Επικαιρότητα

Πόσο ακριβαίνει η ζωή με το πολυνομοσχέδιο της 22ας Μαΐου 2016

eu-greek-flag-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eu-greek-flag-2.jpg

 

 

 

 

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές σε μια σειρά από βασικά προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.Το πρώτο κύμα αυξήσεων θα ξεκινήσει από 1η Ιουνίου ενώ σταδιακά οι έμμεσοι φόροι από τους οποίους η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν.

 

Έτσι, η αύξηση στον ΦΠΑ από το 23 στο 24%, θα επιβληθεί από την 1η Ιουλίου του 2016.

 

Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι άμεσα αυξάνονται οι τιμές στις εξής κατηγορίες:

 

– Εστίαση και catering

– Είδη ένδυσης και υπόδησης

– Καύσιμα

– Οινοπνευματώδη ποτά

– Σταθερή και κινητή τηλεφωνία

– Συνδρομητική Τηλεόραση

– Αυτοκίνητα

– Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη

– Τσιγάρα

– Τρόφιμα που από πέρυσι έχουν μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή

 

 

Από 1η Ιουλίου πιθανή είναι και η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής.

 

Ποια νησιά χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ

 

Τα νησιά που χάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2016 είναι η Σύρος, η Τήνος, η Ανδρός, η Σίφνος, η Μήλος, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Σκύρος και η Αλόννησος. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σειρά ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

 

 

Σημαντικές αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα , μπύρα

 

Από την 1η Ιουνίου 2016 θα αλλάξουν τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Ειδικά δε για τα ακριβότερα μοντέλα με αυξημένους ρύπους θα επέλθουν επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

 

Ακριβότερη θα γίνει η μπίρα από την 1η Ιουνίου, όπως και τα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται στα Δωδεκάνησα.

 

Στα μέσα Ιουνίου θα επέλθει νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου θα φτάνουν έως τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ στο υγραέριο η επιβάρυνση τα αγγίζει τα 25 λεπτά.

 

Από το επόμενο έτος και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα έρθουν δύο νέα τέλη. Το πρώτο σε σταθερή τηλεφωνία, η οποία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ και το δεύτερο στη συνδρομητική τηλεόραση η οποία θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% επί του λογαριασμού.

 

Από το νέο έτος θα αυξηθεί και η λιανική τιμή στα τσιγάρα, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίζει από τα 0,50 ευρώ ανά πακέτο, ενώ θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, 10 λεπτά ανά ml υγρού.

 

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 νέος φόρος 2 έως και 4 ευρώ θα επιβληθεί και στις εισαγωγές καφέ με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να αυξηθούν έως και 20%.

 

Τέλος, το τσουνάμι φόρων θα ολοκληρωθεί με την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την Πρωτοχρονιά του 2018.

 

Πώς θα λειτουργεί ο κόφτης

 

– Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

– Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.).

– Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. ‘Άρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι.

– Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει 3 «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, κι αυτό διότι:

– Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)

– Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%

– Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

 

 

cnn.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
kimoulisgiorgos.jpg
Γιατί παραιτήθηκα από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Γιώργου Κιμούλη
Casino-Rodos-Logo.png
Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα-Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης
Πτώση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, ζωντανός ο ένας πιλότος, αναζητείται ο δεύτερος

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.