iporta.gr

Ποιες είναι οι αλλαγές του Εκπαιδευτικού Συστήματος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλαγές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βάσει σχεδιασμού του οποίου οι βασικοί άξονες  είναι:

 

– Η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου

– Η αναβάθμιση του Λυκείου

– Η ομαλοποίηση της δοκιμασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την ενίσχυση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

 

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

 

«Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολικά γεύματα, ανέφερε ότι αυτά θα επεκταθούν σε διπλάσιο αριθμό σχολείων.

 

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

 

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είπε ο πρωθυπουργός, επεκτείνεται το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

 

Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά γίνονται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

Στην συνέντευξη τύπου του στο Υπουργείο Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτός των άλλων ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην παιδεία είναι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά να γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα δύο ΤΕΙ θα συγχωνευθούν , μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

Ενίσχυση Ειδικής Αγωγής – 2.200 περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών και 11 νέα ειδικά σχολεία

 

Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημιουργία των νεών σχολείων που λειτούργησαν φέτος αλλά και σε 11 νέα Ειδικά Σχολεία για το νέο έτος.

 

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νέο σχολικό έτος οι αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή θα φθάσουν τις 10.700 ενώ για το τρέχον έτος οι προσλήψεις έφθασαν τις 8.500.

 

Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη

 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε σε δύο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

 

Αλλαγές σε Ιστορία, Θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα

 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι να γίνουν αλλαγές με νέα προγράμματα σπουδών, ιδίως στην Ιστορία, στα Θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα.

 

Εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο

 

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να πιστέψουμε όλοι ότι η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο του φροντιστηρίου. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση των μαθητών στις ξένες γλώσσες να μη γίνεται μέσα στο σχολείο. Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε στο κέντρο της διαδικασίας τη μάθηση και όχι την εξέταση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

 

Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.

 

Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητές θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».

 

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το πιο ορεινό χωριό μέχρι το πιο απομακρυσμένο νησί σημείωσε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

 

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης».

 

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού. «Όπως τα σχολεία άνοιξαν πέρυσι για πρώτη φορά στην ώρα τους έτσι και φέτος θα ξεκινήσουν στην ώρα τους με επάρκεια σε βιβλία και έμψυχο δυναμικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα νέα παιδιά σήμερα είναι και δείγμα προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η Παιδεία είναι η «καλύτερη επένδυση για την πρόοδο, ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας».