Χωρίς κατηγορία

Σημαντικά Αρχεία του Κράτους από το τμήμα ΓΑΚ Ν. Δωδεκανήσου ρίχνουν φως στην ιστορία μας

IMG_4685.jpg

Γενικό Αρχείο του Κράτους, Παράρτημα Νομού Δωδεκανήσου έχει αναλάβει δύσκολο έργο το οποίο βρίσκεται υπό την σκιάν άλλων δράσεων πολύ περισσότερο προβεβλημένων. Ωστόσο στο πλαίσιο κοινοποίησης των ενεργειών που συντονίζει η Προϊσταμένη του τμήματος κ. Ειρήνη Τόλιου ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν παρέχοντας και μικρό φωτογραφικό υλικό από την φροντίδα του αρχειακού υλικού. Σημειώνουμε πως το αρχείο δίνει απαντήσεις και ρίχνει φως σε σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας από την πολεμική περίοδο του 40 και μετά.

 

IMG_4685.jpg

 IMG_4664.jpg

Δράσεις – Πεπραγμένα – Στόχοι

 

1.Μουσείο Ολοκαυτώματος Ουάσιγκτον.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και αποτελεί έναν ομοσπονδιακό κυβερνητικό φορέα, ο οποίος εξουσιοδοτείται από Αμερικανικό Κογκρέσο. Σκοπός του μουσείου είναι η διαρκής παροχή γνώσης και πληροφοριών προς τον αμερικανικό λαό σχετικά με την τύχη των Εβραίων, αλλά και άλλων θρησκευτικών, εθνοτικών ή πολιτικών ομάδων, οι οποίες αποτέλεσαν στόχο των Ναζί και των συμμάχων τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα πλαίσια αυτής της αποστολής και ύστερα από ανάθεση του Αμερικανικού Κογκρέσου και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μουσείο Ολοκαυτώματος έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός εκτενούς αρχείου, μέσα από το οποίο θα καταγράφεται η τραγωδία του ολοκαυτώματος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, προκειμένου να εμπλουτίσουν το αρχείο του μουσείου έγγραφα και αρχεία, που απόκεινται στις ελληνικές αρχειακές υπηρεσίες και αφορούν την τύχη των Ελλήνων Εβραίων.

Τον Απρίλιο του 2012, ζήτησε από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο να του επιτραπεί να ερευνήσει τα αρχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα ενδιαφέροντός του. Το Μουσείο έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών το 1999 και τα Γενικά Αρχεία Κράτους (ΓΑΚ) το 2010.

 

2. Ψηφιοποίηση αρχείων, προγραμματική σύμβαση ΠΝΑΙ.

 

3. Συνεργασίες:
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παν. Αιγαίου, Παν. Πίζας και Καλαβρίας, Παν. Freinburg Γερμανία, Ίδρυμα Ωνάση.

 

4. Αρχεία: Ιταλικής αστυνομίας (συνεργασία με Ιστορικό Αρχείο Καραμπινίερι – Ρώμη) – Ολοκλήρωση ταξιθέτησης – απεγκιβωτισμού 90.000 υπηρεσιακών ατομικων φακέλων κυρίως Δωδεκανησιων πολιτών επί της Ιταλοκρατίας. Ξεκίνησε η καταγραφή των ονομάτων.

 

5. Θεσμοθέτηση Τοπικών αρχειακών συλλογών σε Δήμους (Καλύμνου, Σύμης, Νισύρου)

 

6. Ιταλοί απόγονοι υλοτόμων – Ιταλικές Άλπεις – καμποκιαρο
Στο χωριό Campochiaro (σημερινή Ελεούσα) το 1935 ο Κυβερνήτης Mario Lago εκπονεί πρόγραμμα αποίκησης των Δωδεκανήσων με τη δημιουργία αγροτικών χωριών που θα κατοικούνται κυρίως από Ιταλούς έποικους!

 

7. Συμμετοχή στο διαγωνισμό »Φορητά Μουσεία» στο Λούβρο

 

8. Συνεργασία με σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα (Ροδίων παιδεία, Καπνοβιομηχανία, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού)

 

9. Ντοκιμαντέρ για την Ελεούσα, παρουσίαση στη Ρόδο το καλοκαίρι (μαζί με το βιβλίο)

 

10. Προετοιμασίες για την Έκθεση »ΠΡΟ3 – Ιστορίες από τα κυτία» συνδιοργάνωση ΓΑΚ-ΠΝΑΙ-Riches

 

11. Αρχειομνήμων- ηλεκτρονικό αποθετήριο (www.gak.gr)

 

12. Συνεργασία με την 4η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων στα πλαίσια του προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης της Σταυροπηγιακής Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη Σύμης.

13. Οριστικοποίηση και επικαιροποίηση μελετης του παλαιού Ναυαρχείου – προυπολογιμός 451.000 ευρώ.

 

14. Απογραφή όγκου αρχείου (περίπου 10.000.000 σελίδες)

 

15. συνεργασία στο ερευνητικό πρόγραμμα »Αυλος πολιτισμός -γλώσσες παραδόσεις στο Αιγαίο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – δημιουργία ηλεκτρονικού αποθετηρίου πρωτογενων και δευτερογενών τεκμηρίων σχετικών με τις διάφορες γλώσσες και διαλέκτους της Ελληνικής (που διαχρονικά και συγχρονικά χρησιμοποιήθηκαν /χρησιμοποιούντια στην περιοχή μας. Απώτερος σκοπός να γίνει εύκολα προσβάσιμο το υλικό στην ακαδημαική κοινότητα . επιστημονική υπεύθυνη κα Σκούρτου Ελενη

16. πρόσκληση των ΓΑΚ Δωδεκανήσου στην κοιλάδα του Φιέμε- εμπρειρίες

 

17.επίσκεψη οικογένειας Ντε Βέκκι

 

17. ψηφιοποίηση εφημερίδας il Messaggero di Rodi (συνεργασία ΓΑΚ Δωδεκανήσου με Παν Πάδοβας, Εθνική Βιβλιοθήκη Φλωρεντίας και Ρώμης)

 

18. Συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, υλοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής, συλλογής και ψηφιοποίησης της έντεχνης Ελληνικής Μουσικής στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών». Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, γίνεται έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί υλικό για τους Έλληνες συνθέτες του 19ου και 20ου αιώνα.

Το υλικό, το οποίο θα εντοπιστεί, θα χρησιμοποιηθεί σε μια συλλογική βάση δεδομένων (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), η οποία θα περιέχει τα μουσικά κείμενα των έργων των Ελλήνων συνθετών σε ψηφιακή μορφή και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μελέτη και τη διάδοση της νεοελληνικής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

19. Συνεργασία με τη Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης, φιρμάνια και χοτζέτια για τη Μονή (άδεια οικοδομής) προσεχώς ψηφιοποιούνται και θα εκτεθούν στο μουσείο της Ιεράς Μονής Πανορμίτη.

 

20. Δωρεά πρωτότυπου αρχειακού υλικού από το Συνήγορο του Πολίτη.

 

21. Συνεργασία με τις Ειδικές συλλογές της Βουλής των Ελλήνων.

 

22. Ανάθεση από την βρετανική Ακαδημία στο Rhodes Project ΚΣΕ

Η Βρετανική Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, χρηματοδότησε το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών – Rhodes Project ΚΣΕ με το ποσό των 10.500 ευρώ για την έρευνα με τίτλο «Αποικιακό κράτος, κοινωνία και παράνομη οικονομία στην Ιταλοκρατούμενη Ρόδο, 1912-1943»

Η χρηματοδοτούμενη μελέτη αφορά στάδιο ευρύτερης έρευνας που εφαρμόζει το Rhodes Project ΚΣΕ, σχετικά με τον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο της παράνομης οικονομίας στα Δωδεκάνησα. Η αλλαγή συνόρων που συνεπάγεται η ιταλική κατάκτηση του 1912 κατέστησε την εμπορία με τα μικρασιατικά παράλια – μια πρακτική αιώνων – δέσμια ενός συστήματος δασμών, το οποίο απειλούσε την επιβίωση των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Για το λόγο αυτό, η αποικιακή πολιτική ανεχόταν ανεπίσημα την παραοικονομία. Η αλλαγή πολιτικής το 1929 συμπίπτει με τη διεθνή οικονομική κρίση, με την αλλαγή οικονομικού παραδείγματος στα Δωδεκάνησα, αλλά και με την ομαλοποίηση των σχέσεων Ιταλίας και Τουρκίας. Διαμέσου της κατάδειξης της διαπλοκής αυτών των γεγονότων, σκοπός της έρευνας είναι να εξάγει κρίσιμα συμπεράσματα σχετικά με την αποικιακή και φασιστική οικονομική πολιτική στα Δωδεκάνησα ως διάνυσμα και αποτύπωση των αντικρουόμενων συμφερόντων. Κυρίως όμως, μέσα από το ιστορικό πρίσμα, θα αναδειχθούν στοιχεία των διαχρονικών οικονομικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της Ρόδου.

