ελπίζουμε να είναι έτοιμος να δώσει ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις και να μην οδηγηθούμε ξανά σε οριζόντια και ισοπεδωτικά μέτρα λιτότητας όπως προτείνουν συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη.

 

Εμείς από καιρό έχουμε προτείνει:

 

Την πλήρη αναμόρφωση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές ώστε να έχουμε και μειώσεις από το 23%, καθώς και απαλλαγές από το σύστημα για τους μικρούς.

Αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στους τομείς χρηματοδότησης και παροχών. Μείωση της γραφειοκρατίας και στήριξη των αδύναμων και των αόρατων κοινωνικών ομάδων όπως είναι, για παράδειγμα, οι μη εργαζόμενες μητέρες.

Κατάργηση πρόωρων συντάξεων και πλαφόν στις μεγάλες συντάξεις.

Περικοπές στις εξοπλιστικές δαπάνες και εξορθολογισμό των προμηθειών του Δημοσίου μέσα από μια ενιαία αρχή.

Εθνική στρατηγική ενάντια στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.

Σε αντάλλαγμα, οι εταίροι μας, πρέπει να δώσουν ένα ουσιαστικό και άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε προσωπικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη συνομιλία μας. Τα 35 δισ. σε πέντε χρόνια που μπορούν να δοθούν από τα κοινοτικά ταμεία σημαίνουν ανάπτυξη 3%. Ανάλογες κινήσεις πρέπει να κάνει και ο Μάριο Ντράγκι. Τέλος πρέπει να δοθεί στους Έλληνες ένα καθαρό χρονοδιάγραμμα λύσης για το πρόβλημα του χρέους, χωρίς υπεκφυγές.

 

Η ελληνική οικονομία περιγράφεται από πολλούς σαν ένα συμπιεσμένο ελατήριο. Αν η αβεβαιότητα τελειώσει, θα εκτοξευθεί. Αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί, θα σκουριάσει και θα σπάσει.

 

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίχως κοινωνική δικαιοσύνη

 

“Έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι με τη διχαστική πολιτική που ακολουθεί μπορεί να κερδίσει ψήφους. Η ιστορία μνημόνιο-αντιμνημόνιο τελειώνει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο. Η κυβέρνηση πλέον άλλαξε ρητορική και πέρασε στο εμείς και οι ξένοι. Πρόκειται για επικίνδυνη διχαστική πολιτική που έρχεται από το παρελθόν. Δεν υπάρχει κανείς που να είναι λιγότερο Έλληνας από κάποιον άλλον”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην εκπομπή ”Πρωινή Ενημέρωση Alpha” όπου απάντησε στις ερωτήσεις του Σπύρου Χαριτάτου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προβληματική συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής λέγοντας: “Δεν είναι πρόβλημα που η κ. Κωνσταντοπούλου ζει στον δικό της κόσμο. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει μια γραμμή με την παράνοια. Δεν μπορεί να ακούει ο Πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Βουλής να λέει ότι ‘το χρέος δεν υπάρχει’ και την ίδια ώρα εκείνος να το διαπραγματεύεται με τους δανειστές μας”.

 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

 

– Υπάρχει ευθύνη του κομματικού συστήματος γι’ αυτό που ζούμε. Στην Ελλάδα έχουμε κομματική δημοκρατία. Εμείς προσπαθούμε με διαφορετικό τρόπο ν’ ανακαλύψουμε τη δημοκρατία στο κομματικό σύστημα.

 

– Η συμπεριφορά του Ποταμιού είναι πατριωτική συμπεριφορά. Από τη μια διαφωνούμε με πάρα πολλά απ’ αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την άλλη νιώθουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό στην τελευταία αυτή προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε καθώς έκανε λάθος στη διαπραγμάτευση και καθυστέρησε πολύ. Έπρεπε να κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα. Η κοινωνία έχει βυθιστεί σήμερα στην αβεβαιότητα και η οικονομία έχει διαλυθεί. Για να μη νιώθει δισταγμό ο Αλέξης Τσίπρας σε ότι αφορά τη συμφωνία, εμείς είπαμε ότι στηρίζουμε την προσπάθειά του και αν φέρει μια συμφωνία Ευρωπαικής προοπτικής, εμείς θα τη στηρίξουμε.

 

– Εμείς στο Ποτάμι έχουμε τις κόκκινες γραμμές της κοινωνίας, όχι κομματικές κόκκινες γραμμές. Οι ασθενέστεροι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα μνημόνια. Πολλοί από αυτούς που θα μπορούσαν να είναι το δημιουργικό δυναμικό της κοινωνίας, όπως οι άνεργοι νέοι ή γυναίκες που έχουν παιδιά και είναι μόνες τους, έχουν μείνει εκτός και πρέπει να προστατευθούν. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες προτάσεις και λύσεις. Για τις συντάξεις επί παραδείγματι: εμείς λέμε να μην πειράξουμε τις κατώτερες συντάξεις, αλλά να ασχοληθούμε με τις ανώτερες. Θα μπορούσε η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο να είχε περιορίσει τις πολύ υψηλές, όπως και τις πρόωρες συντάξεις. Δεν μπορούμε σε μια χώρα με τέτοιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό να μιλάμε για πρόωρες συντάξεις σε ηλικία 45 ετών. Σε μια χώρα που υποφέρει, καλό είναι να κάνουμε μια πιο δίκαιη κατανομή αυτών που έχουν απομείνει και να μην στερούνται όσοι ήδη δεν έχουν.

 

– Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την ίδια πολιτική που έκανε ο Γ. Παπανδρέου και ο Αν. Σαμαράς. Ενώ υπάρχουν τρόποι να περιορίσουν τη σπατάλη καταφεύγουν στην εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας. Θ’ αυξήσουν λένε την ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων. Μα θεωρούν δίκαιη αυτή τη λύση; Θέλουν ν’ αναθερμάνουν την οικονομία και θ’ αυξήσουν κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές. Η κυβέρνηση καταφεύγει στις εύκολες παλιές λύσεις.

 

– Το πρόβλημα είναι ορισμένα μυαλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μια παρέα άεργων για να κάνει κυβέρνηση. Πήρε ανθρώπους των οποίων η μόνη συνεισφορά στην κοινωνία ήταν ότι είναι κομματικά στελέχη και μαζί πήρε και μια παρέα από παλιούς πολιτικούς. Αυτό το μίγμα είναι «θανατηφόρο». Δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τα λιγότερα κομματικά στελέχη. Δεν έχουμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα γιατί δεν θέλουμε να μας θρέφει το κράτος. Εμείς ήρθαμε για να κάνουμε πραγματικές αλλαγές.

 

– Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει δικαιολογία για την επαναφορά του κομματικού κράτους; Μπορούμε το 2015 να αντιγράφουμε αυτά που γίνονταν τη δεκαετία του ’80 και του ’90; Δεν διορίζουν διοικητές στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν στα πρόσωπα. Δεν έχουν κάνει επίσης τίποτα για τη μετανάστευση, ενώ και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με το θέμα, πέρα από ανίκανοι είναι και προκλητικοί και προς την Ελληνική κοινωνία και προς τους μετανάστες.

 

– Έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι με τη διχαστική πολιτική που ακολουθεί μπορεί να κερδίσει ψήφους. Η ιστορία μνημόνιο-αντιμνημόνιο τελειώνει, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υπογράψει μνημόνιο. Πλέον άλλαξε ρητορική και μιλάει για εμάς και τους ξένους. Πρόκειται για επικίνδυνη διχαστική πολιτική που έρχεται από το παρελθόν. Δεν υπάρχει κανείς που να είναι λιγότερο Έλληνας από κάποιον άλλον.

 

– Η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκπαιδεύει τον ελληνικό λαό στο παράλογο και το αυταρχικό. Η συνεχής υπερβολή του “εγώ είμαι και κανένας άλλος” γίνεται πάνω στην προσπάθεια να καλύψει έναν προβληματικό χαρακτήρα. Κάποια στιγμή το Σώμα της Βουλής θα λογαριαστεί με την κα Κωνσταντοπούλου. Διότι υπάρχουν και άλλοι που μαζί μ’ εμάς αγωνιούν στους διαδρόμους της Βουλής και λένε πως αυτή η συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει. Η ιστορία δεν άρχισε να γράφεται όταν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Κανένας δεν μπορεί να είναι τιμητής των πάντων. Ξέρουμε ποια είναι η κ. Κωνσταντοπούλου και έχει πολλά για τα οποία πρέπει να απολογηθεί. Δεν είναι πρόβλημα που η κ. Κωνσταντοπούλου ζει στον δικό της κόσμο. Το πρόβλημα είναι η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να τραβήξει μια γραμμή με την παράνοια. Δεν μπορεί να ακούει ο Πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Βουλής να λέει ότι “το χρέος δεν υπάρχει” και την ίδια ώρα εκείνος να το διαπραγματεύεται με τους δανειστές μας.

 

– Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα γίνει συνοδοιπόρος σε μια πορεία καταστροφής. Το ότι είμαστε μετριοπαθείς δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αντισταθούμε. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στη δραχμή.

 

– Αυτή είναι η συμβολή του Ποταμιού: να βοηθήσει την Ελλάδα προτείνοντας λύσεις, για να υπάρξει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.