Πόρτα στη Μουσική

Sky: μια διαφορετική μουσική, του Τάσου Γέροντα

Gerotasos
Spread the love

Gerotasos

 

 

Τάσος Γέροντας

 

 

 

tumblr_o7zx16Lcr61sygr3qo1_500.jpg

 

 

 

  Το συγκρότημα Sky σχηματίστηκε το 1978 στην Αγγλία. Μέλη του ήταν οι εξής:
John Williams, Herbie Flowers, Francis Monkman, Tristan Fry και Kevin Peek. Πριν σας γράψω για τους Sky, Θα σας πω λίγα λόγια για τον καθένα τους.

 

Ο John Williams (που δεν έχει καμμία σχέση με τον συνώνυμό του συνθέτη κινηματογραφικών έργων) είναι αυστραλός κλασικός κιθαρίστας. Υπήρξε μαθητής, μεταξύ άλλων, και του θρυλικού Andres Segovia. Την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση την έκανε ήδη στα 17 του! Η μόνη του σχέση με το ροκ (ή και την ποπ) είναι μια εμφάνιση επι σκηνής με τον κιθαρίστα των Who, Pete Townshend.

O Herbie Flowers συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς μπασίστες στη Μεγάλη Βρετανία. Έπαιξε σε jazz σχήματα πριν ασχοληθεί με το ροκ και σχηματίσει το 1969 τους Blue Mink. Όταν έφυγε από το συγκρότημα αυτό δούλευε ως μουσικός του στούντιο (session musician στα ελληνικά). Έχει πάρει μέρος σε δίσκους των Elton John, David Bowie (στο συγκρότημα του οποίου συμμετείχε σε μια περιοδεία), David Essex, Al Kooper, Cat Stevens. Η πιο γνωστή του συμμετοχή είναι στον δίσκο του μακαρίτη Lou Reed “Transformer”, όπου παίζει το περίφημο κομμάτι στο Walk on the wild side.

 

Ο Francis Monkman είναι άγγλος συνθέτης μουσικής ροκ, κλασικής και κινηματογραφικής. Παίζει πλήκτρα κυρίως, αλλά και κιθάρα. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη των Curved Air, στους οποίους έπαιζε πλήκτρα και ηλεκτρική κιθάρα. Μετά τους τρεις πρώτους δίσκους τους έφυγε και έπαιξε μεταξύ άλλων σε ηχογραφήσεις των Shadows, Kate Bush, David Essex,Steve Harley, Renaissance, Al Stewart.

Ο Tristan Fry είναι βρετανός ντράμερ. Προέρχεται από οικογένεια μουσικών, με πατέρα περκασιονίστα και μητέρα πιανίστρια. Η πρώτη του επαγελματική εμφάνιση ήταν στα 17 στη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Εκτός από την κλασική μουσική έχει ασχοληθεί και ως μουσικός στούντιο σε ηχογραφήσεις μεταξύ άλλων και των Elton John, DavidEssex, Beatles, Frank Sinatra, Olivia Newton-John.

Ο Kevin Peek είναι αυστραλός κιθαρίστας με επιδόσεις και στην κλασική μουσική και στη ροκ. Πριν και μετά τη συμμετοχή του στους Sky είχε συνεργαστεί με μεγάλη γκάμα καλλιτεχνώς, όπως New Seekers, Cliff Richard, Manfred Mann, Lulu,Tom Jones, Olivia Newton- John, Kiki Dee, Alan Parsons Project. Πέθανε μάλλον από μελάνωμα το 2013.

 

Όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι μουσικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Williams το 1978 και ξεκίνησαν να ηχογραφούν. Η μουσική τους ήταν ένα μείγμα κλασικής (προφανώς!) και ροκ (επίσης προφανώς!) που όμοιά τους δεν είχε ακουστεί μέχρι τότε. Ο πρώτος τους δίσκος, φέροντας το όνομά τους, κυκλοφόρησε το 1979 και γρήγορα γνώρισε επιτυχία στις πατρίδες τους, Αγγλία και Αυστραλία, όπου έφτασε να γίνει πλατινένιος, ανέβηκε στο top-ten ενώ έμεινε 56 εβδομάδες στα βρετανικά τσάρτ. Περιείχε έξι συνθέσεις, με την έκτη (έργο του Monkman) να καταλαμβάνει όλη την δεύτερη πλευρά του δίσκου. Από αυτές, οι τέσσερεις ήταν δικές τους συνθέσεις (των Flowers και Monkman) και δύο ήταν διασκευές συνθέσεων των αρχών του 20ου αιώνα, ενός γάλλου κι ενός ισπανού. Εκμεταλλευόμενοι την επιτυχία των συναυλιών τους, σύντομα κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο Sky2. Αυτό το 2 είχε διπλή σημασία:ήταν ο δεύτερος δίσκος τους, αλλά ήταν και διπλός. Τώρα στη σύνθεση συμμετείχαν όλοι, αλλά πάλι υπήρχαν και διασκευές ενός παραδοσιακού, μιας σύνθεσης του Vivaldi και της περίφημης Toccata του Bach. Πάλι μία ολόκληρη πλευρά (η δεύτερη του πρώτου δίσκου) ήταν ένα έργο, πάλι του Monkman. Αυτήν τη φορά η επιτυχία ήταν μεγαλύτερη: έφτασε στο νούμερο ένα των βρετανικών τσάρτ και έμεινε εκεί για δύο εβδομάδες! Μετά τις συναυλίες προώθησης του δίσκου αυτού μέσα στο 1980 ο Monkman έφυγε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Steve Gray, ο οποίος έδωσε πιο ανάλαφρο και περισσότερο προσανατολισμένο προς την τζάζ ήχο. Το 1981 κυκλοφόρησαν το Sky3, με το βάρος στη σύνθεση να σηκώνει πλέον ο Herbie Flowers. Μόνο μία διασκευή εδώ, σε ένα έργο του Handel. To 1982 κυκλοφόρησαν το Sky4 Forthcoming, όπου για πρώτη φορά δεν υπήρχε καμμία δική τους σύνθεση, παρά μόνο διασκευές, οι περισσότερες του Gray. Αυτή η απουσία ερμηνεύτηκε από τους θαυμαστές τους ως συνθετικό πρόβλημα και αποδόθηκε εν μέρει στην απουσία του Monkman. Οι επιτυχίες αραίωσαν, παρά τις μεγάλες περιοδείες τους. Τον Δεκέμβριο του 1983 κυκλοφόρησε το Cadmium, όπου για πρώτη φορά υπήρχαν συνθέσεις ανθρώπων εκτός του συγκροτήματος. Σχεδόν αμέσως μετά, τον Φεβρουάριο του 1984, έφυγε ο John Williams. Αυτή η αποχώρηση σήμανε τη ουσιαστική διάλυση του συγκροτήματος. Παρότι την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν το The great balloon race και το 1987 το Mozart για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Mozart, η πορεία του συγκροτήματος είναι ραγδαία καθοδική. Το 1993 αποχώρησε και ο Kevin Peek, δίνοντας τη χαριστική βολή. Παρότι έδιναν κατά καιρούς συναυλίες, δεν έβγαλαν άλλον δίσκο και ουσιαστικά διαλύθηκαν το 1995, αν και ποτέ επισήμως.

 

Από τα έργα τους διάλεξα το Tuba smarties, σύνθεση του Flowers, από τον δεύτερο δίσκο τους

{youtube}GIM_2e4CBVs{/youtube}

 

Το Meheeco που το λατρεύω, από τον τρίτο δίσκο τους (κάνετε υπομονή για τα πρώτα 165 δευτερόλεπτα, μετά αρχίζει η μαγεία. Το δε τέλος είναι απογειωτικό!)

{youtube}5ejZiEbV5gM{/youtube}

 

και μια απρόσμενη διασκευή από τον τέταρτο δίσκο τους.

{youtube}1_FuWVInbqw{/youtube}


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Από τη Ρόδο στο Bodrum αδελφοποίηση της τζαζ με τον Διεθνή Δημήτρη Βασιλάκη και το “Jazz Across the Water”
Πρόσκληση από τις Πόρτες στην Πόρτα
Ἀνακαλύπτοντας θησαυρούς τοῦ παρελθόντος, του Τάσου Γέροντα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.