Ανοιχτή πόρτα

Renaissance, τοῦ Τάσου Γέροντα

Gerotasos

 

Gerotasos

 

 

Τάσος Γέροντας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gerotasow.jpg

 

 

 

Οι Renaissance είναι ένα αγγλικό συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε το 1969 από δύο πρώην μέλη των Yardbirds, τους James McCarty και Keith Relf. Ο πρώτος τους δίσκος του 1969 χαρακτηρίστηκε τολμηρό αλλά πετυχημένο μείγμα folk, jazz, rhythm’n’blues και κλασικής. Όμως η άνοιξη του 1970 έφερε τη βαθμιαία διάλυση του συγκροτήματος. Μέλη έφυγαν, νέοι προστέθηκαν, οι περισσότεροι έμειναν για λίγο και το επόμενο άλμπουμ έμενε ημιτελές. Αυτό το πήγαιν-έλα, ακόμα και των ιδρυτών, καθώς και οι σύντομες ζωντανές εμφανίσεις τους είχαν ως αποτέλεσμα να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου τους και να τον κυκλοφορήσουν με τίτλο Illusion. Τηρώντας την παράδοση, μετά την κυκλοφορία του ξαναδιαλύθηκαν.

 


Το 1971 ένας μάνατζερ πήρε τον τελευταίο πιανίστα τους και μια τραγουδίστρια που είχε παλιότερα δοκιμάσει το συγκρότημα και τους έκανε τον πυρήνα της αναξέννησης των Renaissance. Περιέργως, τα κατάφερε! Χρησιμοποιώντας διάφορους μουσικούς είτε για ηχογραφήσεις είτε για συναυλίες έχτισε μια καλή εικόνα του συγκροτήματος.

 

Χρησιμοποιώντας καλό υλικό που είχε αφήσει ο McCarty και τη συγκλονιστική φωνή της Haslam, κυκλοφόρησε το 1972 τον δίσκο Prologue. Ο ήχος τους είχε μεγαλύτερη απήχηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι φίλοι των Yes και των Emerson, Lake and Palmer, γνώριμοι με τον ήχο αυτό, τους πρόσεξαν. Και πώς θα γινόταν αλλιώς; Η συγκλονιστική φωνή της Haslam με τη δυνατότητα να καλύπτει πέντε οκτάβες δεν περνάει απαρατήρητη. Κατά τα ειωθότα, κόσμος φεύγει, κόσμος έρχεται στο γκρουπ, στο οποίο όμως ο κορμός με την Haslam, τον Dunford και τον Tout παραμένει. Το 1973 κυκλοφορούν το Ashes are burning, το οποίο σηματοδότησε την στροφή τους την αμερικάνικη αγορά και σκηνή.

 

Η αλλαγή δισκογραφικής εταιρίας το 1974 έφερε κι άλλη αλλαγή στον ήχο τους. Έγινε πιο πλούσιος, πιο γεμάτος. Η φολκ παραμερίστηκε για χάρη του ροκ. Στο πνεύμα αυτό κυκλοφόρησαν το 1974 το Turn of the cards. Στον δίσκο αυτό περιλαβάνεται το Mother Russia, οι στίχοι του οποίου είναι εμπνευσμένοι από το βιβλίο του Σολτζενίτσιν «Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς»

 

{youtube}ip4kDFemdts{/youtube}

 


Το 1975κυκλοφόρησαν το επικό Scheherazade and other stories. Οι στίχοι βασίστηκαν σε ιστορίες από τις Χίλιες και μία νύχτες.

 

{youtube}paCyQA3ZyUc{/youtube}

 


Ο δίσκος αυτός έγινε η μεγαλύτερη μέχρι τότε επιτυχία τους. Ως αποτέλεσμα, έδωσαν για τρεις συνεχόμενες βραδιές συναυλία στο Carnegie Hall συνοδείᾳ της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Ήταν τόσο πετυχημένες αυτές οι συναυλίες που έδωσαν τον δίσκο Live at Carnegie Hall.

 

Το 1977κυκλοφόρησαν το Novella και το 1978 το A song for all seasons. Από τον δίσκο αυτό το τραγούδι Northern lights αποτελεί την πρώτη τους είσοδο στο Top 10 της Αγγλίας.

 

{youtube}vvFPlWh1yQY{/youtube}

 


Όμως η σταδιακή μεταστροφή τους προς το σοφτ ροκ και την συνθετική ποπ με τους επόμενους δίσκους τους Azure d’ Or (1979), Camera camera (1982) καιTime-line (1983) απομάκρυνε τον πυρήνα των θαυμαστών τους και οδήγησε –μετά από καιρό!- το συγκρότημα σε διάλυση.

 

Η τρίτη αναγέννηση έγινε το 1998, η οποία απέφερε τον δίσκο Tuscany. Ακολούθησαν κάποιες συναυλίες στην Αγγλία και την Ιαπωνία, χωρίς όμως όλα τα μέλη κάθε φορά. Η κυκλοφορία το 2001 ενός δίσκου με συναυλία τους στην Ιαπωνία σήμανε κι άλλη μια φορά τον θάνατο του συγκροτήματος. Όμως ο θάνατος βρήκε και ένα από τα παλιά μέλη τους. Το 2012 πέθανε ο Michael Dunford,μέλος από το 1970.

 

Όταν το όνομα του συγκροτήματος σημαίνει Αναγέννηση, το συγκρότημα αυτό είναι καταδικασμένο να μην πεθάνει ποτέ οριστικά. Έτσι το 2013 κυκλοφόρησε ο δίσκος Grandine il vento (σημαίνει κάπως σαν να φυσάει χαλάζι). Προσθέτοντας τρία τραγούδια, το ξανακυκλοφόρησαν το 2014με τον τίτλο Symphony of light.

 

{youtube}pXJa799nzik{/youtube}

 


Σήμερα το συγκρότημα παραμένει ενεργό. Μέχρι πότε, δεν ξέρει κανείς. Πάντως δεν έχει καμμία σχέση με το αρχικό αμιγώς αγγλικό σχήμα, αφού σήμερα μόνο η Haslam είναι αγγλίδα και οι υπόλοιποι αμερικανοί.

 

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Aπό τη γυναίκα-σκιά στη γυναίκα-πρόσωπο, του Γιάννη Πανούση
Έρευνα ΓΕΣ & ΑΚΟΣ για την πρόληψη σε θέματα υγείας-Έλα κι εσύ!
“Χάπυ Φάδερς Ντέϊ”, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.