Επικαιρότητα

ΨΗΠΤΕ: Η Ελλάδα ισχυροποιεί την παρουσία της στον τομέα του διαστήματος

earth-1365995_960_720.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

earth-1365995_960_720.jpg

 

 

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Επίσης, η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση νομοθεσίας για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα.

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση: Θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων. Καθορίζεται η διαδικασία για την καταχώριση των διαστημικών αντικειμένων σε ειδικό Μητρώο, βάση αρχών του διεθνούς δικαίου. Ιδρύεται Οργανισμός ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία ευέλικτης μορφής θα αναλάβει υπό την εποπτεία της Πολιτείας – το συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο διάστημα.

 

Πλέον, βάση πρωτοβουλιών του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, καθίσταται ευχερέστερη η διαμόρφωση της εθνικής διαστημικής στρατηγικής, διευκολύνεται η συμμετοχή της χώρας σε εφαρμογές, προγράμματα και πόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενισχύονται οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις επιμέρους πολιτικές για το διάστημα, όπως εφαρμογές πολιτικής προστασίας και ασφάλειας (παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης , επιτήρηση συνόρων κλπ), ενισχύεται η συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα ελληνικά και διεθνή, επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της διασύνδεσης της επιστήμης και της έρευνας με την παραγωγή, και τέλος, δημιουργείται ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον διαστημικό τομέα.

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
newego_LARGE_t_1101_54289959-620x420.jpg
Πάτρα: από σήμερα λειτουργεί το υπνωτήριο αστέγων
arxigoi-660x318-630x303.jpg
Αιφνιδιαστικές κρίσεις Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων
451-735x459.jpg
Γιατί δεν θα «δουλέψει» το σχέδιο του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες, του Πάρι Καρβουνόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.