 

Η έρευνα θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα διεξαχθεί στην Ιταλία με έρευνα των αρχείων του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, και στη Ρόδο, με ανάλυση των εγγράφων του αρχείου της Ιταλικής Διοίκησης Δωδεκανήσων που τηρείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Τα στοιχεία θα συμπληρωθούν μέσω στοχευμένων συνεντεύξεων με ηλικιωμένους ροδίτες στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για την «Προφορική Ιστορία της Ρόδου». Στα προγραμματισμένα αποτελέσματα, πέρα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, σχεδιάζεται η έκθεση ευρημάτων, φωτογραφιών και ιστοριών, ως δραστηριότητα προβολής, που θα φέρει ντόπιους και επισκέπτες σε επαφή με την νεώτερη ιστορία της Ρόδου.

 

21. I am intending to organize a small symposium in July in Rhodes at which it is hoped we can all come together to discuss the Shoa/Holocaust in the Aegean and specifically in Rhodes/Cos, to exchange knowledge in an open forum, and to situate the destruction of the community in the Aegean within the overall context of the current debates in the historiography of the Shoa/Holocaust. The timing of the symposium is intended to coincide with the 70th anniversary of the deportation, which was, as you will know, the last to leave from Greece or anywhere else in the Mediterranean and Balkans.

Anthony Professor Anthony McElligott, FRHistS Professor of History Department of History University of LImerick Limerick Éire/Ireland and Carmen Cohen and John Sakkas

 

22. Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας »Η Μεταμόρφωση της Ρόδου σε ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού των Ειρήνης Τόλιου και Μαρίας Σαμπατακάκη.

Θερμές ευχαριστίες στο γεωπόνο κ. Γ. Παπαγεωργίου και τους οικονομολόγους – συγγραφείς και μελετητές της δωδεκανησιακής οικονομίας κ. Μ. Λογοθέτη και Κ. Φίνα για τη συνδρομή τους.

 

23. Συνεργασία με τη φωτογράφο Καλλιόπη Βουτζάλη – Διάσωση γυάλινων πλακών περιόδου Ιταλοκρατίας – προετοιμασία για συντήρηση και ψηφιοποίηση.

 

24. Συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήριο Ιστορικού Ντοκιμαντέρ υπό την αιγίδα του «Ροδίων Άθλησις» και σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Κώστα Αγιαννίτη και τον ιστορικό – εκπαιδευτικό με χρήση νεών τεχνολογιών Κώστα Κορρέ. Τα γυρίσματα συνεχίζονται και η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέματα από την τοπική ιστορία της Ρόδου του 20ου αιώνα ελπίζουμε να γίνει τον Ιούνιο.

25. Συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου.

 

26. Το 1980 ο κ. Μέμος Τσελίκας από το ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας) φωτογράφησε το Βυζαντινό Ευαγγελιστάριο 12ου αιν. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία μας έστειλε τη φωτογράφιση που είχε γίνει από το ΜΙΕΤ /Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο/Υπηρεσία Μικροφωτογραφήσεως λόγω συνεργασίας με την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τον έλεγχο του περγαμηνού χειρόγραφου.

 

27. Στις 15 Απριλίου 2014 υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Ιταλική κυβέρνηση για την εξασφάλιση 2 υποτροφιών αποκλειστικά για Ρόδιους πολίτες που θα φοιτήσουν με 4ετή φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Ιταλίας στο τμήμα Management of Forestry. Μετά την αποφοίτηση οι 2 πτυχιούχοι Δασονόμοι θα εργαστούν με μισθό στην Κοιλάδα του Φιέμε στις Ιταλικές Άλπεις για να μάθουν τους τρόπους καλής πρακτικής του δάσους και της εκμετάλλευσης του. Πρέπει να τονίσουμε ότι το Δάσος του Φιέμε προστατεύεται από την Unesco.

 

28. Δημιουργία 2 πανομοιότυπων μουσείων με αρχειακό υλικό που αφορά την κοινή μας ιστορία Καμποκιάρο (σημερινή Ελεούσα) και Φιέμε.

 

29. Προγραμματίζεται η συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου Φουντουκλί –Διμυλιάς με την πρόεδρο κα Κώστα Άννα συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Μέσα στο καλοκαίρι του 2014 θα προγραμματιστεί η συμμετοχή για το 2015.

 

30. Προγραμματισμός για διδυμοποίηση των πόλεων του Φιέμε και της Ελεούσας (Ρόδος) έτσι ώστε να προωθηθεί το θερινός τουρισμός από Ιταλία στη Ρόδο και ο χειμερινός τουρισμός από τη Ρόδο στη Ιταλία για σκι.

SHARE
RELATED POSTS
La mer Charles Trenet
How to Develop An Overview for a Research-Paper
How to Change a Document

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.