Ανοιχτή πόρτα

«Σ’αγαπάω όμως…», της Τζούλυς Γιαννοπούλου

july.jpg
Spread the love

july.jpg

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Τζούλυ Γιαννοπούλου

 

 

 

illustration-2223973_960_720.jpg

 

 

 

 

Πάρκινγκ σούπερ μάρκετ. Αυτοκίνητα παρκάρουν, ξεπαρκάρουν. Διάφοροι άνθρωποι ξεφορτώνουν ψώνια στα αυτοκίνητα τους. Ξαφνικά ένας άνδρας είναι μισός μέσα, μισός έξω από το αυτοκίνητο του και με παρατεταμένο το χέρι δείχνει να φωνάζει σε κάποια οδηγό άλλου οχήματος, που βρίσκεται παρκαρισμένη απέναντι του. Εκείνη κουνάει το κεφάλι πάνω κάτω και δεν μιλάει. Τότε ο άνδρας, βγαίνει επιθετικά όλος από το αυτοκίνητο και κατευθύνεται προς το μέρος της γυναίκας. Την ίδια στιγμή, βγαίνει από το ίδιο αυτοκίνητο και η γυναίκα του που παρακολουθούσε τόση ώρα, τραβώντας του τη μπλούζα από μέσα, να σταματήσει και να φύγουν. Η γυναίκα είναι μέτριου ύψους, αλλά χαρακτηριστικά πολύ λεπτή. Φοράει μια ζακέτα κι ένα τζιν, όπου φαίνονται τα κοκκαλιάρικα πόδια της. Τρέχει ξοπίσω του ανδρός της και μόλις που τον προλαβαίνει όταν έχει φτάσει στο παράθυρο του άλλου αυτοκινήτου και βρίζει τη γυναίκα που τόλμησε να αγνοήσει το λόγο του. Η γυναίκα βγαίνει από το αυτοκίνητο και στέκεται απειλητικά μπροστά στον άνδρα, με τα χέρια στη μέση. Η γυναίκα του τον τραβάει, «πάμε να φύγουμε, σε παρακαλώ, σταμάτα!» Εκείνος της σπρώχνει το χέρι και αρχίζει να φωνάζει στην άλλη γυναίκα πως κόντεψε να τον τρακάρει και πως είναι αναίσθητη που δε ζήτησε τουλάχιστον συγγνώμη. Εκείνη διαμαρτύρεται με σθένος στη κατηγορία, επιχειρηματολογεί την άποψη της, όμως ο άνδρας επιμένει. Η γυναίκα του αρχίζει τώρα να τον τραβάει περισσότερο, διαισθανόμενη πως δεν θα βγει σε καλό ο τσακωμός τους εκεί δημόσια, με τόσο κόσμο να τους κοιτάει. Και τότε, ο άνδρας γυρίζει απότομα και της τραβάει ένα χαστούκι. Φαινόταν τόσο δυνατό, ώστε αν το κοιτούσες από απόσταση, έμοιαζε ότι θα ξεκολλούσε το κεφάλι από τη θέση του. Πισωπατάει εκείνη από το σοκ κι έτσι βρίσκει ευκαιρία αυτός να της τραβήξει δυο κλωτσές. Πέφτει κάτω η γυναίκα στο έδαφος και τρώει μια τρίτη στα πλευρά. Ούρλιαξε. Ο κόσμος που μέχρι στιγμής κοιτούσε αποστασιοποιημένος, όσο να βάλει τα ψώνια στο αμάξι του και να φύγει, τώρα τρέχει προς το μέρος της πεσμένης γυναίκας. Κάποιοι κρατούν τον άνδρα από τα μπράτσα. ‘Αφριζε από τα νεύρα του. Η γυναίκα εξακολουθούσε να σφαδάζει από τον πόνο στο έδαφος. Η άλλη γυναίκα είχε σκύψει από πάνω της και της πρόσφερε το μπουφάν της για μαξιλάρι. Κάποιος τηλεφωνούσε σε ασθενοφόρο και μια άλλη γυναίκα στην αστυνομία.

 

Ακούστηκε μόνο ένα ισχνό, «δεν αντέχω άλλο». ‘Ολοι πάγωσαν στη θέση τους. Ούτε υστερία, ούτε φωνές. ‘Ένα μικρό, ταπεινό σχόλιο, δυσανάλογο της θέσης, της κατάστασης, του πόνου και του εξευτελισμού που κείτονταν εκεί στο έδαφος.

 

Κι αφού η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει πιο αμήχανη, ακούστηκε ένα άλλο ισχνό, ταπεινό σχόλιο, που συνοδευόταν από συγκίνηση στα μάτια.

 

«Σ’αγαπάω όμως…». Ο άνδρας της το είπε.

 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., σε έρευνα που πραγματοποίησε, μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού. Μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, και μία στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Ωστόσο, μόλις 14 % των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ 13 % κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο.

 

Στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως σε σύγκριση με τον αριθμό των γυναικών που
επικοινώνησαν με υπηρεσίες υγείας μετά από κακοποίησή τους, λίγες γυναίκες ήλθαν σε επαφή με οργανώσεις υποστήριξης θυμάτων ή με καταφύγια γυναικών μετά από το πιο σοβαρό περιστατικό σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας. Για παράδειγμα, ενώ ένα τρίτο των γυναικών επικοινώνησαν με ιατρό, κέντρο υγείας ή νοσοκομείο μετά από το πιο σοβαρό περιστατικό σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας, μόλις 6 % επικοινώνησαν με καταφύγιο γυναικών και 4 % με οργάνωση υποστήριξης θυμάτων.

 

Και για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αντιστοιχεί στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο.

 

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).

 

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

 

Κάτι ξέρουμε, κάτι έχουμε διαβάσει, κάπου έχουμε ακούσει, κάτι έχουμε βιώσει.

 

Ας δείχνουμε το πραγματικό πρόσωπο της αγάπης κι όχι την εικόνα του παραμορφωτικού καθρέπτη που δημιούργησαν οι ανασφάλειες μας όλο τον καιρό που αντιμετωπίζουμε το τέρας μέσα μας κι απέναντι μας. Θέλει τόλμη, προσπάθεια και συμπαράσταση. Θέλει αγώνα, δύναμη και πίστη. Πάνω απ’όλα θέλει αγάπη. Για τη ζωή, για τον άνθρωπο, για τον ίδιο τον έρωτα, που διαστρεβλώνεται και τσακίζει και τσακίζεται.

 

Αυτό το «σ’αγαπάω όμως» το αξίζεις να το ακούς, να το ζεις και να το χαίρεσαι όρθια και υπερήφανη.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

 iPorta.gr

 

Πηγές : European Union Agency of Fundamental rights

Womensos.gr / Υπουργείο Εσωτερικών

Χρήσιμα τηλέφωνα : 15900 – Γραμμή κατά της βίας – Υπέρ των γυναικών.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Στον χιονισμένο Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στην καρδιά της Αθήνας
Ο Ιάσων και η “ξεχασιάρα” γιαγιά από την ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο Δημοτικό Καλυθιών
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Μάτια ερμητικά κλειστά, της Κικής Τσακίρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.