iporta.gr

Ρυζόγαλο με μπέρμπον και κανέλλα – C.S. Lewis – Rice pudding with bourbon and cinnamon, του Βαγγέλη Παυλίδη

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

Tον C.S. Lewis τον γνώρισα αρκετά μεγάλος, όταν ανακάλυψα πως ήταν καλός φίλος του J.R.R. Tolkien και συνάδελφός του στην

Οξφόρδη. Αυτό μ’ έκανε να τον αναζητήσω και να καταλήξω να διαβάσω “Το Χρονικό της Νάρνια”. Μάλιστα! Και μη μου πει κανείς πως

τέτοια αναγνώσματα είναι για μικρά παιδιά, γιατί εγώ δεν ήμουν μικρό παιδί.

 

Ο Clive Staples Lewis γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου 1896. Ποιητής, συγγραφέας, ακαδημαϊκός, μελετητής του

μεσαίωνα, κριτικός, θεολόγος, καθηγητής, απολογητής του Χριστιανισμού.

 

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Τα βιβλία που αποτελούν “Το Χρονικό της Νάρνια” έχουν αποδοθεί στο

θέατρο, την TV, το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο. Έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά, από τις εκδόσεις Κέδρος,

αν δεν κάνω λάθος.

 

Καθώς λοιπόν έβρεχε κι εγώ σκεφτόμουν τι καλά να είχα κάποιο γλυκό, λουκουμάδες, ας πούμε – ή έστω ένα σοκολατάκι- μού’ρθε ο Lewis

στο μυαλό που όχι απλά απόφευγε τα γλυκά μα τα αρνιόταν τελείως. Έβρισκε βέβαια διάφορες δικαιολογίες του τύπου “Παχαίνω πολύ και

πρέπει να προσέχω” ή “Δεν μπορώ να αλλάζω την γκαρνταρόμπα μου κάθε λίγους μήνες”.

 

Δεν σημαίνει όμως πως δεν ήταν καλοφαγάς. Έχοντας ζήσει στην Αγγλία σχεδόν όλη του την ζωή ήταν φυσικό να του αρέσει η Αγγλική

κουζίνα. Στα γράμματά του γράφει πόσο του αρέσει το μπέηκον με αυγά, πίτα με συκώτι, ζαμπόν, ψωμί και τυρί, τσάι και, φυσικά, η μπύρα.

 

Στο Χρονικό της Νάρνια συχνά παραθέτει περιγραφές φαγητών που του άρεσαν, όπως λουκάνικα με πατάτες και αρνί ψητό.

 

Τέλος, επιστρέφοντας απο ένα δείπνο μια χιονισμένη νύχτα του χειμώνα θα γράψει: “Τι επιλογή για μια τέτοια βραδυά, τυπικά γυναικεία…

φρουτοσαλάτα! Θα πήγαινε πολύ να περιμένει κανείς κάτι λαμπρό σε μια τέτοια παρέα, μα γιατί όχι ένα απλό ρυζόγαλο;”

 

Αυτό μου δίνει την αφορμή για την παρακάτω συνταγή -με μπέρμπον, το αγαπημένο του ποτό.

 

ΡΙΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΜΠΕΡΜΠΟΝ (BOURBON) KAI ΚΑΝΕΛΛΑ

 

6 φλυτζάνια πλήρες γάλα – 3 κουταλιές σούπας ζάχαρι – 1/2 κουταλάκι αλάτι – 1 κουκί βανίλια χωρισμένο στα δυο, του μάκρους – 3/4

φλυτζάνι ρίζι μπασμάτι – 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά – 1/2 κουταλάκι κανέλλα σκόνη – 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο – 1 κουταλιά μπέρμπον.

1- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 5 1/2 φλυτζάνια γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι αυτά να διαλυθούν.

Προσθέτουμε την βανίλια, χωριστά τους σπόρους. Σκεπάζουμε, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει 30 περίπου λεπτά.

2 – Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να

βράζει ελαφρά.

3 – Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύομε συνεχώς το μείγμα που βράζει πολύ ελαφρά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτουμε το

αυγό και το υπόλοιπο γάλα. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα.

4 – Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπέρμπον.

 

Σερβίρουμε ζεστό -ό,τι πρέπει για μια κρύα νύχτα του Δεκέμβρη.

(συνταγή από το http://paperandsalt.org/2012/10/30/c-s-lewis-cinnamon-bourbon-rice-pudding/).

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr